Показать сообщение отдельно
Старый 31.03.2006, 10:11   #80
Vr
Гость

По умолчанию Re: пока вы тут спорите....

Експлуатую на метані ГАЗ-53, ЗіЛ-130, ЗіЛ-131, УАЗ-452Д більше 4 років (я підприємець) - досвіду - більше, ніж достатньо. Читаю пости людей, котрі чули про метан лише міфи, і натішитись не можу
А тепер по суті.
Насправді, метан є вигідніший, ніж пропан, тим більше бензин.
Єдине, станом на сьогодні метан подорожчав - 1,50 грн, а пропан подешевшав (Київ - 1,50 грн, регіони - Львів - 1,80-2,00 грн). Тому різниця вже не така суттєва. Але тут основне питання середньомісячного пробігу. Я для себе визначив такі межі - до 1000 км/місяць - бензин; 2-3 тис.км. - пропан (який собі і поставив на 2107 ); 4 тис і більше - однозначно метан.
Мінуса метану відносно пропану - лише у вазі балонів (сумарно вся установка з балонами та газом не більше 80-100 кг - 1 пасажир) та їх об'ємі, невеликий запас ходу (200 км) та дороге устаткування (~1000 баксів).
Але якщо під боком є АГНКС і щомісячний пробіг достойний, а особливо якщо Вам на роботі компенсують пробіг грошима як за бензин - то метан для Вас.
Щодо економічності - для прикладу 1 км на ЗіЛ-130 (об'єм двигуна 6 л) на метані коштує як 1 км на ВАЗі на бензині...
Щодо витрат палива, то умовно можна говорити, що 1л бензину=1л пропану=1куб метану. Розходження - 10% - лише за рахунок регулювання апаратури, карбів.
Метан безпечніший від пропану тому що він дуже швидко вивітрюється - в цьому я переконаний. До пропану неприємний запах додають штучно лише з міркувань безпеки - для того, щоби можна його було почути при витоці. З ментаном ж цього непотрібно.
Метан можна також дозаправляти, можна перезаправляти на трасі з будь-якого іншого авто (з дозволу власника звичайно ).
На своїх вантажних авто водії вже й забули за 4 роки, що таке бензин, карбюратор, бензонасос. -20 - масло підігріли - і в рейс.
Що стосується запитань - завжди готовий відповісти, оскільки вищевказані авто пройшли поназ 300 тис. км (оклім ЗіЛ-131), так що доствіду достатньо.