PDA

Просмотр полной версии : Розрахунки за газ

Страницы : [1] 2

Rambo
16.01.2019, 00:22
Отримав рахунок за грудень для будинку в сільській місцевості, що опалюється газом. Перерахував. Сума в рахунку вийшла більша, ніж при розрахунку кількості на ціну газу приблизно на 3%. Почав виясняти, що це таке. Виявилося - нам в рахунки Фірташгаз включив так звану температурну компенсацію об'єму. Типу, зимою ж мороз (а ви не знали?) і газ, як і всі інші речовини зменшується в об'ємі на 3-3.5%. Що і було типу враховано нашими грошима. Але є одне але (с).

Газові магістралі пролягають на глибині 0.8м і глибше. А враховуючи глибину промерзання з поправкою на теперішні кліматичні зміни, можна вважати, що температура на тій глибині більш-менш стала протягом року.

Газовий лічильник стоїть у приміщенні. При чому, не самому холодному місці - десь поряд з котлом, плитою...і має досить великий об'єм (Октава G2.5, наприклад)До того ж, труби знаходяться в тосу ж приміщенні. Значить, теж нагріваються. Так от. Температура на вході в квартиру +14 градусів, на вході в лічильник +17 градусів, на магістралі до плити +20 градусів (така ж як і на кухні).

Лічильник має робочий температурний діапазон -30+50 градусів. Значіть, ПОВИНЕН забезпечувать в цьому діапазоні прийнятну для нарахування спожитого об'єму точність. Якщо ні... Ну, він же випускався заводами, що належали Фірташу... Хто кому злісний буратіно після цього?

Ще до цього варто додати 10к гривень за оформлення ДОКУМЕНТІВ на заміну котла в приватному будинку. За саму заміну і котел платили окремо. До речі, котел і робота обійшлися десь в тих же 10 тис.

>Zhek@<
16.01.2019, 02:00
Я когда получил первую платёжку и внизу увидел какую-то разницу в 180 кубов, за предыдущие периоды, то сразу не догнал о чём идёт речь. Подумал, что разница между теперешним и прошлогодним потреблением в этот же период.
А когда въехал, то приху*л :), оказывается фирташ придумал втихаря машину времени, на которой сгонял на три года назад, ввел формулу с температурным коэффициентом и сейчас нужно доплатить за прошлых три года, кубы о которых никто не знал. А тем более они сами выставляли нам тарифы и утверждали счётчики по которым мы платили :wall:

LegosX
16.01.2019, 02:16
Пока граждане, сами не будут хотя бы обращаться в суды, по поводу защиты своих же прав ничего меняться не будет! Так и будут иметь нас во все дыхательно-пихательные! Не сопротивляются значит всё их устраивает! И только не говорите что всё бесполезно, всё куплено и ни к какому результату не приведёт! Вы лучше для начала попробуйте хоть разок! Да муторно, да сложно, да дорого! Но ведь никто не запрещал объединятся в своих усилиях!

ЗЫ туда же в тему!

https://youtu.be/zHv3E1ZvOeQ

Mobilom
16.01.2019, 06:28
если бы проблема была только в этих температурных коэффициентах .

если бы еще газ был положеного цвета .. а то стало на улице теплее а платехка умножилась на 2 ...

Rambo
16.01.2019, 13:07
Нафтогаз все пояснює
https://www.facebook.com/822906361122484/posts/2076759419070499/
https://www.facebook.com/822906361122484/posts/2059398310806610/

>Zhek@<
16.01.2019, 14:18
Нафтогаз все пояснює
https://www.facebook.com/822906361122484/posts/2076759419070499/
https://www.facebook.com/822906361122484/posts/2059398310806610/

Тоже хотел написать про то, о чём пишется во второй ссылке.
В тариф скорее всего заложены все технические потери и разница температур. Тариф взвинчен чтоб всем хватило и даже больше. Есть квитанции за три года об оплате и они есть подтверждением о покупке товара ввиде газа, по той цене которую они нам сами придумали. И когда вроде бы уже не с чего взять ещё больше, нежданчик :D

кук
16.01.2019, 14:34
Мало чого вкладено в той тариф! В тариф на 1 м.куб води вкладено вартість повірки лічильника, ага! Ідіть, проведіть таку процедуру безкоштовно, потім розкажете. Аналогічно і з газом може бути. Слава богу, єлектролічильники пока що не наш головняк, як в брацькій Росії.
Глянув свій ГАЛУС, роб. діапазон -15...+35 гр.С, правда, вже другий рік, як вони не зберуться міняти, то термін тю-тю.

Tigra
17.01.2019, 01:30
У тех, кто в квартире без счетчика или только поставил недавно:

Норми споживання газу, що діяли у період 2014-2018 рр. скасовані Постановою КМУ від 28.03.2016 р. № 204 та рішенням Верховного суду від 27.11.2018 р. у справі № 826/2507/18.

У зв’язку з наведеним, ваш постачальник повідомляє, що вимушений відобразити на Вашому особовому рахунку вартість природного газу в сумі 3182.09 грн. невраховану в період дії норм скасованих Урядом та судом.

Ми з розумінням ставимось до ситуації та сподіваємось, що найближчим часом Урядом будуть розроблені механізми врегулювання цієї заборгованості.

Это у меня еще по божески. У людей 10-12 тык грн и больше...

С долгом можно ознакомиться на 104.ua

OL_75
17.01.2019, 12:53
Пока граждане, сами не будут хотя бы обращаться в суды, по поводу защиты своих же прав ничего меняться не будет! Так и будут иметь нас во все дыхательно-пихательные! Не сопротивляются значит всё их устраивает! И только не говорите что всё бесполезно, всё куплено и ни к какому результату не приведёт! Вы лучше для начала попробуйте хоть разок! Да муторно, да сложно, да дорого! Но ведь никто не запрещал объединятся в своих усилиях!

ЗЫ туда же в тему!

https://youtu.be/zHv3E1ZvOeQ

Плата за какие-то температурные компенсации прошлых лет это лютый пиzдец конечно.
Но это не меняет того что на видео этого мудака бред и манипуляции.
:yes:

OL_75
17.01.2019, 12:57
Мало чого вкладено в той тариф! В тариф на 1 м.куб води вкладено вартість повірки лічильника, ага! Ідіть, проведіть таку процедуру безкоштовно, потім розкажете. Аналогічно і з газом може бути. ...

А може і не бути.
Егеж?
:-)

LegosX
17.01.2019, 17:05
В чем бред и манипуляции? Можно по пунктам? В чём там притаилась ложь?

_basil_
17.01.2019, 21:10
Загалом з цього приводу є кілька питань...
На поточний момент оператори розподілу газу почали користуватись Кодексом газорозподільчих систем (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1379-15), в якому добуя разів написано про "приведення до стандартних умов". В принципі, фізика процесу зрозуміла, і, певною мірою, з нею можна погодитись.
Але сама процедура "приведення до стандартних умов" регламентована "Методикою приведення об'єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0346-04)
А в ній написано, що
Методика розроблена згідно з положеннями Закону України "Про
нафту і газ" ( 2665-14 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2665-14) ), Правил подачі та використання природного
газу в народному господарстві України, затверджених наказом
Держкомнафтогазу від 01.11.94 N 355 ( z0281-94 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0281-94) ), який
зареєстровано у Міністерстві юстиції України від 30.11.94 за
N 281/491 (із змінами). Дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання, які у господарсько - виробничій діяльності для вимірювання об'єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами - підприємцями для власних потреб. Що, з одного боку, начеб-то ставить в нерівні умови різні категорії споживачів, а з іншого - не може бути підставою для донарахувань для побутових споживачів.
Також, дуже цікаво виглядають таблиці "коефіцієнтів для приведення до стандартних умов" - а їх є аж шість, в залежності від місця встановлення та типу лічильника. В Методиці є. (https://104.ua/ua/gas-and-money/id/6-classes-of-coefficients-21371#accordion-off)
Що мене в них найбільше дивує, це те, що навіть влітку Чернігівська область не має коефіцієнту менше одиниці, ящо лічильник встановлено на вулиці (інші дуже не роздивлявся, може й там є приколи). Тобто, у мене лічильник на сонячному боці, а газ все одно "звужується" при виході труби з землі.
НКРЕКП-то тіпа заборонила донарахування, але газовики тим часом подали звернення до Секретаріату Енергетичного Співтовариства, (https://104.ua/ua/news/id/zaborona-nkrekp-vikoristovuvati-standartni-pravila-31351)
де дуже апелюють до того самого Кодексу, який спирається на ту саму методику, яка не дає права донараховувати побутовим споживачам...

На поточний момент сплачую виключно за спожиті об’єми згідно лічильника, але газовики справно пишуть недоплату згідно рахунка в борг. З рахунком за листопад лохонувся, бо ще про це не чув, і заплатив не перевіривши. Цілком допускаю, що за результатами звернення газовиків, наша НКРЕКП може погодитися з "ринковими умовами" і доведеться той борг сплатити.

Вибачте за багатобукафф...

ppostal
17.01.2019, 21:46
уже прям крутится в голове мысля переводить домашний котел на пропан, сооружать прицеп с баллонами и возить газ с автозаправки, там пока хотяб задним числом не насчитуют, что должен за то что уже давно спалил. Пока :D

Michurin
17.01.2019, 21:48
Я плачу виключно по лічильнику, через особистий кабінет на електронну пошту газорозподільної компанії направив двічі лист-вимогу перерахувати суму до сплати без урахування коефіцієнта. Поки що в НКРЕ скаргу не відправляв. Якщо газове почне бикувати за борг, відправлю вимоги поштою і навалю скаргу в НКРЕ. Дійде до рукопашної з газовим - не пускатиму на подвір'я і до будинку, викликатиму поліцію, щоб вони з' ясовували, "що хочуть ці люди", на крайняк у межах права захисту помешкання гучно стрілятиму у повітря з рогатки чи лука. І так - поки ситуація не вирішиться законодавчо. Якщо буде прийняте рішення на рівні уряду про сплату з коефіцієнтом - заплачу, як законослухняний громадянин.
Абсолютно погоджуюсь з Rambo, що температурний коефіцієнт зимою - це повна х... ня, оскільки температура на рівні залягання труб не зазнає тих коливань, на які спираються газівники - це раз. Я кілька разів міряв пірометром температуру лічильника під час інтенсивної витрати газу котлом - плюс17-18 градусів при мінус 10 на вулиці і +20 в кімнаті - це два. А ще мій лічильник в діапазоні температур - 15 - +35 має відносну похибку 3% і, відповідно, поправка газового лежить в межах точності вимірювання лічильника, а такі похибки уже закладені у базовому тарифі 8,55 за куб. Тому фірташгаз поки що дрібним кроком тихенько іде нах... й. А там буде далі видно.
З. І. Якість газу - це взагалі окрема історія. Недостача калорійності у тому лайні, що приходить по трубах, не те, що 3%, там усі 30% буде.

_basil_
17.01.2019, 21:48
Ахахах, трохи погортав коефіцієнти - в Закарпатті, Севастополі та на Чернігівщині цілий рік холоднише за Київщину, Вінничину та Волинь :-D

kudrik
17.01.2019, 22:27
....крутится в голове мысля переводить домашний котел на пропан.....

уже не раз тоже думал об этом. У меня две заправки совсем рядом от дома

читал(в сети) , что баллона хватает на неделю

Greep
17.01.2019, 22:34
уже не раз тоже думал об этом. У меня две заправки совсем рядом от дома

читал(в сети) , что баллона хватает на неделю

Так закопай газгольдер в огороде, и покупай газ оптом :)

А про начисления - газ отключен навсегда 12.06.2017. Ничего не насчитали помимо счетчика.

_basil_
17.01.2019, 22:38
уже прям крутится в голове мысля переводить домашний котел на пропан, сооружать прицеп с баллонами и возить газ с автозаправки, там пока хотяб задним числом не насчитуют, что должен за то что уже давно спалил. Пока :D
Там Вас може чекати несподіванка - зріджений газ для побутових споживачів і для автозаправних станцій може бути дещо різним. І той, що для автомобілів, може не забезпечувати потрібних характеристик при використанні в побутових умовах. Наскільки я знаю, зріджений газ - це пропан-бутанова суміш, і кінцевий результат дуже залежить від відсоткового співвідношення цих газів. Наскільки я розумію - чим більше пропану, тим менше тепла.

_basil_
17.01.2019, 22:43
А про начисления - газ отключен навсегда 12.06.2017. Ничего не насчитали помимо счетчика.

Чим грієтесь, якщо не секрет?

Greep
17.01.2019, 22:44
Чим грієтесь, якщо не секрет?

Электрика.

_basil_
17.01.2019, 22:48
Электрика.
Через лічильник, по-чесному? ;-)

>Zhek@<
17.01.2019, 22:48
Электрика.

Сколько квадратов помещение и сколько кВт в месяц уходит ?

Greep
17.01.2019, 22:49
Через лічильник, по-чесному? ;-)

Конечно... А как по другому? Не жарко в доме, но и не дорого.

_basil_
17.01.2019, 22:50
Сколько квадратов помещение и сколько кВт в месяц уходит ?
Приєднуюсь до питання
Не жарко - це яка температура?

Greep
17.01.2019, 22:52
А давайте не будем тут флудить, а пойдем сюда (http://tavria.org.ua/forum/showthread.php?t=96954)?

ppostal
18.01.2019, 09:14
Там Вас може чекати несподіванка - зріджений газ для побутових споживачів і для автозаправних станцій може бути дещо різним. І той, що для автомобілів, може не забезпечувати потрібних характеристик при використанні в побутових умовах. Наскільки я знаю, зріджений газ - це пропан-бутанова суміш, і кінцевий результат дуже залежить від відсоткового співвідношення цих газів. Наскільки я розумію - чим більше пропану, тим менше тепла.
Судя по красному пламени и другим косвенным признакам, метан из трубы тоже смешан хренпойми с чем в непонятных пропорциях. И на этот счет коэффициентов корректирующих горгазы чето както не вводят:(

кук
18.01.2019, 13:39
Красное пламя может быть и по другой причине, например- неправильной подачи воздуха- недостатка.
При избытке он не будет так гореть. И что, кроме воздуха, бесплатного и бесконечного можно дешево гнать в трубу?

_basil_
18.01.2019, 13:45
И что, кроме воздуха, бесплатного и бесконечного можно дешево гнать в трубу?
Повітря не можна - іопне.
Чув розмови за азот

>Zhek@<
18.01.2019, 14:09
Чув розмови за азот
при содержании в воздухе до 5—6% Метан горит около источника тепла (температура воспламенения 650—750 °С), от 5—6% до 14—16% взрывается, свыше ~ 16% может гореть при притоке кислорода извне; снижение при этом концентрации Метан может привести к взрыву.
Смотря сколько воздуха закачать :)
Если выходит при 80% воздуха может просто гореть, то там качать и качать :D. Наверное 20% воздуха можно дуть и ничего, а может и больше. У фирташа нужно спросить, он знает :)

Michurin
18.01.2019, 14:11
Васильович, а якщо червоне саме з'являється час від часу і саме пропадає? Мати пече в духовці здобу - як червоне полум' я, то у півтора рази довше. На всю катушку газ, а випекти не може. Що вони туди качають - ХЗ, але те, що лічильник крутить, а тепла нема - факт.

кук
18.01.2019, 20:21
Чув розмови за азот

Не іпане! Азот ще треба добувати, річок та ставків з ним нема, тратити на це зайві гроші який дурень захоче?

_basil_
18.01.2019, 20:32
тратити на це зайві гроші який дурень захоче?
Залежить від кінцевого результату, як мені здається.
Звісно, річок нема, але ж майже 80% повітря...

mvm27
18.01.2019, 20:56
Для перекачки природного и нефтяного газа используются специальные компрессорные установки. На магистральных газопроводах устанавливаются газоперекачивающие станции, в которых для привода компрессора зачастую служит турбовальный двигатель, питающийся газом из газопровода
вот выхлопными газами из этих станций и бадяжат у нас газ

Michurin
18.01.2019, 21:01
Цілком імовірно. Вигода очевидна - не просто безкоштовно працює компресор, а ще й добавляє додатковий об'єм за рахунок спожитого атмосферного кисню. От тільки який там об' єм? Думаю, що закачують ще щось.

kudrik
18.01.2019, 21:39
"...закачують ще щось...." (с)
Ну с нафтогазом понятно. Качать приходится холодный газ...

А вот что закачивает , или перекачивает - приватбанк? Какие там турбины обслуживают, что там у них с температурой. Вот что интересно..........

за 200 кубов газа, за месяц должен заплатить - 1700гр.
фирташевцы насчитали 1800, за мороз и труды накинули 100гр. ....тут понятно

пришёл платить в приват коммунальные.
за 2100 общей платёжки (газ + всё остальное) ---- приматы начислили 46 гр. комиссии....тут обидно. я же сам все кнопочки нажимал на терминале.....

Michurin
18.01.2019, 21:42
Я ХЗ, через Приват24 максимум гривня за платіж. А за холодний газ заплатили? Зря.

kudrik
18.01.2019, 22:25
"Я ХЗ, через Приват24 максимум гривня за платіж" (с)

ну не знаю, как насчёт 1-й гривны. Тут явно я чего-то недопонимаю.
За мобилку берут 2 гр, от 55гр. зачисленных. А вы говорите, что за всю комуналку 1 гр. комиссии......странно, что так дёшево ???

Ну не будем спорить. У меня нет интернета на телефоне....нет приват24

Факт в том, что платил комуналку с пенсионной карточки(не наличн.), сам нажимал кнопки(на терминале) и комисионка 46гр........

_basil_
18.01.2019, 22:40
"Я ХЗ, через Приват24 максимум гривня за платіж" (с)

ну не знаю, как насчёт 1-й гривны. Тут явно я чего-то недопонимаю.
За мобилку берут 2 гр, от 55гр. зачисленных. А вы говорите, что за всю комуналку 1 гр. комиссии......странно, что так дёшево ???

Ну не будем спорить. У меня нет интернета на телефоне....нет приват24

Факт в том, что платил комуналку с пенсионной карточки(не наличн.), сам нажимал кнопки(на терминале) и комисионка 46гр........
Трохи не в тему, але... За газ і інтернет - по 1грн комісії, комунально-побутові і електрика - без комісії. Мобіла - за 360грн поповнення 5грн комісії. П24. Заводьте собі П24, якщо, звісно, картка ПБ є.

Rambo
18.01.2019, 23:56
Я не розумію, яка може бути мова про бодяження природного газу? Повітря не домішаєш, бо виникне вибухонебезпечна суміш. А чистий азот... А де його беруть, - хтось знає? Так, в повітрі його 78%. А які затрати на добування чистого азоту з повітря, - хтось знає? А які його треба об'єми для бодяжіння, уявляєте?

Інша справа. що газ буває "старий" і "молодий". Перший постачали з Середньої Азії і в ньому було більше етану, який більш енергомісткий. Після того, як рашка посварилася з Узбеками - вони почали поставлять більше газу з сибірських боліт, де більше метану. Він утворився пізніше узбецького і там ще не встигли пройти реакції по переходу метану в етан. Через що теплота його згоряння нижча. Відповідно, чайник нагрівається довше, ніж було раніше, коли "дерева були вищі, морозиво смачніше і дещо стояло довше".
Ще в газі можуть бути домішки. Наприклад, вода. Яка замерзає взимку на кінцевих редукторах і через що в мережі падає тиск. Ну, або якісь інші гази (сірководень) які забарвлюють полум'я в червоний колір. Згадайте шкільну хімію, хто її вчив.

Всі "бодяжіння" газу - на поверхні. В платіжках. Тільки от контора, що його поставляє, - монополіст і вважає себе царем і богом.

_basil_
19.01.2019, 09:08
Я не розумію, яка може бути мова про бодяження природного газу? Повітря не домішаєш, бо виникне вибухонебезпечна суміш. А чистий азот... А де його беруть, - хтось знає? Так, в повітрі його 78%. А які затрати на добування чистого азоту з повітря, - хтось знає? А які його треба об'єми для бодяжіння, уявляєте?

Я Вам прнс
Начнём с криогенного способа получения азота.
Криогенный способ позволяет получать азот высокой чистоты, причем не только в газообразном виде, но и в жидком. Газообразный азот закачивают для хранения в ресиверы непосредственно на месте производства или подают по трубопроводу к потребителю.
Жидкий азот возможно перевозить на авто и ЖД транспорте в специальных утепленных резервуарах. Его используют для заморозки различных веществ как в медицине, пищевом производстве, так и других отраслях. При необходимости жидкий азот газифицируют на месте эксплуатации при помощи атмосферных газификаторов.
В случаях, когда требуется высокое давление, применяются криогенные насосы, которые нагнетают жидкий азот под высоким давлением, например, в газовую или нефтяную скважину, где он газифицируется, создавая инертную среду, по факту вытесняя или разбавляя собой воздух и/или иные газы. Чистота получаемого таким способом азота доходит до 99,9999%.
Ещё несколько лет назад криогенный способ получения Азота был основным применяемым способом, но постепенно его потеснили новые технологии, более компактные и более универсальные.
Недостатками данной технологии является то, что для установки криогенной станции требуется массивное оборудование, которое может располагаться только стационарно в цеху. Производительность криогенной станции, как правило, измеряется тысячами кубометров азота в час.
Данная технология востребована на крупных предприятиях, таких как Нефтеперерабатывающие заводы.

Адсорбционный способ получения азота позволяет получать азот не только от 1м3 в час до 10 000нм3/час (и более), но и регулировать чистоту получаемого азота в пределах от 95% до 99,9999%.
Полностью данная технология называется Безнагревная Коротко Цикловая Адсорбция, основанная на способности «молекулярного сита» (специальные пористы гранулы) задерживать в себе молекулы кислорода и воды.
Компактные размеры и высокая чистота азота — главные преимущества адсорбционной технологии получения азота. Адсорбционный способ получения азота востребован в пищевой, фармацевтической и радиоэлектронной промышленности.
Из недостатков данной технологии можно выделить боязнь масла в входящем потоке сжатого воздуха, ограничение по температурному режиму (работа только в помещении с искусственным климатом). Стационарная установка — нельзя устанавливать на транспорте, при тряске и ударах адсорбент будет разрушаться, что повлечет цепную реакцию, разрушение гранул и выдув адсорбента вместе с продуктовым азотом в пневмосеть. Невысокое давление азота, как правило не выше 10 бар.
Мембранный способ получения азота наиболее молодой, но при этом очень популярный. Чистота получаемого азота от 90% до 99,5% (фактически до 99,9%). Мембранная технология позволяет получать азот с давлением до 24 бар без применения бустерного компрессора. Мембраны не бояться перепадов температур. Попадание масла вызывает уменьшение производительности, но не ведет к деградации, как это происходит с адсорбентом. Благодаря этому мембраны не бояться тряски и ударов, их применяют на спецтранспорте — самоходных азотных компрессорных станциях, в блочно-модульных станциях и в стационарных установках во всех отраслях промышленности, где требуется чистота азота до 99,5%.
Принцип получения азота основан на разнице парциальных давлений внутри и снаружи мембраны. При прохождении воздуха через мембрану молекулы азота и кислорода на разной скорости проникают через тело мембраны, благодаря чему на выходе мы имеем азот заданной чистоты.
Из недостатков мембранной технологии можно отметить более низкую концентрацию азота по сравнению с криогенной и адсорбционной технологиями, а также необходимость подогрева воздуха, подаваемого на мембраны, до рабочей температуры.
При подборе азотной станции для предприятия выбор способа получения основывается на следующих данных: требуемом объеме азота, его чистоте, рабочем давлении.
Брав тут (https://www.kbm-spb.com/stati/poluchenie-azota-v-promyshlennosti)
До речі, якщо загуглити, то можна дізнатись, що азоту добувається овердобуя і використовується він в дуже багатьох сферах людської діяльності.

кук
19.01.2019, 09:30
Осталось узнать цену этого азота и сравнить с воздухом и метаном. Да и накой он ткой чистоы в трубе? И что такое тысячи м.куб. при прокачка миллиардов?
Версия с закачкой дешевых выхлопных газов тоже зыбкая- температура на выходе турбины 1000 и больше, напрямую качать нельзя, надо охлаждать, это тоже бабульки, повышающие себестоимость того, что воздухом дешевле всего понизить. Да и не забывайте, на магистральных ГП давление до 75 кгс/см.кв, просто так трубочку от компрессора не засунешь.

Michurin
19.01.2019, 10:00
Сам не бачив, тому поширюю плітки, але колега казала, що її знайомий працює у газовому господарстві і натякав, що з початком опалювального сезону вони тягають за місто компресора. А ще казав, що за відключення кожного боржника їм платять премію 150грн.

AndrewK
19.01.2019, 10:36
Пацаны, азот на мембране делать на нефиг делать. Стоит понты.

кук
19.01.2019, 10:44
Сам не бачив, тому поширюю плітки, але колега казала, що її знайомий працює у газовому господарстві і натякав, що з початком опалювального сезону вони тягають за місто компресора. А ще казав, що за відключення кожного боржника їм платять премію 150грн.

Мені те ж саме сказав кум, старий буровик і на Полтавщині, і в Тюмені- повітря компресором.

ShurikStar2007
19.01.2019, 22:30

у меня за городом дом, газа нет. заправляю балон на заправке для плиті, вода закипает ровно в 2 раза бістрее чем в городе. горит синюшнім пламенем. хватает на долго.

кук
20.01.2019, 09:08
За городом- пропан, в городе- метан.

ppostal
21.01.2019, 21:26
За городом- пропан, в городе- метан.
ну чуть некорректно, пропан легче задуть в баллон, пофиг какой населенный пункт).
А по существу, у меня год назад один и тот же котел выдавал 40 градусов теплоносителя при положении регулятора на единичку, щас на 2ку, и даже чуть ближе к тройке. Хрен его, мож в котле там как в карбюраторе шото засоряется, разрегулируется итд, я пока глубоко так не вникал, но по счетчику - тупо больше жрет кубов.
Опять таки, там кроме состава и температуры есть еще давление в трубе, но даже и его особо никто не контролирует.

redpas
22.01.2019, 07:34
ну чуть некорректно, пропан легче задуть в баллон, пофиг какой населенный пункт).
А по существу, у меня год назад один и тот же котел выдавал 40 градусов теплоносителя при положении регулятора на единичку, щас на 2ку, и даже чуть ближе к тройке. Хрен его, мож в котле там как в карбюраторе шото засоряется, разрегулируется итд, я пока глубоко так не вникал, но по счетчику - тупо больше жрет кубов.
Опять таки, там кроме состава и температуры есть еще давление в трубе, но даже и его особо никто не контролирует.

в начале каждого отопительного сезона нужно чистить дымоход, теплообменник и горелку. и внезапно рыжий цвет пламени становится голубым, и без проплешин. а ещё иногда приходится разбирать котёл, и вымывать кислотой накипь изнутри трубок. а пока вы этого не делаете, можно рассуждать как два срущих деда на лугу:
- да Петрович, изменилась наша земля, совсем не такая стала.
- да Иваныч, изменилась. Помню в молодости когда тут-же срал, так яйца земли касались, а теперь?
- да-а, просела земля, что и говорить.

Володимир
22.01.2019, 13:47
Мало чого вкладено в той тариф! В тариф на 1 м.куб води вкладено вартість повірки лічильника, ага! Ідіть, проведіть таку процедуру безкоштовно, потім розкажете. Аналогічно і з газом може бути. Слава богу, єлектролічильники пока що не наш головняк, як в брацькій Росії.
Глянув свій ГАЛУС, роб. діапазон -15...+35 гр.С, правда, вже другий рік, як вони не зберуться міняти, то термін тю-тю.Та чого, в мене безкоштовно робити повірку лічильника, стояв роторний, то перевірку не пройшов поміняли безкоштовно на матрікс.

кук
22.01.2019, 14:35
Так то- газогони, у них свої, а у водогонів свої мухи в голові. Повірка водоміра на місці дорожче нового, який теж повинен бути тільки або наш Новатор, або з Словенії, все.

Michurin
22.01.2019, 15:58
У нас повірка безкоштовна, якщо не пройшов - заміна за власний рахунок.
З. І. Сьогодні збираюсь у газове везти заяви про перерахунок без коефіцієнта, бо по інтернету поки що ніякої відповіді. Хоча, більшість населення платить з коефіцієнтом і не рипається. Наш народ в цьому плані нєпобєдім - пообюрювалися на кухні, розставили сідниці і мовчки одержують сексуальне задоволення у неприродній спосіб.

кук
22.01.2019, 17:43
А чого ти по факту не платиш?

kudrik
22.01.2019, 17:56
"....бо по інтернету поки що ніякої відповіді...."

О! А её и не будет, пока не будут подробно выложены он-лайн "секретные циркуляры" нефтегаза.
Из которых можно было бы видеть все статьи расходов концерна.
Тогда можно было-бы убедиться, записано (или не записано) в статьи расходов(как пример названий) "прочие расходы" и "прочие потери" --- есть ли там запись потерь на разницу температур.
Если потери на разницу температур уже вписаны ранее - значит побор с граждан не законный.
Если потери на разницу температур не вписаны ранее - значит Сбор, с граждан -вполне законный. Такие коэфф. темп. поправок применяют в других странах....

кук
22.01.2019, 17:59
Сергей, если счетчик имеет термокомпенсацию, абонент при чем?

sany
22.01.2019, 18:22
И самое интересное https://104.ua/ua/gas-and-money/id/6-classes-of-coefficients-21371 смотрим коефициент для счетчика с температурной компенсацией.

кук
22.01.2019, 18:37
Им бы еще такие же поправки на качество газа ввести.

Michurin
22.01.2019, 19:30
Я нічого не знаю: у мене лічильник і труби біля нього при максимальній витраті газу котлом мають температуру не нижче 17С при температурі на вулиці мінус 5, а в приміщенні +20. За які такі температурні поправки я маю доплачувати 3%? Я плачу по факту, по лічильнику, а заяву у газове завіз, щоб було обгрунтування з мого боку, звідки у мене борг. Пару сотень за опалювальний сезон - теж гроші.

кук
22.01.2019, 19:46
Рома, ти сиди тихенько- бо по таблицях там і 8% є- коеф. 1,08. Там ще одна неясність- все це при тискові 760 мм. рт.ст і +20:
...Природний газ- корисна копалина, яка являє собою суміш
вуглеводнів та невуглеводневих компонентів,
перебуває у газоподібному стані за стандартних
умов (тиск 760 мм рт. ст. і температура
1- тиск атмосферний ніяк не привязаний до якихось кліматичних зон України, часу та пори року.
2- температура повітря буває вище +20, міняеться регулярно, тоді треба робити і на неї поправку, коли влітку +35 ???
Я пропоную навязати всім абонентам до газового лічильника ще і метеостанцію з чорними ящиками- реєстраторами параметрів атмосфери.
20 град. С) і є товарною продукцією

LegosX
22.01.2019, 21:05
В тему!!!

https://youtu.be/lRr9FuuArOY

Greep
22.01.2019, 21:32
Остановил на 25й секунде и сделал скрин.
За 18 кубов горячей воды по 80,59 грн тётке насчитали 1450,62 грн
За отопление 140 квадратов площади 2,7163 Гкал по 1354,78 грн насчитали 3680 грн

Что не так? Долги?

Сука, 18 000 литров горячей воды за месяц. Куда столько? Это автомойка?
18 000/31 = 580л горячей воды в день :)

kudrik
22.01.2019, 22:39
==Дедушка , скажи - а правда , что бывают люди. которые живут совсем без счётчиков ??

-- Бывают внучек, бывают.....

vics13
22.01.2019, 23:25
Остановил на 25й секунде и сделал скрин.
За 18 кубов горячей воды по 80,59 грн тётке насчитали 1450,62 грн
За отопление 140 квадратов площади 2,7163 Гкал по 1354,78 грн насчитали 3680 грн

Что не так? Долги?

Сука, 18 000 литров горячей воды за месяц. Куда столько? Это автомойка?
18 000/31 = 580л горячей воды в день :)
У мене взагалі підгорати починає від слів "гаряча вода по 80,59".
У нас її немає з жовтня 2001-го. І слава Б-гу.

Greep
23.01.2019, 00:42

18 000 литров. Горячей воды...

Michurin
23.01.2019, 07:56
Так у нас холодна з водовідведенням майже 40 грн за куб.
Ви ж по риториці і мордє ліца можете зрозуміти, що це за персонаж - вона ж може тупо відкривати кран, зливати пів тони води в каналізацію за добу заради того, щоб потім не платить за неї ;-)

кук
23.01.2019, 10:17

При комуняках норма була 250 літрів на рило, в т.ч. 105 гарячої, а тут- Змій-горинич якийсь сорокаголовий...

Володимир
23.01.2019, 11:44
Я тут почитав цей документ https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0346-04

То вараховуючи що мій лічильник знідго паспорта має поправку на температуру, то я переплачую.

КОЕФІЦІЄНТИ КОРИГУВАННЯ
показів побутових лічильників газу з елементами
температурної компенсації

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
| N |Область, місто | Розрахунковий період |
|з/п| |-----------------------------------------------------------------------------|
| | | Календарний місяць |Прим.|
| | |-----------------------------------------------------------------------+-----|
| | | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | |
|---+-----------------+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----|
|21 |Тернопільська |0,981|0,980|0,980|0,977|0,979|0,978|0,979|0,980|0 ,981|0,983|0,980|0,980| |
|---+-----------------+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----+-----|

boba
31.01.2019, 11:02
Після отримання платіжки за газ за грудень в квартирі з однією тільки плитою де була витрата газу 9,6мкуб на зареєстроване рило, псіханув та вирішив встановити лічильника. Написав заяву в Киівгазі, доречі черги нема , ціна питання 2857грн. Лічильник модний роторний. До середини лютого мають встановити. Враховуючи, що газову плиту використовуємо дуже рідко, сподіваюся відбити витрати за півтора-два роки. Дрібниця, але приємно.

>Zhek@<
31.01.2019, 11:09
Після отримання платіжки за газ за грудень в квартирі з однією тільки плитою де була витрата газу 9,6мкуб на зареєстроване рило, псіханув та вирішив встановити лічильника. Написав заяву в Киівгазі, доречі черги нема , ціна питання 2857грн. Лічильник модний роторний. До середини лютого мають встановити. Враховуючи, що газову плиту використовуємо дуже рідко, сподіваюся відбити витрати за півтора-два роки. Дрібниця, але приємно.
Так роторні ніби ж давно не встановлюють, через їхню не точність.
Даремно псіханули, норму зменшили до 3 кубів :)

boba
31.01.2019, 11:44
Та ні, вже відміняти не буду. Норма то таке - сьогодні збільшили або завтра зменьшили. Відіб"ю витрати за три- чотири роки, але буде гріти думка, що сплачую тільки за використане. Тіпа незалежність. Якщо не засклєрозю, то викладу фотку після встановлення.:yes:

>Zhek@<
31.01.2019, 11:54
Якщо не засклєрозю, то викладу фотку після встановлення.:yes:
Теж хотів попросити про фото, встановленого лічильника.
На рахунок встановлення, то я жартую :) Вірно зробили, що замовили встановлення.

Володимир
31.01.2019, 12:31
Після отримання платіжки за газ за грудень в квартирі з однією тільки плитою де була витрата газу 9,6мкуб на зареєстроване рило, псіханув та вирішив встановити лічильника. Написав заяву в Киівгазі, доречі черги нема , ціна питання 2857грн. Лічильник модний роторний. До середини лютого мають встановити. Враховуючи, що газову плиту використовуємо дуже рідко, сподіваюся відбити витрати за півтора-два роки. Дрібниця, але приємно.Роторний не раджу, деякі екземпляри дуже шумні, також перевіряти їх треба частіше, раз на 5 років, і при цьому вони дуже часто цю перевірку не проходять.

LegosX
31.01.2019, 18:13
Интересно а почему в Украине не проводят поверку счетчиков на дому без снятия? Или может я не в курсе и проводят? Или можно договориться?
А то ведь такой геммор ужасный, у меня два счетчика один в квартире, кухня одним цельным трехметровым модулем в котором газовая поверхность и эл духовка и мойка и фильтр воды туда же встроен и счетчик за всем этим хозяйством, чтобы его извлечь, всё разворотить нужно.
Второй счетчик стоит в частном доме на улице, уж срок поверки прошел, газовщики три раза приезжали - не могут его открутить! Махнули рукой уехали!
Ужасные неудобства ведь и абонентам и самим газовщикам! В рашке вон смотрю по ютубу, мобильные комплексы пользуют, поверяют прямо на дому, не самое ведь сложное измерение - проверить перекачиваемый объём газа?!
И вторая напасть - вижу народ повально жалуется - у кого забирают счетчики на поверку почти в 80% приговор выносят - идите покупайте новый счетчик! Люди уже подозревать начали что это какие-то неправильные пчелы! Замониторил ситуацию, есть сообщения, что после приговора газовщиков отправляли люди свои счетчики на независимую экспертизу в какой-то киевский институт - и о чудо! Они вдруг стали полностью соответствовать нормативам! О чем им были приложены бумаги, с ними то газовщики и поставили без вопросов счетчики обратно!

boba
31.01.2019, 19:05
Роторний не раджу ...
Він мені теж не до вподоби та й дорожчий вдвічи, але на кухні якось не кошерно ставити мембранну каструлю. Отаке має бути тільки на 1,6. (https://mastergaz.com.ua/image/cache/catalog/Meters_Pictures/Jam_gas_meter-500x500.jpg)

кук
31.01.2019, 19:45
1- можно ссылку на поверку счетчика газа дома в России? И что, там все счетчики проходят поверку, нет проблемных?
2- кошерно, не кошерно, а выбор будет за поставщиком газа, а не потребителем. ТУ есть? Есть.

LegosX
31.01.2019, 19:59
https://youtu.be/uWfc9Pljc9s

https://youtu.be/nfwDuEEjMUs

https://youtu.be/trqPZzzfbak

не бог весть какое сложное измерение, я так думаю даже просто эталонный счетчик последовательно подключи и будет всё ясно

кук
31.01.2019, 20:14
Последовательно? Получится, везде можно гофр отсоединить? Например, у вас дома, есть место? А если на улице?
Образцовый должен иметь точность на две ступени выше поверяемого. А как с температурой, о которой был разговор выше?
Вторая картинка убила- рядом с краном розетка и газовщиков это не волнует. Впрочем, ради рекламы...

LegosX
31.01.2019, 20:54
Разве это всё вселенские проблемы неразрешимого масштаба?
И таки да, у очень многих есть возможность последовательного подключения, у меня тоже есть.

AndrewK
01.02.2019, 08:21
Ой капєц, розетка недалеко від крана. "А ще у нього є ножиці і крем...". Я скажу більше, у мене тут труба мідяха паяна на з'єднаннях і повороти під 90 градусів. Таких дибілоїдів, як українські газовщики ще пошукати треба.

кук
01.02.2019, 10:00
Фото можна?
В мене заставили трубу стальну, в якій прокладена єлектролінія в дім від ВРУ на вілиці, віднести від газової не менш, ніж на 300 мм.
А те, що у газовиків часто газ в голові, не таємниця, бачив такого шпеця, яки доказував, що метан важчий повітря, тому близько від котла ставити унітаз ніззя, бо газ через нього попаде в яму і там бабахне. І в той же час, обов"язково всі витяжки вище котла повинні працювати, ну шоб газ виходив. І тиск в трубі біля котла більше, ніж біля плити...
З російських мультиків ше одне незрозуміле- раніше всі засоби вимірювань, які призначені для обліку матер. цінностей, розрахунків за них та ін. проходили тільки державну повірку, ніяких відомчих. А ці всі приклади з газом та єлектролічильниками- третій раз і є відомчі потуги.

LegosX
01.02.2019, 16:19
А тем временем, сегодня в новостной ленте вижу вот это. Внезапно!

Правоохранители разоблачили противоправный механизм, через который руководство ОАО "Запорожгаза" нанесло государству многомиллионные убытки. Об этом сообщает пресс-служба СБУ.

Оперативники спецслужбы установили, что менеджмент ОАО "Запорожгаз", блокирующим пакетом акций которого владеет "НАК Нафтогаз Украины", искусственно "списывал" потребленный природный газ как производственно-технологические расходы и ненормированные потери под видом "фейковых" технических аварий.

По заключению профильных экспертов, только за один квартал стоимость завышенного объема вторичного природного газа в результате якобы аварий составляет более 26 миллионов гривен.

Сотрудники СБУ задокументировали, что противоправные действия должностных лиц привели к необходимости покрытия искусственно созданных убытков за счет государственного бюджета и обычных потребителей.

Во время санкционированных следственных действий в офисных помещениях общества правоохранители изъяли, в частности поддельные акты технических аварий, отчеты с внесенными ложными данными, подтверждающими проведение сделки.

В рамках открытого уголовного производства председателю правления ПАО "Запорожгаз" объявлено о подозрении по ч. 2 ст. 364-1 и ч. 1 ст. 366 Уголовного кодекса Украины и отстранен от должности.

OL_75
01.02.2019, 16:52
А тем временем, сегодня в новостной ленте вижу вот это. Внезапно!

Если интересно, то здесь все подробности, там оч все интересно:
https://tverezo.info/post/85366

OL_75
01.02.2019, 16:54
Свежачок про газ, есть во что повникать:
https://www.facebook.com/anton.a.shvets/posts/2322545774424619

soladko
02.02.2019, 19:59
пока что веду переписку по електронке, типа какого хера коефициент неправильный, плюс вообще почему методику для коммерческих пользователей применили. Отписываются в стиле "ничего не знаем сам дурак".

Michurin
06.02.2019, 16:08
Я теж сьогодні на електронку отримав першу відповіть від облгазу. Ну що сказати: знову на цілу сторінку "бла-бла-бла", пояснюють, чому вони приводять об'єм до стандартних умов, як вони це роблять і якими законами та нормативними актами це регламентується. Але закінчення листа мені сподобалось:
"Рекомендуємо проводити оплату за обсяги газу, приведені до стандартних умов.
З повагою
Центр з обслуговування клієнтів"
Зверніть увагу на слово РЕКОМЕНДУЄМО. Це офіційна відповіть облгазу, в якій він від мене нічого не вимагає і ні до чого не зобов'язує (бо в курсі, що вимога приводити до СУ належить комерційним споживачам, а не побутовим і НКРЄ обіцяло за вимогу платити з коефіцієнтом нагнуть), а лише рекомендує. Ну, це як "рекомендований платіж" - ми вам рекомендуємо, а ви робіть, як хочте. Отже, можна платити по лічильнику без усяких коефіцієнтів, поки питання не буде остаточно врегульовано юридично.

soladko
06.02.2019, 21:27
Но в личном кабинете все выглядит по-другому....

Michurin
06.02.2019, 22:11
Повірте, їхні юристи не даремно хліб їдять. Ну, так, виставляють вони до сплати з коефіцієнтом, бо вони рекомендують оплачувати коефіцієнт приведення до СО. Накатаю я зараз скаргу в НКРЕ, а там при розгляді кожної скарги можуть з облгазу здерти штраф під сотню кгрн. А так облгаз включить дурника і відповість: "Так їх же ніхто не змушував, це ж тільки рекомендація! Хто погодився - добровільно платив, хто не погодився, той не платив, але ж без санкцій? Що? Борг висить у особистому кабінеті? То технічна помилка в інтернеті! Зараз видалимо!"
Думаю, поки що все приблизно так. Я буду кожного місяця їм лист-вимогу скидать, а там якось воно вирішиться в межах держави. Спробують наїхати - накатаю скаргу в НКРЕ. А вирішать законодавчо - заплачУ, я законослухняний громадянин :).

_basil_
06.02.2019, 22:54
Добрий день, шановний клієнт!
.................................................. .................................................. ............
Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) від 23.11.2018 року суперечить Закону «Про ринок природного газу», Кодексам газотранспортної системи і газорозподільної системи, Типовому договору на розподіл природного газу та Правилам постачання природного газу.
Вона є регуляторним актом та потребує оприлюднення даного документу в «Урядовому кур’єрі». Лише після реалізації відповідних процедур рішення Регулятора (НКРЕКП) може бути виконано.

З повагою
Центр з обслуговування клієнтів

Це шо, тіпа про постанову роздзвонили всі ЗМІ, крім офіційних?

soladko
06.02.2019, 23:26
ну мне в ответах слова "рекомендациия" не было

ppostal
07.02.2019, 10:27
Просто отставлю здесь
житомир, сеть ноунейм (газ отличній) 8.80!!!

hermit
07.02.2019, 20:14
...Це офіційна відповіть облгазу, в якій він від мене нічого не вимагає і ні до чого не зобов'язує (бо в курсі, що вимога приводити до СУ належить комерційним споживачам, а не побутовим і НКРЄ обіцяло за вимогу платити з коефіцієнтом нагнуть), а лише рекомендує. Ну, це як "рекомендований платіж" - ми вам рекомендуємо, а ви робіть, як хочте. Отже, можна платити по лічильнику без усяких коефіцієнтів, поки питання не буде остаточно врегульовано юридично.
]На Ваше звернення до ПАТ "Харківгаз", щодо незгоди з обсягом споживання природного газу, відображеним з жовтня 2018 року по особовому рахунку, відкритому за вищевказаною адресою на Ваше ім'я, повідомляємо, що ПАТ "Харківгаз" у грудні 2018 року звернулось до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом про визнання протиправною та нечинною постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 23.11.2018 № 1517 "Щодо заборони ПАТ "Харківгаз" приводити об'єми використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов при здійсненні комерційних розрахунків за використаний природний газ побутовими споживачами".
Враховуючи наведене, питання щодо можливості проведення по Вашому особовому рахунку перерахунку об'єму споживання (розподілу) природного газу за період з01.10.2018 буде розглянуто після прийняття судом остаточного рішення по справі.
З повагою та надією на порозуміння у подальшому.
Начальник управління клієнтського сервісу І.А. Манько.[/COLOR]

Michurin
07.02.2019, 21:47
Цікаво, який буде результат. Якщо Харківгаз виграє суд, це буде прецедент і рішення розповсюдиться на всі облгази. Те ж саме, якщо програє ;)
З.І. Дивує те, що різні облгази не мають спільної, єдиної позиції по справі.

_basil_
07.02.2019, 22:05
Цікаво, який буде результат. Якщо Харківгаз виграє суд, це буде прецедент і рішення розповсюдиться на всі облгази. Те ж саме, якщо програє ;)
З.І. Дивує те, що різні облгази не мають спільної, єдиної позиції по справі.
З урахуванням того, що у нас право не прецедентне, може бути цирк, коли в різних судах будуть приймати різні рішення.

кук
08.02.2019, 09:28
УК них і правила різні- одні дозволяють металеву гофру до котла і скрізь, інші тільки до плити, а до котла нізззя!, бот там тиск більший!
В нашому облгазу нема в рахунках ніяких поправок, тільки те, що сказав їм по тлф або на сайт першого числа нового місяця.

soladko
21.02.2019, 21:47
пришло и мне письмо, в котором они уже пишут, что это только их рекомендации...само собой дальше продолжаю переписку примерно в таком духе:

Судячи з останньої вашої відповіді віявляється це тільки рекомендації з Вашої сторони, платити за обсяги газу приведені до стандартних. Жаль, що в квитанції писати рекомендації платити більше, ніж діючі тарифи, комусь взагалі спало на думку. Також Ви вкотре не можете показати методику приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов для побутових споживачів, натомість приводите методику для комерційних.
1. Справедливо буде з моєї сторони попросити вас не давати мені незаконні рекомендації, тим паче, якщо це НЕ ваша вимога.
2. В мене нема і не може бути жодних мотивів платити Вам згідно незаконних рекомендацій, якщо тільки вони не в меншу сторону. Прошу більше не показувати в особистому кабінеті і в квитанціях рекомендації щодо оплати на основі невірних методик, я буду платити виключно згідно тарифів.
3. Також прошу перерахувати попередні показники оплати згідно діючих тарифів, так як у вас нема жодних підстав змушувати мене платити більше за спожитий газ керуючись тільки Вашими не зрозуміло звідки взятими рекомендаціями. (Ви досі не можете показати методику для поутових споживачів.)

Michurin
21.02.2019, 21:59
На днях НКРЕ збирало в Києві споживачів з регіонів, які написали скарги на облгази. Приїхало небагато, але за результатами зустрічі НКРЕ прийняло рішення перевірити облгази на предмет донарахувань у квитанціях. Будемо чекати результатів. Там за кожне порушення з боку облгазу може накладатися штраф під 800 тис грн.

_basil_
21.02.2019, 22:15
пришло и мне письмо, в котором они уже пишут, что это только их рекомендации...само собой дальше продолжаю переписку примерно в таком духе:

Судячи з останньої вашої відповіді віявляється це тільки рекомендації з Вашої сторони, платити за обсяги газу приведені до стандартних. Жаль, що в квитанції писати рекомендації платити більше, ніж діючі тарифи, комусь взагалі спало на думку. Також Ви вкотре не можете показати методику приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов для побутових споживачів, натомість приводите методику для комерційних.
1. Справедливо буде з моєї сторони попросити вас не давати мені незаконні рекомендації, тим паче, якщо це НЕ ваша вимога.
2. В мене нема і не може бути жодних мотивів платити Вам згідно незаконних рекомендацій, якщо тільки вони не в меншу сторону. Прошу більше не показувати в особистому кабінеті і в квитанціях рекомендації щодо оплати на основі невірних методик, я буду платити виключно згідно тарифів.
3. Також прошу перерахувати попередні показники оплати згідно діючих тарифів, так як у вас нема жодних підстав змушувати мене платити більше за спожитий газ керуючись тільки Вашими не зрозуміло звідки взятими рекомендаціями. (Ви досі не можете показати методику для поутових споживачів.)
О, норм. Можно позаимствовать, чтобы самому не придумывать?
;-)

soladko
22.02.2019, 00:44
Та будь-ласка. Там пару очепяток есть, можете исправить

Michurin
25.02.2019, 19:52
Вкотре відправив листа-вимогу перерахувати суму сплати за газ без урахування коефіцієнта приведення до стандартних умов, вкотре оперативно отримав відписку з роз'ясненнями закону Гей-Люссака :) і рекомендацією платити з коефіцієнтом. У особистому кабінеті, не дивлячись на більш, ніж своєчасну оплату за лічильником, висить борг за несплачений "коефіцієнт". Довелося написати ще одного листа такого змісту:

ЛИСТ-ВИМОГА

Доброго дня! Я, як побутовий споживач природного газу, неодноразово звертався до Вас з вимогою провести перерахунки за спожитий природний газ без врахування коефіцієнта приведення до стандартних умов. У ваших відповідях на мої звернення роз'яснюються фізичні причини необхідності здійснення приведення об'ємів спожитого газу до стандартних умов. Властивості газів та фізичні закони, які їх описують мені добре відомі та зрозумілі, проте я категорично відмовляюся сплачувати додаткові кошти за приведення об'ємів спожитого газу до стандартних умов, оскільки методика, за якою ви ведете розрахунки приведення до стандартних умов, стосується комерційних споживачів, я ж є побутовим споживачем і в затвердженому тарифі для побутових споживачів усі технологічні витрати, пов'язані з транспортуванням і обліком спожитого газу вже включені, а положення Кодексу газорозподільних систем, на основі яких ви ведете додаткові нарахування на об'єми фактично спожитого мною природного газу, не можуть бути застосовані до мене як побутового споживача.

Крім того, доводжу до Вашого відома, що, не дивлячись на низьку температуру навколишнього середовища у зимовий період, температура мого лічильника, підвідної да відвідної труби під час максимального споживання газу опалювальним приладом ніколи не опускалась нижче 17 градусів Цельсія при температурі у приміщенні 19С, а це означає, що температура природного газу у газорозподільній мережі, прокладеній під землею на значній глибині та температура газу, що проходить через прилад обліку, протягом року зазнає значно менших коливань, ніж середньомісячна температура повітря, тому це є ще однією з причин, чому розраховані Вами коефіцієнти не можуть бути застосовані до побутових споживачів і метою їх використання з Вашого боку, цілком імовірно, може бути одержання неправомірної фінансової вигоди.

Враховуючи викладене, відповідно до положень пункту 4.11 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2500, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1386/27831 та пункту 9 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП 30.09.2015 № 2496, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за №1382/27827 вимагаю провести перерахунок плати за природний газ за весь період застосування Вами що до мене, як побутового споживача, методики приведення об'ємів спожитого газу до стандартних умов та у подальшому проводити розрахунки плати за спожитий природний газ відповідно до чинного законодавства. Оскільки у Ваших відповідях на мої звернення необхідність сплати за приведення до стандартних умов носить рекомендаційний характер, то невиконання таких рекомендацій, які ідуть у розріз із чинним законодавством, і несплата за приведення до стандартних умов не може вважатися заборгованістю. Я завжди своєчасно і у повному обсязі згідно показників лічильника сплачував і сплачую за спожитий природний газ, тому вимагаю припинити надсилати мені у будь-який спосіб повідомлення про нібито наявну у мене заборгованість по сплаті за спожитий природний газ.

За результатами розгляду листа прошу інформувати мене в строки/терміни визначені чинним законодавством.У разі незадоволення моїх законних вимог залишаю за собою право звернутися зі скаргою на ваші дії до НКРЕКП .

boba
26.02.2019, 18:19
Отаке диво:yahoo:
https://i.ibb.co/q7wKpsq/20190219-135606.jpg (https://imgbb.com/)
Вартість "під ключ" становить приблизно 2700грн. Враховуючи нову гумову шлангочку замість староі трохи порепаноі.
Одразу замислився, а чи не можна відшкодувати ці витрати?
Щось на теренах нету, на зараз, зрозумілих порад не знайшов.:(

>Zhek@<
26.02.2019, 19:02
Отаке диво:yahoo:
https://i.ibb.co/q7wKpsq/20190219-135606.jpg (https://imgbb.com/)
Вартість "під ключ" становить приблизно 2700грн. Враховуючи нову гумову шлангочку замість староі трохи порепаноі.
Одразу замислився, а чи не можна відшкодувати ці витрати?
Щось на теренах нету, на зараз, зрозумілих порад не знайшов.:(
Це у Києві така ціна ?
Чому ж вони звиздять по ТВ, що вартість встановлення десь 4500 ?

remax2007
26.02.2019, 20:11
А расскажите, что это за счётчик? Пожалуйста...

Отправлено с моего S60 через Tapatalk

ppostal
26.02.2019, 20:16
А расскажите, что это за счётчик? Пожалуйста...

На мембранный не похож кстати да, мож магнитом можно остановить :mafia:

kudrik
26.02.2019, 21:19
.... мож магнитом можно остановить....

боюсь , что вот те красные полоски по периметру - и есть заводские контрольные вставки на магнетики.

Прежде чем сувать магнит - надо узнать , что и к чему. Изменит цвет - назад не воротишь...
На моём газ/счётчике такие красные полоски наклеили после какой-то очередной поверки.

На эл. счётчике тоже наклеены, вспомнил заодно....

soladko
26.02.2019, 21:24
наклейки с номерами? сертификат? нету? фтопку.

kudrik
26.02.2019, 21:40
.....фтопку.

Это пусть кто помоложе --- бросает в топку, и доказывает, что он не слон... :D :D

Я лучше поберегу наклейки.....

soladko
26.02.2019, 21:49
я вам скажу почти из первых уст - на вас за єто в суд даже не будут подавать, потому что гиблое дело и однозначно проиграшное. Но люди боятся, да....вы всего лишь пополняете их ряды. Когда та наклейка случайно сработает, хоть не волнуйтесь, оно ровным счетом ничего не значит. ну по крайней мере несколько месяцев назад те наклейи все еще были филькиной грамотой. А вот пломбы да...не отвертитесь.

кук
27.02.2019, 08:49
Это вы здесь такой храбрый, в суде вас порвут, юристы там ушлые.

boba
28.02.2019, 09:27
Це у Києві така ціна ?
Чому ж вони звиздять по ТВ, що вартість встановлення десь 4500 ?

Така ціна склалася. 180-за те, що прийшов та подивився іх представник та визначив як його монтувати, кран 150, шланг -100, кутник 2*50=100, виклик - 100, встановлення 317, лічильник 1520, складання схеми 234, пломба 3, пломбування 14. Разом 2718.

А расскажите, что это за счётчик?

Я в ньому детально не розбирався. Шість меню, переморгується - спожиті куби, температуру в приміщенні(бонус- зекономити на градусніку в кухні) та ще якусь хєрню. Повірка 8 років. Батарейка 10-12 років зі слів монтажників.

Магнітом в нього "тикать" не буду, не того порядку економія порівняно з розміром ймовірного гємора. Та й наліпки-пломби антимагнітні з номером, все як треба.

>Zhek@<
28.02.2019, 09:43
Така ціна склалася. 180-за те, що прийшов та подивився іх представник та визначив як його монтувати, кран 150, шланг -100, кутник 2*50=100, виклик - 100, встановлення 317, лічильник 1520, складання схеми 234
Перепитаю ще раз :) Це у Києві ?
Просто для себе хочу знати на майбутнє.

boba
28.02.2019, 13:25
Перепитаю ще раз :) Це у Києві ?
Просто для себе хочу знати на майбутнє.
Так.:D

boba
28.02.2019, 14:02
Это вы здесь такой храбрый, в суде вас порвут, юристы там ушлые.
100відсотково вірно! Абсолютно вірно!
Буде так. При встановленні наліпок маєте підписати акт про опломбування та, згідно Правил, зберігати цю наліпку, що має статус справжньою пломби. У випадку Контрольного Огляду Засобу Обліку інспектор обов"язково помітить ознаки втручання магніту та складе акт, навіть можете відмовитись від підпису. Акт передадуть на внутрішню комісію, що прийме рішення не на на вашу користь з пропозицією оплатити по "середньозваженомущопорахо ванопометодицізатверджені й...", коротше це буде - дохрєна. Можете не платити, але вони подадуть до суду, що прийме рішення не на вашу користь, ну звичайно, якщо ви не залучите юриста рівня від $1000. Далі виконавці, а по комуналці в них зелене світло. Це не враховуючи того, що за рішенням комісіі, мають відключити постачання послуги. І відключать, бо в інспектора, зазвичай, дуже гарні корупційні зв"язки з дільничим поліцаєм. Активність інспектора підігріває те, що від суми штрафу він отримує премію. Це я вангую по аналогіі, як колишній працівник "Енерго". Можна почитати законодавство по газопостачанню, припускаю приблизно так саме.

кук
28.02.2019, 14:12
Мене не це зацікавило в новому лічильнику, подібні ротаційні було, Арсенал клепав. Раніше газогони були категорично проти більше, ніж двох з"єднань на різьбі, недавно навіть на вулиці головні крани у нас поміняли на вварні, а не різьбові, як було. А тут- колін навернули...

ppostal
28.02.2019, 14:31
Мене не це зацікавило в новому лічильнику, подібні ротаційні було, Арсенал клепав. Раніше газогони були категорично проти більше, ніж двох з"єднань на різьбі, недавно навіть на вулиці головні крани у нас поміняли на вварні, а не різьбові, як було. А тут- колін навернули...
Тоже обратил внимание что накрутили водопроводной фурнитуры. И непонятно чем уплотнили.

soladko
28.02.2019, 14:45
Если подписан акт конечно это приравнивается пломбе и что вы согласны. Но раньше у этиз наклеек не было сертификатов, подписывать такой акт почти сродни троянскому коню было. Может прям сегодня они стали лучше надежнее и с сертификатом - тогда хз. Буду дома уточню.

кук
28.02.2019, 14:50
Обратите внимание- там И пломба фирменная, И магнитная наклейка.

LegosX
07.03.2019, 18:23
Народ подскажите а акт выполненных работ по установке счетчика остаётся на руках у абонента или газовая компания его забирает?

кук
07.03.2019, 19:08
Скорее- да, хоть второй экз, хоть копия, иначе как доказать законность трогания их святыни?

LegosX
07.03.2019, 19:32
Скорее- да это значит у абонента остается?

А то ситуёвина такая - есть счетчик установленный 17 лет назад, но считался газ как бы без него, в жилье никто не проживал, считали по нормам. Пошел в центр обслуживания сказали написать заяву чтобы считали по счетчику и ждать месяц ответа. Сегодня ответ получил - написали акт приема работ нужно было передать в течении 10 дней со дня установки. А я фиг его знает передавали этот акт тогда или не передавали. Может и предавали да за многие годы потеряли все. Тут не так давно ходил по прописке оказалось были утеряны все документы и базы по прописанным в моем районе, чего уж о газовщиках говорить. В общем акт у меня на руках а что делать теперь не понятно!

boba
11.03.2019, 12:35
Народ подскажите а акт выполненных работ по установке счетчика остаётся на руках у абонента или газовая компания его забирает?
Один примірник Акта вводу в експлуатацію залишають вам, другий забирає монтажнік. Більше, крім квітанцій про сплату, не залишили жодного документа. Це в випадку, коли встановлювали представники газконтори. Інфа по Киівгазу з особистого досвіду за 18р мембранний та 19рік роторний. Встановлювали в квартирі.

кук
11.03.2019, 13:18
это значит у абонента остается?

А то ситуёвина такая - есть счетчик установленный 17 лет назад, но считался газ как бы без него, в жилье никто не проживал, считали по нормам. Пошел в центр обслуживания сказали написать заяву чтобы считали по счетчику и ждать месяц ответа. Сегодня ответ получил - написали акт приема работ нужно было передать в течении 10 дней со дня установки. А я фиг его знает передавали этот акт тогда или не передавали. Может и предавали да за многие годы потеряли все. Тут не так давно ходил по прописке оказалось были утеряны все документы и базы по прописанным в моем районе, чего уж о газовщиках говорить. В общем акт у меня на руках а что делать теперь не понятно!

И что, на то, что уже два межповерочных интервала прошло, эрекции от газогонов никакой?

LegosX
11.03.2019, 14:31
Пока никакой. Никогда не предлагали никаких поверок. Видимо он каким то макаром выпал из их поля зрения. Он хоть и давно установлен но работает только последние 5 лет. От нулевых показаний до сего дня только 500 кубов прокачал.

LegosX
12.03.2019, 15:45
Вот и продолжение истории сегодня получил! Только что вернулся из центра обслуживания абонентов.
уже фактически 6й день трачу на решение данного вопроса. В общем попорядку что сегодня происходило:
1) пришел в ЦО, говорю вот месяц назад подавал заявление как вы мне и надиктовали, чтобы внесли изменения в счет абонента на основании того что у меня установлен газовый счетчик. Пришел ваш ответ с просьбой обратится ещё раз в ЦО. Девочка говорит - не можем завести в систему ваш счетчик так как у вас нет входного контроля. Говорит идите в метрологию, там делаете заявку на поверку. Сказала куда идти, в какой кабинет, благо она рядом в соседнем подьезде.
2) прихожу к начальнику метрологии. Описал ситуацию, говорю - как сделать заявку на поверку? Начальник послушал, бумаги глянул, в компе посмотрел. Говорит - мы не можем приехать и демонтировать ваш счетчик на поверку, так как его как бы нет в нашей системе. Я ещё переспросил - получается надо ввести в систему а потом подавать заявку, да? Да говорит, идите обратно в ЦО, пусть там решают.
3) вернулся в ЦО, говорю девочке так то и так. Звонит куда то вышестоящим, потом опять начальнику метрологии. Слышу в обрывках фраз -"Нужно сделать входной контроль, как будто впервые ставится счетчик..." Говорит идите обратно в метрологию вас не совсем правильно поняли, сейчас всё объяснят...
4) прихожу обратно в метрологию. Начальник говорит - Нужен входной контроль, так как вы этот счетчик за свой счет устанавливали и это как бы внеочередная поверка то она будет платной. Обойдется она вам около 1тыс гр. И ещё не факт что счетчик её пройдет.

Чё сделать то можно в данной ситуации? Есть спецы по законодательству? Платить совсем нет желания да и народ говорит что там массово портят даже нормальные счетчики. Счетчик в идеале в тепличных условиях находится.

кук
12.03.2019, 16:05
Сват продает газомеры, часто народ предпочитает сразу покупать новый, тут же и менять теми же спецами, чем снимать, везти на поверку, ждать месяц, часто с отрицательным результатом, оплатой по среднепотолочному расходу и все той же покупкой нового.
А по закону чтобы ежли- читать Закон "Про метрологію та метрологічну діяльність", ПКМУ 2246 от 09.12.99 и последующие изменения.
Уверен- проще потратиться на новый

RAVC
12.03.2019, 16:06
Мож проще новый счётчик купить, поверят бесплатно. По крайней мере у нас у многих в прошлом году поверку не прошли пятнадцатилетние счётчики, заставили покупать новый.

RAVC
12.03.2019, 16:07
Кук опять опередил!)

LegosX
12.03.2019, 16:33
так 15и летние какие не прошли, на улице стоящие или внутри помещений? У меня в частном доме снаружи стоит счетчик визар с4, сейчас глянул 1998 года выпуска, поверку плановую не прошел, 3 раза приезжали открутить не могут. Там вроде что то в законе есть, если не по вине абонента не могут сделать поверку то продолжают обсчитывать по показаниям счетчика. Так в принципе и происходит сейчас.

Сегодня этот начальник метрололгии чго то пробурчал себе под нос -"пол дюймовая... переваривать надо...если найдете такой же визар g2.5 то может его поставить можно..." А так да, сказал поверка около 600гр плюс монтажные работы около 400гр.

Там то лепят мне что нужен входной контроль, погуглил - интересное дело получается по этому их понятию - входной контроль. То есть если купить не их газовый счетчик то все ровно будут нагибать на этот их входной контроль? Не пойму только какой от меня нужен входной контроль, в 2001 г всё установил акты есть, счетчик опломбирован. Какой тогда должен был быть входной контроль? Да и был ли он в те времена?

LegosX
12.03.2019, 16:42
Добрый день.
Хочу получить разъяснение НКРЭ по поводу входного контроля бытовых счетчиков.

НКРЭ уже давало разъяснения по этому поводу в своем письме от 12/10/2005г. №05-39-14/4762.

Вопрос.
Действует ли на данный момент инструкция «Укргаза» и где можно ознакомиться с данной инструкцией?
Правомерны ли требования газконторы об обязательном входном контроле новых бытовых счетчиков газа, купленных не в сети газовых хозяйств?

Ответа о правомерности требований о прохождении входного контроля БСГ я не получил. НКРЭ и НАК Нафтогаз молчат по этому поводу. Местная газконтора после обращения в вышеназванные организации молча привинтила и опломбировала счетчик, который не желала полгода устанавливать, используя разные предлоги. А в общем-то нервы потрепать умеют, чего только вытерпеть довелось, угрозы, хамство... Извинений не дождался, надо бы в суд, но не у нас:)

14.04.2006 14:41
Бесплатный газконтроль
АМКУ потребовал отменить оплату услуг по проведению входного контроля газовых счетчиков

НАК "Нефтегаз Украины" рекомендовала всем предприятиям газоснабжения и газификации не взимать с потребителей плату за услуги по осуществлению входного контроля бытовых счетчиков. Такая рекомендация основывается на соответствующем требовании Антимонопольного комитета Украины (АМКУ).

Основанием для отмены неправомерных фактов взимания платы стали факты принудительного предоставления данных услуг на платной основе рядом облгазов. Свои действия нарушители обосновывали выполнением положений Инструкции, утвержденной компанией "Укргаз", правопреемником которой впоследствии стала НАК "Нефтегаз Украины".

Национальной комиссией регулирования энергетики (НКРЭУ), на основании письма ОАО "Хмельницкгаз", уже рассматривался в 2005 году вопрос проведения входного контроля газовых счетчиков. По результатам рассмотрения было установлено, что "законодавством не передбачено вимоги щодо обов’язковості проведення вхідного контролю лічильників газу".
https://zakononline.com.ua/documents/show/218807___802482

___

RAVC
12.03.2019, 20:08
У родителей и у соседей внутри в доме не прошли, мой 11-летний наулице - прошел. Тоже еле открутили. Без вэдэшки не хотел

OL_75
14.03.2019, 02:13
Нафтогаз України - Naftogaz
12 марта в 16:06 ·

Слідкуємо за руками.

Споживачі, яких обслуговують облгазо-збути Фірташа, почали питати нас: а де ж рахунки за лютий?

Від послуг Укрпошти компанія, кажуть, відмовилася, на заміну нікого не знайшла, тому, хто і як рознесе цього місяця паперові рахунки, невідомо. В електронному кабінеті створити рахунок неможливо, система на технічних роботах.

Навіщо це може бути потрібно? Крім стандартних причин, що щось крутять з нормами/температурними умовами/рекомендованими платежами чи пишуть агітки про поганий Нафтогаз, є ще одна версія.

З цього місяця вже стартувала монетизація субсидій. Гроші вперше отримали люди, а не газзбути. Це правильний цивілізований підхід. Він спонукає людей розумно споживати газ і ставить отримувачів субсидій по один бік з активістами ОСББ, які прагнуть утеплити свій будинок і платити менше. Це вимога закону, ухваленого усіма фракціями Верховної Ради.

А ще через це недобросовісні збути можуть втратити частину своїх чорних доходів. Бо коли субсидія віртуальна, то яка субсидіанту різниця, скільки в рахунок записали? А тепер вже ні. Що зекономив - твоє.

Знищити монетизацію можна, якщо розказати, що люди нездатні платити самостійно, давайте, мовляв, повернемося до старої системи. Для цього треба зробити видимість поганих розрахунків і голосно про це сказати зі свого каналу. А нема рахунків - нема розрахунків.

104.ua, щиро сподіваємося, що ваша система скоро прийде в норму і що люди отримають свої рахунки вчасно. Бо ж виставляти коректно рахунки - це єдина функція ваших збутів і єдине виправдання існування вас у ПСО.

+++++++++
Основне завдання центру - допомогти споживачам захистити власні права, домогтися перерахунку за неякісні послуги, встановити лічильник газу, отримати монетизовану субсидію тощо.

Кожен може отримати безкоштовну онлайн-консультацію експертів на сайті www.gazpravda.com.ua

vics13
14.03.2019, 10:47
А шо, ідея про те шо "люди не здатні самостійно платити" вже гарно пустила коріння. Принаймі у нас таке вже неодноразово чув. Бідні і нещасні наші люди, які скоро і посрати не зможуть самостійно без того щоб їм держава сраку не підтерла.
А що буде якщо відмовитися від оцих "нарахувань і відрахувань" і змусити наших людей самостійно сплачувати податки?

_basil_
22.03.2019, 21:12
Новина по темі (https://biz.censor.net.ua/news/3118175/natskomissiya_oshtrafovala_tri_oblgaza_na_25_milli ona_za_donachisleniya_v_platejkah)
"Эти объемы были включены в объемы производственно-технологических потерь и предусмотрены в тарифе. То есть при таких обстоятельствах бытовой потребитель фактически должен был дважды оплатить один и тот же объем", – отметила Кривенко.

Глава НКРЭКУ добавила, что наложенный регулятором на каждую из трех компаний штраф в размере 850 тыс. грн является максимально возможным.

Кроме того, Нацкомиссия обязала указанных операторов ГРС до 5 апреля привести пересчет платежек бытовых потребителей за проверяемый период в части определения фактического объема потребления (распределения) природного газа на основании данных счетчиков с октября 2018 года.

Michurin
22.03.2019, 21:54
А ще приватна особа у харківській обл. виграла суд проти Харківгазу що до донарахувань для приведення до стандартних умов. Суд зобов'язав скасувати донарахування. Але оштрафовані облгази збираються оскаржувати рішення комісії у судах. Ну і рідний Житомиргаз щось ніхто поки що переввряти не збирається. Шкода. Казали, нашим місцевим п... дарам з газового хтось порубав сокирою нову службову машину, коли вони приїхали відрізати газ ;-)

Michurin
03.04.2019, 17:32
Харківгаз, кажуть, сам відмінив донарахування за коефіцієнти. Харківчани, це правда? Наш Житомиргаз оштрафували на 850 тис. і зобов'язали зробити перерахунки до 22 квітня. Почекаємо, побачимо.

sany
03.04.2019, 20:21
За март коэфициент уже не насчитан, но деньги пока не возвращены.

кук
03.04.2019, 20:26
Вот внесете в кассу, тогда и вернут!
Магазин времен заката СССР:
- девочки, нарежьте мне грамм 150 кровяночки!
- дедуля, сдашь кровь- нарежем! (с)

Michurin
03.04.2019, 22:08
За март коэфициент уже не насчитан, но деньги пока не возвращены.

А у мене до цих пір в особистому кабінеті висить борг за несплачені коефіцієнти і до цих пір нема ніякої відповіді на лист-звернення з вимогою скасувати заборгованість. Довелося відправити повторно. Нічого, може після того, як вони "полиняли" майже на мільйон, будуть веселіше реагувати. Але що їм 850 тис грн, якщо вони навіть у наше "село" купили фолькса за овер 700 тисяч, щоб жопи возить, а могли б купить вдвічі дешевшого Доккера, наприклад.

RAVC
09.04.2019, 10:28
Только что посмотрел в личном кабинете - коэффициенты есть и за март тоже...

OL_75
14.04.2019, 14:20
https://youtu.be/_5pyzYL_wg4

RAVC
03.06.2019, 06:32
коэффициенты как были, так и есть, еще и газ подорожал...

_basil_
14.06.2019, 13:52
Ну шо, ждём пени по неоплаченным "долгам"?
https://ubr.ua/ukraine-and-world/power/sud-priznal-sozdanie-nkreku-nekonstitutsionnym-3883715
Конституционный суд признал неконституционными (https://ubr.ua/finances/zhilishhno-kommunalnoe-hozjajstvo/nkreku-vystupila-protiv-nizkikh-tsen-na-haz-dlja-naselenija-3883530) ряд положений закона «О Национальной комиссии, осуществляющей государственное регулирование в сферах энергетики и коммунальных услуг». Об этом пишет «Зеркало недели» (https://zn.ua/ECONOMICS/ksu-priznal-sozdanie-nkreku-nekonstitucionnym-320776_.html).
Согласно постановлению, НКРЭКУ была создана неконституционным способом, также ее статус и способ формирования не соответствует Конституции. Данное дело рассматривалось по представлению 46 народных депутатов.

И так облгазы на эту комиссию клали, а теперь вообще окажется, что все решения ничтожны в силу незаконности самой комиссии...

RAVC
14.06.2019, 14:31
Вот у меня справка о том, что мне нужна справка от вас.
— На этот случай мы вам выдадим справку о том, что справок не выдаем.

soladko
14.06.2019, 16:32
Плюс совсем скоро отмена зоновости в тарифах по електро.....заживем...

soladko
23.06.2019, 20:24
в личном кабинете цена газа 7,7 отображается. коеф приведения к норм условиям все еще есть

кук
24.06.2019, 08:00
Плюс совсем скоро отмена зоновости в тарифах по електро.....заживем...

Кто сказал? Наоборот, сами деликатно-принудительно приятелю поменяли одно- на двухзоновый, только спросили- ...вы не против?...и меня это несколько удивило.

кук
24.06.2019, 08:03
в личном кабинете цена газа 7,7 отображается. коеф приведения к норм условиям все еще есть

А какой счетчик, без термокомпенсации?
Вообще-то, эти ребята довольно странные- уже два года, как бывла написана заявка на поверку, оставлена в абонотделе, несколько раз я звонил ихней мадаме, похоже- метрологу, напоминал, но у них то счетчиков нет, то людей.

soladko
24.06.2019, 10:26
Без. Обычный Самгаз

soladko
15.07.2019, 17:53
уже газ меньше 7 грн.....

_basil_
15.07.2019, 21:12
Шота непонял. Посмотрел сегодня свою квитанцию на 104 и историю - в прошлом месяце одним числом почему-то два платежа (в истории)
Второй я точно не платил.
Шозахрень? o_O
Начислять продолжают с коеффициентом.

soladko
15.07.2019, 21:15
В чем проблема. Кубометры знаете, знаете тариф, умножайте и делайте выводы. У меня тоже с К пока.

_basil_
15.07.2019, 21:42
В чем проблема. Кубометры знаете, знаете тариф, умножайте и делайте выводы. У меня тоже с К пока.

Так и оплачиваю.
Интересный вопрос, откуда взялась вторая сумма оплаты в тот же день, когда я реально оплату производил. И "сумма долга" (за коэффициент) уменьшилась почти в два раза. Кто-то промазал, или что-то списали? Вот и думаю, стОит ли выяснять, или дождаться хотя бы квитанции в почтовом ящике, для уверенности...

Володимир
15.07.2019, 21:44
6.98089 грн за 1 м3
https://i.postimg.cc/R3k0x2MW/gaz.jpg (https://postimg.cc/R3k0x2MW)

кук
16.07.2019, 08:07
А кому влітку цей тариф цікавий? От про листопад шо написано?

soladko
16.07.2019, 09:08
Про листопад поки що не пишуть нічого, тобто потрібно вважати, що буде не дорожче. Але в нашій країні цілком можливе підвищення одразу після вечірніх екзітполів 21 числа.

_basil_
16.07.2019, 10:19
Про листопад поки що не пишуть нічого, тобто потрібно вважати, що буде не дорожче. Але в нашій країні цілком можливе підвищення одразу після вечірніх екзітполів 21 числа.
Я особисто вважав би, що це дія ринку. Зменшився попит - знизили ціну. Тому в листопаді, при значному збільшенні попиту, треба чекати значне збільшення ціни. І яскравих розповідей про вплив ринку на її формування. Тіпа "от влітку ж бачили..."
Загалом, може воно й правильно, але не з таким рівнем доходу населення і з таким рівнем субсидіювання. НМСД.

vics13
16.07.2019, 10:22
Не переймайтесь. Сурйозні люди вже ж з"їздили, домовилися і обіцяють знизити ціну.

Greep
16.07.2019, 10:24

Ну нельзя же быть таким деревянным. "Рыночная цена" для вас совсем непонятное словосочетание?

Ответы на вопросы можно найти здесь (https://www.ueex.com.ua/rus/exchange-quotations/), если конечно сможете провести параллели

soladko
16.07.2019, 10:50
Вам ссылку на значение слова стеб дать?

Ну и по сути. Интересны ваши комменты о цене газа применительно к периоду январь-май вашей ссылочки

кук
17.07.2019, 07:42
Краще, ніж оце-...тобто потрібно вважати, що буде не дорожче...(с) звучить "можна надіятись" і тільки.
Є така народна прикмета- тільки хось і щось почне регулювати в бік зменшення цін/тарифів, обов"язково десь вилізе збільшення цін/тарифів.
Кажуть, Михайло Ломоносов таке явище відкрив.
Правда, бувають винятки: Юля взялась знизити ціни на бензин та газ і вони раптом стали вищі! Правда, це просто прикрий випадок, якого народ так і не зрозумів.

soladko
17.07.2019, 09:33
Все кивали, что тарифы не снижает. Снизил. Все равно плохо? Повысит - будеттснова плохо. Но пока хорошо.

kudrik
17.07.2019, 09:42
Не более, чем предвыборная пиар-акция, не более.

Суммарные Потери в грн. , для бюджета - минимальные. Поскольку и общее потребление газа минимальное....

Вот Проживём как-то эту зиму - вот по весне 20-го и можно будет обсудить удешевление газа......

soladko
17.07.2019, 09:51
Вот и я за то, чтоб оценку по весне дать. Но не позже.

Володимир
17.07.2019, 20:45
Не более, чем предвыборная пиар-акция, не более.100%, ціну на газ можна визначати тільки на основі загальної ціни газу що вже знаходиться в сховищах. А так то тільки на літо ціна буде знижена за рахунок того що імпортуємо більше ніж споживаємо, і можна поки що продавати дешевше.

soladko
21.08.2019, 18:01
За август 6.59 уже. В сентябре не слышал чтоб еще обещали снизить. Итого 2 грн. Смотрим дальше.

Володимир
22.08.2019, 09:42
Вигідна пропозиція від ТОВ "Газопостачальна компанія" Нафтогаз України"
https://gas.ua/ua/gas/article/vygidna-propoziciya-vid-tov-gazopostachalna-kompaniya-naftogaz-ukrayini

_basil_
22.08.2019, 14:18
А, власне, ціну і не зазначили...

Володимир
22.08.2019, 16:04
А, власне, ціну і не зазначили...Ціна газу на момент укладання договору.

_basil_
22.08.2019, 16:22
Виникають де-які "додаткові питання", які, звісно, можна з'ясовувати за наведеним на сайті телефоном, але краще тут :)
Зрозуміло, що в разі замовлення обсягів, які не перекриють споживання, доведеться доплачувати по поточній ціні на момент розрахунку. Але що має відбутися в разі замовлення об'ємів, які не будуть використані на момент закінчення дії договору?

Щоб скористатися умовами пропозиції необхідно:

а. Мати при собі Паспорт громадянина України.
b. Укласти додаткову угоду до типового договору постачання природного газу.
c. Зробити передплату за газ згідно умов Додаткової угоди.
d. Подати за 5 робочих днів до дати постачання газу заявку на постачання природного газу.
Де потрібно мати при собі паспорт і де та з ким укласти угоду?
Кому зробити передплату? За якою, все-таки, ціною? За ціною газу, що відпускається Нафтогазом регіональним компаніям, чи за ціною для кінцевих споживачів, що враховує вартість постачання та розподілу?
Яким чином подати заявку на постачання?
**Умови пропозиції також діють в ТОВ "Вінницягаз Збут", ТОВ "Волиньгаз Збут", ДП "Газпостач" ПрАТ "Тернопільміськгаз", ТОВ "Дніпропетровськгаз Збут", ТОВ "Житомиргаз Збут", ТОВ "Закарпатгаз Збут", ТОВ "Запоріжгаз Збут", ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут", ТОВ "Київоблгаз Збут", ПАТ "Луганськгаз", ТОВ "Львівгаз Збут", ТОВ "Миколаївгаз Збут", ТОВ "Рівнегаз Збут", ТОВ "Сумигаз Збут", ТОВ "Харківгаз Збут", ТОВ "Хмельницькгаз Збут", ТОВ "Чернівцігаз Збут", ПАТ "Чернігівгаз"
У нас є ЧернігівГаз і ЧернігівГазЗбут...
Якщо проводити оплату на рахунки місцевих компаній, то чи не зарахують вони в першу чергу кошти на "покриття боргу за несплату за газ, "приведений до нормальних умов"?
І, врешті, постачати місцева компанія буде весь передплачений обсяг, чи знову-таки, приведе його до "нормальних умов", і за передплатою поставить, відповідно, менше, ніж буде придбано?

Питання...

Володимир
22.08.2019, 16:36
Українці зможуть закупити у "Нафтогазу" газ за літньою ціною на зиму
https://www.epravda.com.ua/news/2019/08/21/650845/

НАК "Нафтогаз України" запустив новий продукт для побутових споживачів "Газовий запас". Побутові споживачі зможуть придбати газ у вересні за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону.

Про це повідомляється на офіційному сайті НАКу.

У компанії зазначають, що продукт дає можливість українцям закупити газ в обсязі до 25 тис. куб. м., що має бути достатнім для забезпечення потреб домогосподарства протягом усієї зими.

Пропозиція актуальна до 25 вересня. Відпускна ціна "Нафтогазу" газопостачальним підприємствам (газзбутам) у рамках продукту становить 4874,42 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування і розподілу).

"Ціна газу для населення за минулі п’ять місяців знизилася на 25%. Зараз вона нижча, ніж рік тому. Є ризик, що зимою газ подорожчає. Багато наших комерційних клієнтів вже зафіксували свої витрати на газ, передплативши бажані обсяги. Тепер така можливість є і у побутових споживачів", — заявив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Щоб скористатись новим продуктом, необхідно звернутись до центру обслуговування клієнтів своєї газопостачальної організації (газзбуту), підписати додаткову угоду до типового договору постачання природного газу, внести попередню оплату і користуватись дешевим газом під час опалювального сезону, сплачуючи лише вартість його транспортування/розподілу.

З умовами пропозиції Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" можна ознайомитись на сайті на www.gas.ua.

У повідомленні НАКу наголошується, що компанія запропонувала участь у новій програмі усім газопостачальним компаніям України, які обслуговують побутових споживачів.

Роман Скляров, ЕП

Побутові споживачі можуть зекономити до 25% на оплаті за газ

https://gas.ua/ua/gas/article/pobutovi-spozhivachi-mozhut-zekonomiti-do-25-na-oplati-za-gaz

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» пропонує побутовим споживачам придбати газ за літніми цінами для використання його взимку. Це дасть можливість зекономити до 25% оплати за послугу газопостачання в опалювальний період.

Справа у тому, що ціна на газ відрізняється в залежності від сезону. Влітку газ дешевше. Восени та взимку, коли його споживають більше, ціни підвищуються. Наприклад, ціна 1 кубометру газу для побутового споживача минулої зими складала 7,67 грн*. Зараз кубометр газу коштує 5,72 грн**, та є всі передумови, що взимку ціна зросте.

Побутові споживачі платять за газ по факту його споживання. Та зараз ГПК «Нафтогаз України» в рамках програми «Твоя енергонезалежність» пропонує придбати необхідні обсяги газу до початку опалювального сезону.

Для того, щоб скористатися цією пропозицією потрібно в період з 20.08.2019 до 25.09.2019 замовити послугу «Газовий Запас» в найближчому Центрі обслуговування споживачів (ЦОС). https://gas.ua/ua/gas/article/kontaktni-dani-ta-rezhim-roboti-tochki-kontaktu

Працює послуга дуже просто:

· споживач замовляє необхідні обсяги газу,

· визначається, коли буде використовувати газ за літніми цінами (доступний період з 1 жовтня до 31 березня),

· ГПК «Нафтогаз України» купує газ, а потім постачає замовнику.

Вам достатньо:

· прийти в ЦОС з паспортом

· підписати додаткову угоду до договору газопостачання

· зробити попередню оплату

Якщо маєте сумніви, скільки саме потрібно придбати «літнього» газу, консультанти Центру допоможуть визначитися.

Послуга «Газовий Запас» дає можливість:

· скоротити витрати на газ

· гарантовано отримати газ від державної компанії

· вибирати, коли використовувати придбаний газ.

Є питання? Зателефонуйте нам, щоб дізнатися деталі: 0 800 215 515

*Ціна на природний газ, яка діяла з 1 листопада до 31 березня 2018-2019 року з ПДВ без урахування вартості розподілу та транспортування

** Ціна на природний газ, яка діє в серпні 2019 року з ПДВ без урахування вартості розподілу та транспортування

кук
22.08.2019, 18:08
Як казав класик-...свежо предание, да верится с трудом...(с) Через місяць-два не скажуть- ...я вам ничего не обещал!...?

OL_75
22.08.2019, 18:52
Як казав класик-...свежо предание, да верится с трудом...(с) Через місяць-два не скажуть- ...я вам ничего не обещал!...?

Откуда такой пессимизм ?
Имхо нормальное предложение если есть деньги платить сейчас.
Может быть как с "теплыми кредитами " , сперва уговаривали брать, теперь очередь на несколько месяцев вперед.

_basil_
22.08.2019, 19:15
А може "газ по 0,8грн/м3", а хто запасся - той лох ;-)

_basil_
22.08.2019, 19:17
Українці зможуть закупити у "Нафтогазу" газ за літньою ціною на зиму
https://www.epravda.com.ua/news/2019/08/21/650845/

Побутові споживачі можуть зекономити до 25% на оплаті за газ

https://gas.ua/ua/gas/article/pobutovi-spozhivachi-mozhut-zekonomiti-do-25-na-oplati-za-gaz

Дякую, що знайшли трохи відповідей
:yes:

кук
22.08.2019, 19:31
Откуда такой пессимизм ?
Имхо нормальное предложение если есть деньги платить сейчас.
Может быть как с "теплыми кредитами " , сперва уговаривали брать, теперь очередь на несколько месяцев вперед.

Оттуда, откуда и совковая привычка ждать от властей подляну за любым углом. Когда было такое, что произошла переплата за газ, они же такой хай подняли, что мы и не рады до сих пор. И причина- банальная была- их программы не понимают переплат, от большого числа отнимать текущий платеж не умеют, поэтому платите, как платили, потом разберемся. И это "разберемся" тянулось почти год, непрерывно выскакивали непонятные суммы-... нууу, так программа работает, шо с нас взять, мы- мелкие клерки!

кук
22.08.2019, 19:40
Чего проще- есть свободные деньги- кинул авансом на тот же газ, электрику, пусть накапливается и списывается по мере расхода и данным на 1...5 след месяца. А фигвам!
Мы даем данные по электрике как правило 1-го, инсперкторица РЭС нафигась приходит 10...20 числа след. месяца, пишет в свой талмуд и потом в БД показания на этот день. Шо имеем- а дурдом имеем, т.к. колесики на СЭ уже не раз провернулись! Шо исчо имеем- постоянную нестыковку в цифири и поездки в абонотдел для сверок. Кому весело? Всем!
И я должен им поверить, что все будет нормально?

_basil_
22.08.2019, 19:41
По всьому виходить, що на 25%(?) може бути нижчою, власне, вартість газу. Без ПДВ. Без витрат на транспортування і розподіл, як я і очікував. Відповідно, реальна "знижка" складе порядка 1-2грн за м3. Тобто, в моєму випадку, економія складе від 100 до 400грн/міс., якщо я одноразово сплачу 7кгрн.
ХЗ. Не впевнений, що дуже приваблива пропозиція.
А, ну й да, ще ж до цих 7кгрн треба буде платити розподіл і транспортування по сезону...

Michurin
22.08.2019, 20:14
Хай би в кінці кінців законодавчо поставили крапку з цими температурними коефіцієнтами. А то висить питання у повітрі, а у мене борг.

_basil_
22.08.2019, 20:18
Хай би в кінці кінців законодавчо поставили крапку з цими температурними коефіцієнтами. А то висить питання у повітрі, а у мене борг.

Аналогічна хєрня...

Володимир
23.08.2019, 07:48
Чего проще- есть свободные деньги- кинул авансом на тот же газ, электрику, пусть накапливается и списывается по мере расхода и данным на 1...5 след месяца. А фигвам!
Мы даем данные по электрике как правило 1-го, инсперкторица РЭС нафигась приходит 10...20 числа след. месяца, пишет в свой талмуд и потом в БД показания на этот день. Шо имеем- а дурдом имеем, т.к. колесики на СЭ уже не раз провернулись! Шо исчо имеем- постоянную нестыковку в цифири и поездки в абонотдел для сверок. Кому весело? Всем!
И я должен им поверить, что все будет нормально?Щодо газу, то у нас є такий сервіс https://gasolina-online.com/ там я подаю показники, і через 5 хв зразу видно скільки платити, на сайті є вся інформація по особовому рахунку. З переплатами проблем нема, гроші лежать, коли подаєш новий показник сума зменшується. Літом ціна на газ падала, то хоча в перших числах платив щоби вийти в нуль, то через тиждень на рахунку появлявся залишок, бо перерахували у зв"язку з зменшенням ціни.

З електроенегрією в плані перелпат також проблем нема, батькам роки два тому нарахували субсидію і виникла велика переплата, то тільки цього місяця перший раз заплатили за електроенергію. Показники також можна подавати через нет, або в терміналі банку при оплаті. Можна по телефону в певний період місяця.

кук
23.08.2019, 07:54
...всякому городу- нрав и права, всякий имеет свой ум-голова... сказав класик, а от коли торік ні з того, ні з сього вискочив у нас борг 6000 грн, то висів він довго і нудно и прибрати не змогли, чи не захотіли, чи не зуміли. І ходили туди з платіжками та доказували, шо не ми винні. Тому нема гарантії і віри їм.
Вже два роки пройшло, як під росписку нас попередили, шо термін повірки лічильника газу закінчився, треба знімати і везти в Держстандарт. Після цього я разів десять турбував метролога нашого Одесгазу- тихо, як у вулику зимою. В принципі, це не водомір, який я сам можу міняти, а тут тільки вони повинні, і шо- людей нема, лічильників на підміну, чи як? Не захочуть потім крайнім мене поставити?

кук
23.08.2019, 08:52
Реалії: https://bykvu.com/bukvy/125309-v-naftogaze-soobshchili-gde-uzhe-mozhno-zakupit-gaz-na-zimu-po-letnej-tsene

Володимир
23.08.2019, 09:40
...всякому городу- нрав и права, всякий имеет свой ум-голова... сказав класик, а от коли торік ні з того, ні з сього вискочив у нас борг 6000 грн, то висів він довго і нудно и прибрати не змогли, чи не захотіли, чи не зуміли. І ходили туди з платіжками та доказували, шо не ми винні. Тому нема гарантії і віри їм.
Вже два роки пройшло, як під росписку нас попередили, шо термін повірки лічильника газу закінчився, треба знімати і везти в Держстандарт. Після цього я разів десять турбував метролога нашого Одесгазу- тихо, як у вулику зимою. В принципі, це не водомір, який я сам можу міняти, а тут тільки вони повинні, і шо- людей нема, лічильників на підміну, чи як? Не захочуть потім крайнім мене поставити?Одним словом у вас бардак, у нас самі приходять і перевіряють, останній раз навіть безкоштовно зробили заміну газового лічильника.

vics13
23.08.2019, 09:52
Чи прикупити 25000 кубів? На мою квартиру з автономкою на 20 років вистачить.
От тільки у наших реаліях 20 років - це ціла вічність і фігзна шо воно буде далі...

кук
23.08.2019, 15:31
Одним словом у вас бардак, у нас самі приходять і перевіряють, останній раз навіть безкоштовно зробили заміну газового лічильника.

Тю! Та це їх прямий та святий обовязок, ми в тарифі вже заплатили не один раз за цю процедуру. І слідкувати повинні вони, в них є штати і бази даних, це і РЕМ стосується. В Законі про метрологію це все прописано.

_basil_
16.09.2019, 23:17
По поводу "акции" от Нафтогаза
Цена на газ: АМКУ уличил "Нафтогаз" в обмане

Согласно анализу комитета, потребители могут быть введены в заблуждение, поскольку информация об акции на сайте "Нафтогаза" не содержит всех условий Дополнительного соглашения, которое должен подписать потребитель.
В указанном документе, согласно анализу АМКУ, содержатся такие условия:

потребитель, оплачивая поставщику деньги из расчета заказанных объемов природного газа по цене, определенной в договоре, приобретает право получить эти объемы в период с 1 октября 2019 до 31 марта 2020 только в случае, если действующие на момент поставки цены будут выше, чем цена, по которой была осуществлена предоплата;
в случае, если в течение того же периода цена на природный газ будет ниже цены, по которой была осуществлена предоплата, бытовому потребителю необходимо будет дополнительно оплатить стоимость потребленного природного газа, несмотря на наличие предоплаченного объема природного газа;
вернуть свои деньги потребитель сможет не раньше 1 апреля 2020 года.

"Если цена на газ зимой будет ниже, чем оплаченная по акции в сентябре, то придется оплатить новый объем газа по новой, пусть и ниже, цене. А за уже приобретенный средства не вернутся — просто этот объем будет "ждать", пока цена снова повысится. А если цена так и останется ниже, то перерасчет будет возможен только после 1 апреля. И это не просто теория: действующая цена на природный газа для населения в августе 2019 составляла 4770 грн за 1000 м3 и была на 226 грн ниже цены по акции "Твоя энергонезависимость", – подчеркнули в АМКУ.
Таким образом в комитете заявили, что акция "Нафтогаза" имеет признаки нарушения закона о защите от недобросовестной конкуренции.

Тут (https://prozoro.net.ua/bez-rubriki/dolzhno-byt-namnogo-deshevle-amku-ulichil-naftogaz-v-obmane/?utm_medium=cpc&utm_source=i.ua&utm_campaign=i.ua.p) взял

Володимир
17.09.2019, 09:45
По поводу "акции" от Нафтогаза

Тут (https://prozoro.net.ua/bez-rubriki/dolzhno-byt-namnogo-deshevle-amku-ulichil-naftogaz-v-obmane/?utm_medium=cpc&utm_source=i.ua&utm_campaign=i.ua.p) взялВчора сидів за столом в компанії з керівником районного газового підприємства області, то казав що у них в районі тільки два таких передплатники, а на запитання одного з його знайомих про бажання придбати газ, прозвучала така фраза: "Ти розумний чоловік, добре порахуй чи воно тобі треба".

vics13
17.09.2019, 09:56
А от саме зараз і не ясно треба воно чи ні якщо взяти до уваги недавню атаку на найбільший у світі нафтопереробний завод саудітів і спричиненне нею падіння світового видобутку і відповідно суттєве зростання ціни на нафту.
А ціна на газ неначе ж прив"язана до ціни на нафту. Тобто ймовірне зростання ціни на газ. Питання - на скільки зросте. Тому придбання певного об"єму газу по теперішній "акційній" ціні може мати певний сенс.

кук
17.09.2019, 10:01
Може, але не в цій державі та з цими нашими слугами. Причому- всіх мастей та партій, всіх часів та віросповідань.
Ви повинні памятати і займи, і облігації, і ваучери, і страховки...

vics13
17.09.2019, 10:37
У нашій дійсності що й буде зі стовідсотковою ймовірністю - так це зростання ціни на бензус і соляру і відповідно зростання цін на все.

Володимир
17.09.2019, 12:12
А от саме зараз і не ясно треба воно чи ні якщо взяти до уваги недавню атаку на найбільший у світі нафтопереробний завод саудітів і спричиненне нею падіння світового видобутку і відповідно суттєве зростання ціни на нафту.
А ціна на газ неначе ж прив"язана до ціни на нафту. Тобто ймовірне зростання ціни на газ. Питання - на скільки зросте. Тому придбання певного об"єму газу по теперішній "акційній" ціні може мати певний сенс.Наскільки пам"ятаю, ціна газу була прив"язана до ціни нафти коли ціна на нафту була високою, але коли ціна впала, то газпром з цим не погодився і зробили ринок.

_basil_
17.09.2019, 12:52
А ціна на нафту, мабуть, ростиме ще швидше
https://ghall.com.ua/2019/09/17/v-italii-proizoshel-moshhnyj-vzryv-na-neftepererabatyvayushhem-zavode/
На северо-востоке Италии произошел сильный взрыв на нефтеперерабатывающем предприятии Eni.
Взрыв произошел около 6:35 утра по местному времени, передает La Repubblica (https://www.repubblica.it/cronaca/2019/09/17/news/pavia_l_esplosione_poi_le_fiamme_alla_raffineria_e ni_di_sannazzaro_de_burgondi-236208936/).
По предварительным данным, никто не пострадал.

remax2007
27.09.2019, 18:14
Всем здравствуйте...
Принесли нам письмо счастья про отключение от газа из-за долга по коэффициенту 1362грн.
Ждём газовщиков, биты приготовили...

Michurin
27.09.2019, 22:32
Не пущать, викликати поліцію і писати заяву на протиправні дії

кук
28.09.2019, 08:04
Есть определенная сумма, ниже которой коммуналка не подлежит отключению.
https://www.lawportal.com.ua/restrukturyzacija-rozstrochka-komunalnyh-borgiv.html возможно, что-то есть?

_basil_
09.12.2019, 17:00
НКРЕКП: облгази застосовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно (http://www.nerc.gov.ua/?news=9681&fbclid=IwAR1z-P9pyh-DGl-NeWH_OhO1xiR2v9EEhAYPRHHNu2eO4BeA-u7MrEmBO7c)
То, о чём неоднократно писалось тут и в жалобах на 104, наконец-то, в очередной раз, подтвердила и нацкомиссия.
И шо? Хде какие-нить выводы/предписания (типа "В 10-денний термін з дати опублікування провести перерахунок та повернути кошти, отримані незаконно...")?
Или теперь, в очередной раз, все желающие могут отправлять очередньіе жалобьі на 104.юа и валить толпами в суд?

_basil_
10.12.2019, 19:55
О, блин... Таки

АМКУ оштрафовал 16 облгазов группы РГК на 278 млн. грн за неправомерные доначисления бытовым потребителям объемов использованного природного газа и обязал нарушителей осуществить перерасчет за прошлый год.https://www.unn.com.ua/ru/news/1840588-antimonopolniy-komitet-oshtrafuvav-oblgazi-firtasha-na-ponad-200-mln-grn
Правда, это не оф.инфа, так что хз.
Ну и за прошлый - эт хорошо. А за текущий - отдельным решением будет?

кук
22.12.2019, 11:14
В пятницю наш облгаз розродився: https://www.gazpostach.od.ua/%d0%b4%d0%be-%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%b3%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%87%d 1%96%d0%b2%d0%b7-01-%d1%81%d1%96%d1%87%d0%bd%d1%8f-2020-%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83-%d0%b4%d1%96%d1%94/ і це все- до 24-го грудня.

Michurin
22.12.2019, 21:15
У мене в особистому кабінеті споживача була така інфа і було запитання, чи хочу я фіксовану ціну. Я просто натис "ні". Після цого ніяких інших дій з цього приводу не пропонувалося

Андрей Олегович
23.12.2019, 00:20
Так шо, нужно отказываться?

кук
23.12.2019, 09:16
У мене в особистому кабінеті споживача була така інфа і було запитання, чи хочу я фіксовану ціну. Я просто натис "ні". Після цого ніяких інших дій з цього приводу не пропонувалося

Який аргумент проти фікс. ціни?

Michurin
23.12.2019, 09:54
Васильович, це як лотарея - фіксована ціна може бути вищою ринкової, може бути нижчою. Хочеш - погоджуйся, хочеш - відмовляйся. Є думки експертів, що після підписання договору про транзит з рашею ціна знизиться. А може і ні. Я вирішив ризикнути. Ще є день - може, передумаю :). Але, судячи з того, як інтенсивно парять фіксовану ціну, є все ж підозра, що ціна впаде

кук
23.12.2019, 09:57
Той же плимер твердить, шо мінятись не буде, а як не буде, для чого фіксація?

Андрей Олегович
23.12.2019, 17:56
Васильович, це як лотарея - фіксована ціна може бути вищою ринкової, може бути нижчою. Хочеш - погоджуйся, хочеш - відмовляйся. Є думки експертів, що після підписання договору про транзит з рашею ціна знизиться. А може і ні. Я вирішив ризикнути. Ще є день - може, передумаю :). Але, судячи з того, як інтенсивно парять фіксовану ціну, є все ж підозра, що ціна впаде
А что мешает, когда они увидят, что рынлчная меньше фиксированной выставитб в платежках в качестве рыночной цену, которая будет больше фиксированной?

Michurin
23.12.2019, 19:10
Я не буду зараз шукать пруфи, але з 1 січня вступає в силу якийсь там закон, що тарифи мають відповідати ринковій ціні і формуватися помісячно. Не думаю, що олігархи, купляючи газ у Нафтогазу, допустять, щоб їм нарахували більше. А за одно і мені змушені будуть нарахувати, як і олігархам - ринкову ціну, яка обчислюватиметься по прозорих методиках.

кук
23.12.2019, 20:03
Шось в цьому газовому питанні більше смердючого меркаптану, ніж газу, і стосовно побуту, і взагалі всіх цих штрафів та ін.
А Козак-кацапський хохол кіровоградський- велика падлюка.

Рома, нам дали шанс: https://ua.interfax.com.ua/news/economic/632215.html
Бігом чеши ріпу.

_basil_
23.12.2019, 20:41
Я навіть не знав, що таке збирались зробити. Відмовився. Хз, як буде, але гратись в ці ігри не хочеться...

Андрей Олегович
24.12.2019, 01:08
+1

кук
26.12.2019, 14:43
Блядь, кому вірити в цій країні??? Прем'р твердить, шо підвищення не буде, а ці підвищують. Вони шо, не всі в Україні живуть?
https://ukranews.com/news/674451-tarify-na-gaz-nkreku-povysila-s-1-yanvarya-2020
Все таки, впаде чи виросте ціна?

_basil_
26.12.2019, 15:03
Тю, так прем'єр же про газ як товар, а НКРЕП про транспортування
На виході - в кращому разі 1:1, а в гіршому... Ну Ви в курсі :)

soladko
26.12.2019, 17:49
Отказался. А сегодня даже перезвонили и переспросили понимаю ли я что я сделал и 'был ли трезв'.

Michurin
26.12.2019, 19:36
Мені вчора теж дзвонили, уточняли, в свойом лі я умє ;-)

Володимир
27.12.2019, 11:04
Мені вчора теж дзвонили, уточняли, в свойом лі я умє ;-)А яку ціну хотіли зафіксувати, бо у нас з нового року буде приблизно по 7,20 грн.

кук
27.12.2019, 11:15
З доставкою? Бо за контрактом у нас 6600 з ПДВ без доставки і в різних облгазів вона різна.

Володимир
27.12.2019, 12:22
Кінцева ціна для рахунків.

hermit
27.12.2019, 15:05
С января украинцы будут получать две платежки за газ: одну за потребление газа, вторую за его транспортировку. Об этом говорится в сообщении принадлежащей бизнесмену Дмитрию Фирташу Региональной газовой компании (РГК), в которую входят около 20 облгазов.

Как уточняется, стоимость услуги за доставку газа рассчитывается индивидуально для каждого потребителя. А размер платы зависит только от объема потребления.

"За основу берется объем потребления в течение всего года. Это промежуток времени с начала октября до конца сентября. Сумма кубов газа, потребленного за год, умножается на тариф на доставку. Результат делится на 12 равных платежей, которые выплачиваются ежемесячно в течение года", - сказано в сообщении

https://ubr.ua/finances/zhilishhno-kommunalnoe-hozjajstvo/s-janvarja-ukraintsy-nachnut-poluchat-po-dve-platezhki-za-haz-3889459

Володимир
27.12.2019, 17:20
З доставкою? Бо за контрактом у нас 6600 з ПДВ без доставки і в різних облгазів вона різна.Уточню, перепитав жінки, то не 7,20, а >7.70 грн.

Андрей Олегович
27.12.2019, 17:55
Мені вчора теж дзвонили, уточняли, в свойом лі я умє ;-)
Мне тоже вчера позвонили.
НАверное они говнофорум читают.
На вопрос, а какая будет цена доставки и распределения так и не смогли ответить.

Michurin
27.12.2019, 18:19
Мені теж ніби 7.20 сказали

Володимир
03.01.2020, 11:30
Щось наше ОБС помилилось на рахунок ціни на газ в розмірі 7,71 грн., сьогодні на газоліні на січень появилась така ціна.

https://i.postimg.cc/cJQWY0wg/gasolina.jpg

soladko
03.01.2020, 12:22
Но две квитанции обещали. Доставка газа включена?

кук
03.01.2020, 12:36
Володимир, як сказав гарант- яка різниця, під яким памятником стояти, яка різниця, яка ціна на газ?

Володимир
03.01.2020, 13:03
Но две квитанции обещали. Доставка газа включена?Ще сформованого рахунку за грудень нема, пишуть що не раніше ніж 5-го числа, наразі на сайті нова ціна 6.91399 грн.

soladko
03.01.2020, 15:04
За декабрь цена отображалась весь декабрь. А эта новая - либо конечная за январь, либо без доставки.

Володимир
03.01.2020, 16:06
За декабрь цена отображалась весь декабрь. А эта новая - либо конечная за январь, либо без доставки.Тоді точно будемо знати тільки в лютому місяці.

OL_75
03.01.2020, 17:58
Наскільки я зрозумів , ціна за січень буде ціною до кінця опалювального сезону, до квітня.

soladko
03.01.2020, 19:50
єто кто не отказался. а кто отказался имеет єту цену в январе, а потом будет другая

Володимир
17.01.2020, 11:54
Принесли вчора разом з рахунком за грудень, рахунок на транспортування. Разом з транспортуванням ціна з січня місяця виходить 6.91399+1,068=7,98199 грн. Але за транспортування треба платити рівномірно щомісяця за поточний місяць до 20-го числа.

https://i.postimg.cc/gLjvdpkN/P1030539.jpg (https://postimg.cc/gLjvdpkN)

https://i.postimg.cc/QF8jMMr8/P1030540.jpg (https://postimg.cc/QF8jMMr8)

кук
17.01.2020, 11:58
...от тобі, бабусю, і Юріїв день...(с)
https://www.epravda.com.ua/news/2020/01/17/655915/

Greep
17.01.2020, 18:45
Я наверное чего-то не понимаю в газовых арифметиках.
http://d.radikal.ru/d05/2001/96/b17363ceea7a.jpg

http://b.radikal.ru/b23/2001/7e/6288325b3af2.jpg

http://c.radikal.ru/c31/2001/aa/6eb8d341f004.jpg

Moriarti
17.01.2020, 20:04
В общем, прикинул - газ, получается, подорожал примерно на двадцать процентов.

Что интересно:
Основная, так сказать, "традиционная" платёжка.
Приведена цена газа - 6,3142837,
и дана её расшифровка:
Цена "Нафтогаза": 5,1320350
Торговая наценка "Харьковгаззбут": 0,1283007
Транспортировка (Укртрансгаз) - 0,1886280
РОЗПОДИЛ (Харкивгаз) - 0,8653200

Далее: дополнительная платежка "Харкивгаза" СНОВА ЗА РОЗПОДИЛ!
Стоимость - 1,236.

То есть за розподил я кагбэ плачу ДВАЖДЫ.
Сама платежка:
написано жирным: ЗА ЯНВАРЬ.
И ниже две строки: "За январь" и "за февраль" О_О
А там где СПЛАЧУЮ мелким шрифтом написана ещё и сумма с января по июнь.
(типа, "заплати и спи спокойно")

Ещё момент:
Начисления нам за розподил привязаны к нашему потреблению. На самом деле ВТВ, которыми объясняют это нововведение, по оценкам самих же газовщиков, не зависят от потребления
https://104.ua/ua/gas/id/chto-takoe-proizvodstvenno-tehnologicheskie-poteri-25117

И закончу на оптимистичной ноте. Нам ещё есть куда расти.
Украина - цэевропа! Дайош швейцарские цены на газ! :)
https://104.ua/ru/gas-and-money/id/porivnjannja-cin-na-gaz-dlja-pobutovih-spozhivachi-34633

кук
17.01.2020, 20:08
так то- Швейцарія, там всі в банках сидять.

Moriarti
17.01.2020, 20:32
так то- Швейцарія, там всі в банках сидять.
Диаграмма, честно говоря, не совсем понятная.

"Синяя" часть - "оптовая цена + цена поставки".
В какой точке?
Если предположить, что "оранжевая" часть ( "тарифы на магистральное транспортування и розподил" )- это доставка газа по стране, получается, что "синяя часть" - на границе страны.

Берем Германию. Согласно картинко, цена газа на границе Германии (включая стоимость доставки до границы Германии) - 10,8 грн.

Однако же нафтогаз покупает газ именно в Германии по немецким ценам, плюс добавляет "транспортировку до Украины" (которой на самом деле нет :).

Казалось бы - цена "типа на границе Украины" должна быть выше цены на границе Германии, ан нет - 5,69.

Шото нам недописали в этой картинко...

Правда, может быть ещё момент. "Газпром" ведь не единственный поставщик в Германии. "Цена на границе Германии" может быть усредненной.
Взять тех же поляков.
Они покупают и дешевый газ у Газпрома (грозятся перестать покупать :)), и дорогой газ у Катара через СПГ-терминал. Вот и получается в результате 8,22.

Michurin
17.01.2020, 21:36
Заплатив тільки що за транспортування за січень. Тариф такий, як і в Тернополі у Володимира. Не знаю, чим так заслужив Грип і його Жовті Води, що у них більш, ніж вдвічі нижчий тариф :). По суті, газ тепер виходить по 8 грн куб з доставкою і це тільки початок...
З. І. До речі, за коефіцієнти продовжую не платити, висить борг 330грн. Але в сумі за доставку коефіцієнти враховані і тут мусиш платити. В кінці кінців, невже не можна поставити крапку в цьому питанні? Як задрали вже ці п...здоболи при владі, кожна наступна дебільніша і пиздливіша попередньої.

Greep
17.01.2020, 22:55
Не знаю, чим так заслужив Грип і його Жовті Води, що у них більш, ніж вдвічі нижчий тариф :)

Поправил предыдущий пост.
У меня газ отключен с июня 2017 года. А Криворожгаз "за доставку" придумал мне 55,96 грн ;-)

Michurin
17.01.2020, 23:09
А труба до будинку проведена? Ну от! Газом не користуєтесь, а трубою - так. От і платіть.

>Zhek@<
18.01.2020, 00:50
Где-то писалось, что доставка газа будет рассчитываться исходя из потребления за прошлый год. То есть если вы в этом году не топите газом и перешли на дрова, то рассчет доставки будет начисляться из объема потребления за прошлый год, а значит будет из рассчёта как будто вы сейчас палите тысячи кубов.
Я так понял, как в субсидии. Из расчёта за прошлый год. Если у тебя в прошлом году было по доходам всё гуд, то тебе в этом году субсидия не положена, даже если ты в ней реально нуждаешься :).

Greep
18.01.2020, 09:36
Да, но в моём случае ВЕСЬ 2019 и ВЕСЬ 2018 годы я без газа :)
Сын сказал, "кто то чихнул над открытым экселевским файлом и мышкой дёрнул" :)

soladko
18.01.2020, 21:57
У меня 0.936 тариф. Прям в квитанции есть рекомендация платить за полгода для економии на услугах банка. Вот и заплачу за полгода.....в июле ;-)

Володимир
20.01.2020, 12:56
Я наверное чего-то не понимаю в газовых арифметиках.

http://b.radikal.ru/b23/2001/7e/6288325b3af2.jpg

http://c.radikal.ru/c31/2001/aa/6eb8d341f004.jpg
Пишуть що газовий рік триває з жовтня по вересень, тобто споживання треба брати з 01,10.2018 по 30,09,2019 року.

Да, но в моём случае ВЕСЬ 2019 и ВЕСЬ 2018 годы я без газа :)
Сын сказал, "кто то чихнул над открытым экселевским файлом и мышкой дёрнул" :)Значить там є як комісія в банках, типу 1% від суми але не менше ніж 5 грн.

кук
20.01.2020, 12:58
В деяких 2% але не менше 5 грн., вчора платив за тепло. Сцуки.

Greep
20.01.2020, 13:46
Пишуть що газовий рік триває з жовтня по вересень, тобто споживання треба брати з 01,10.2018 по 30,09,2019 року.

Значить там є як комісія в банках, типу 1% від суми але не менше ніж 5 грн.

Повторю: газ отключен 12.06.2017 года.

Moriarti
27.01.2020, 20:08
Оказывается, у нас покращення! :)
А вы возмущаитись!

В первом квартале 2020 года домохозяйства, использующие газ для отопления домов, будут платить на 30 - 35% меньше, чем за аналогичный период 2019 года.
Вотъ!

А почему, спросите вы?

А патамушта:
Это стало возможным благодаря внедрению НКРЕКП новой системы оплаты услуг доставки газа.

И теперь
Согласно расчетам ... наиболее выгодной новая система будет для домохозяйств, использующих газ для автономного отопления. Их платежи за доставку газа уменьшатся в среднем на треть.
https://www.epravda.com.ua/rus/news/2020/01/27/656313/

Фиг его знает... У меня наверное какое-то неправильное домохозяйство. Нет, за газ-то я плачу меньше, чем "за аналогичный период 2019 года". Тупо потому что я его спаливаю меньше по причине теплой погоды.

Но оплата за доставку увеличилась. К той, шо никуда не исчезла из основной платежки, добавилась ещё дополнительная. Итого, как я уже писал выше, для меня цена на газ выросла примерно на 20%.

Michurin
27.01.2020, 20:49
З ціною доставки трошки більше 1грн/куб і ціною самого газу майже 7грн/куб сумарна ціна майже 8 грн/куб. У минулому році було скільки? 8.55? Ахрєнєть, 60 копійок від 8.55 - це 30%? У цих довбой...бів з математикою повний анус! Порох з Гройсманом пиз...іли і допиз...ілися, як так справи підуть далі - то ці доп...дяться ще швидше

soladko
27.01.2020, 21:51
Их платежи за доставку газа уменьшатся в среднем на треть.

Обычно Вы более внимательны. Написано 30 процентов ДОСТАВКА дешевле. Доставка это примерно 1грн, тоесть речь идет об экономии 30коп. Тоесть якобы в декабрьской цене доставка была на 30 процентов дороже. Проверять лень.

_basil_
27.01.2020, 22:15
Их платежи за доставку газа уменьшатся в среднем на треть.

Обычно Вы более внимательны. Написано 30 процентов ДОСТАВКА дешевле. Доставка это примерно 1грн, тоесть речь идет об экономии 30коп. Тоесть якобы в декабрьской цене доставка была на 30 процентов дороже. Проверять лень.
В декабрьской платёжке в расшифровке стоимость доставки - 45грн.
В платёжке "за доставку" - 155грн/мес.
Мне подешевело...

Michurin
27.01.2020, 22:25
То це у грудні 45, а у червні було б гривень 5. А тепер буде щомісяця 155.

_basil_
27.01.2020, 22:33
То це у грудні 45, а у червні було б гривень 5. А тепер буде щомісяця 155.
Ну так да.
Зробили їх разом...

Володимир
28.01.2020, 11:30
Я минулого літа за газ платив в місяц 200 грн, а цього буду платити 450-500 грн., хоча зимою можливо виходить дешевше.

Moriarti
28.01.2020, 13:53
Покращення за покращенням! :)

Кабинет министров привязал цену продажи "Нафтогазом Украины" природного газа населению и теплокоммунэнерго к котировкам на нидерландском хабе TTF
https://www.epravda.com.ua/rus/news/2020/01/28/656341/

+ доставка.

Раньше, если кто помнит, у нас был Баумгартен + доставка (хотя реально никакой доставки нет. Мы отбираем тот самый москальский газ из трубы на своей территории). А теперь TTF + доставка. И не только доставка

Таким образом, цена на газ для населения в рамках механизма PSO будет формироваться с учетом котировок на хабе TTF плюс разница в уровне цен между TTF и границей Украины плюс плата за вход в украинскую ГТС плюс торговая наценка и стоимость капитала Нафтогаза.

Мало того, что "типа доставка" раньше шла с востока Германии, а теперь с западного побережья Голландии через всю Европу, но между TTF и Баумгартеном есть разница в цене.

И как бы на TTF газ не дороже...
(Твердо утверждать не могу, помню, что разница есть. А вдруг дешевле... :) )

Андрей Олегович
28.01.2020, 16:42
а кто-то ужеплатил за доставку по отдельной платежке?
у меня лежат эти две квитанции - там одинаковые реквизиты.
как банк и облгаз поймет, что я плачу именно за доставку, а не за сам газ?

OL_75
28.01.2020, 16:48
а кто-то ужеплатил за доставку по отдельной платежке?
у меня лежат эти две квитанции - там одинаковые реквизиты.
как банк и облгаз поймет, что я плачу именно за доставку, а не за сам газ?

Банку пофиг, он просто деньги перебрасывает. А газовики просто суммы складывают )))