Показать сообщение отдельно
Старый 07.10.2005, 15:58   #29
WASQ
Гость

По умолчанию Re: ВСЕ НА МЕТАН !!!

Шановні учасники форуму!
Дотепер лише читав цей форум, але тут наплели стільки дурниць про метан, що спеціально зареєструвався, щоб внести ясність. Крім того, маю Таврію, такщо приймайте.
Тепер про метан. Маю практику їзди на метані на вантажному (ГАЗ-66, постійно) та легковому (Нива, епізодично) автомобілях. Пробіг ГАЗ-66 на метані -18000, Ниви - близько 50000. Розхід на ГАЗ-66 шляхом власноручного регулювання апаратури на невеликого вдосконалення вдалося довести по трасі до 22-24 куб/100 км (витрата бензину - 30 л) Легко бачити, що кілометр пробігу цього важкого двомостового військового автомобіля на метані коштує стільки ж, як "Таврії" на 95 бензині. Кожен тиждень доводиться робити рейси по 250 км, мені це вигідніше на газоні, бо з надлишком відкомпенсовую витрати на дорогу виручкою від перевезення товару. Двигун працює ідеально (куди там бензину), барахлить лише високовольтне коло системи запалення (любить пробити в трамблері чи високовольтний провід), але ці неполадки трапляються рідко, легко виявляються і ліквідуються. Двигун працює на максимальному куті випередження запалення, детонації немає і сліду ні в яких режимах (що говорить про октанове число >>95). Тяга в НЕЗНАЧНІЙ мірі менша порівняно з бензином (чисельних даних не маю, бо експериментів не проводив, але 40% втрати - не лізе в ніякі рамки (хіба від "криворукої" настройки)). До речі, "спеціалісти"-газовики після свстановлення настроїли систему так, що витрата була 40 куб/100 км, а машина ледве розганялася до 50 порожня. Думаю, аналогічно обстоять справи з пропаном, так що остерігайтеся. Зараз розвиваю до 80 км/год, що непогано для автомобіля такого класу. Те, що говорять "на газі втрачається 1 передача (в сенсі потужності)" - неправда. Я їздив на обох видах палива і знаю, що говорю.
Тепер про Ниву. Двигун там інжекторний (повний), встановлено 2 балони (загальна маса - 52 кг, об'єм- 62 л). Повна заправка - до 16 куб, запас ходу - 180 км. Місткість балона в куб приблизно рівна місткості в літрах, поділеній на 4. Їздити - кайф, дешевше будь-якого автобуса. Швидкість - до 120 км/год без проблем, динаміка цілком прийнятна як для Ниви. У нас на Заході здебільшого можна заправитись без черги (точніше - в автобусній черзі, хоча можливі варіанти в залежності від традицій заправки). Зразу кажу, що з установкою я не "шаманив" (машина не моя), можливо витрати газу можна зменшити. Загальний пробіг - 65000, двигун працює "чисто", масла не бере так що про смерть мова не йде. Цю машину збираються продавати, так що проводилася діагностика в тім числі двигуна. Ніяких серйозних пошкоджень не виявлено. На газі легко заводиться холодна (це ж стосується і ГАЗ-66).
Що характерно для обох автомобілів на газі - стійка робота під навантаженням на низьких обертах, на відміну від бензину.
***Можлива лише повна заправка*** Нонсенс, можуть заправити хоч 1 куб, лиш би хотілось їхати та стояти в черзі.
***Тиск в трубопроводах 200 атм*** Це правда, хоча трубки тонкі і розрив їх не буде мати руйнівної сили. Швидкість витоку метану в цьому випадку буде не більша за таку для пропану. Коли треба було випустити залишок метану з ГАЗ-66 (100 атм) в атмосферу, то робилося це мало не годину.
***Суміші метану з повітрям надзвичайно вибухові*** Не більше ніж пропану. Пропан стелиться по землі (важчий за повітря) тому ризик накопичення великих його кількостей більший. Метан легший за повітря і піднімається вгору, тому на відкритому просторі він значно безпечніший.
Були б АГНКС частіші на дорогах, поставив би в Таврозу балон на 10 куб і їздив - горя не знав, а так доводиться їздити по "не АГНКСних" місцевостях, що при такому запасі ходу проблематично. Прийдеться, певно, пропан ставити. Хоча останнім часом ситуація потроху виправляється.
Навіть якщо б вартість пробігу на газі була не значно меншою порівняно з бензином, поствлю газ лише через те, що мені подобається, як машина йде на газі. Крім того суттєвий плюс для тих, хто вміє тримати викрутку в руках - регулювання апаратури просте і прозоре (порівняно з карбюратором).
Недавно читав в журналі про легковий Мерседес на метані (установка встановлена на заводі-виробнику) втрата простору в багажнику -25%, потужність двигуна та витрати палива ТІ Ж, ЩО ДЛЯ БЕНЗИНУ окт число 98. Запас ходу не пам'ятаю, здається не менше 300 км.
Так що "думайте сами, решайте сами".
Що цікавить по метану - питайте, буду радий допомогти, якщо зможу, а також розвіяти фобії. Дякую за увагу.