Цитата:
Сообщение от Николай19
... говорят, что авто переднеприводное,
....значит, когда мотор тянет, то передние колеса и так расходятся (расстояние между передними точками становится больше, чем между задними).....
|
Это только
теоретически так. Для среднестатистического авто.
В Таврии есть свои причины, которые тянут перед колёс "внутрь" (сводят скаты):
1....специфическое расположение оси нижней шаровой опоры , по отношению к центру протектора/покрышки.
У Таврии - центр протектора/покрышки заметно вынесен на "улицу" от центра нижней опоры .
Значит, при резкой нагрузке(ход вперёд) - колесо будет обкатывать ось нижней шаровой "внутрь авто".
Для сравнения наглядно видно разницу ваз-2108. Там оси практически совпадают.
2....специфическую конструкцию рулевой трапеции. Трапеция плохо держит положение колеса, если колесо пытается "обкатить" ось шаровой опоры
== Это хлипкость рейки, вызвано консольным креплением рулевых тяг к рейке
== Это люфты трапеции, т.к. скоба на конце рейки - вызывает малый ненужный проворот рейки по оси.
Для сравнения наглядно видно разницу ваз-2108. Там рейка - как балка, жёстко зажата с двух концов. Крепление рулевых тяг к рейке - по середине балки
И один фиг- развал пустой и загруженной авты разный, у всех. Потому и смотрится так.
Цитата:
Сообщение от кук
И один фиг- развал пустой и загруженной авты разный, у всех. Потому и смотрится так.
|
Васильевич, при чём тут развал ? Я говорил, про "плечо обкатки резины", вокруг оси нижней шаровой.
Смотрим на Таврию - центр резины вынесен на улицу, от центра шаровой

Смотрим на ваз - - центр резины на одной оси с центром шаровой...

А при том, что ТС о нем и спросил, и только. А общие теории вряд ли пока его волнуют. Я тАк думаю!
Согласен ! я немного увлёкся
Так отож! В это время поря пить пиво, а не про углы думать.
Посоветуйте хорошое сто для развала в Киеве, Спасибо.
Любое, где обслуживают ВАЗ-2108 и иже с ним. Углы те же.
Я когда-то делал на Героев Обороны 4, и только после их регулировки руль стал прямо.
Углы не те же .
Насколько НЕ ТЕ?
Цитата:
Сообщение от Николай19
Ну вот, все правильно, как в книге...
А наши делают колеса внутрь (и с нагрузкой и без). Последний раз попросил поставить схождение - ноль. По другому не хотят делать, говорят, что авто переднеприводное, значит, когда мотор тянет, то передние колеса и так расходятся (расстояние между передними точками становится больше, чем между задними).
|
Колеса навпаки сходяться, розходяться на задньому приводі
Цитата:
Сообщение от Николай19
Но результат такой регулировки таков, что внешний протектор 4,8 мм, внутренний - 5,5.
|
Можливо треба менший розвал, я собі ставив 13 хв розвал без нагрузки і розходження порядка 15 хв, то на протекторі також замітно що край більше стерся ніж середина.
Цитата:
Сообщение от kudrik
У Таврии - центр протектора/покрышки заметно вынесен на "улицу" от центра нижней опоры.
|
Взагаліто навпаки, я це навіть зимою відчув, коли на трасі на швидкості колесом наїзжав на засніжену обочину, то машину тягнуло в протилежну від обочини сторону.
В ваз аналогічно, тільки тут плече обката 10 мм, а на таврії 5 мм.
Щось в мене також появились сумніви на рахунок мінусового розходження, якщо плече обката як на картинці, то при нагрузках колеса дійсно повинні розходитись. Я перед зимою робив сходження на стенді, також спорив з майстром що має бути мінусове сходження, але заради експерименту вирішив поставити в нуль як хотів стенд, то на диво під гору не буксував, навіть з груженим причіпом.
Цитата:
Сообщение от кук
Насколько НЕ ТЕ?
|
Ну ответ ведь вам известен

, если ставить по нолям то в допуски попадает, но правильно по минус миллиметру на колесо
Я даже адрес дал...
Цитата:
Сообщение от кук
А вопрос был простой-...Посоветуйте хорошое сто для развала в Киеве, Спасибо. ...(с)
|
Ну хтось вирішив розвинути тему далі.
Недавно читав в неті, що заводи виробники в кут сходження закладають характеристики як має машина поводитись на трасі. В таврославут дуже коротка база, то можливо мінусове сходження зробили для того, щоби машина на трасі різко не реагувала на найманше відхилення руля.
ВАЗ- база/колія 2460/1390=1,77, сход 0+/-1 мм, розвал -3...+3 мм
ЗАЗ 2320/1314=1,77. сход -6...-25 хв, розвал 0 +/-20 хв, хто хоче, хай перерахує кутові хвилини в міліметри, чи навпаки.
Приблизно так у багатьох передньопривідних, не морочте собі гОлови.
Просто ЗАЗ простіше, нема стабілізаторів, маса менша, + конструкція взагалі(Кудрик) інша, тому і веде себе інакше.
Цитата:
Сообщение от кук
ВАЗ- база/колія 2460/1390=1,77, сход 0+/-1 мм, розвал -3...+3 мм
|
Сходження 0+1 мм, розвал 0+-30 хв.
Цитата:
Сообщение от кук
Просто ЗАЗ простіше, нема стабілізаторів, маса менша, + конструкція взагалі(Кудрик) інша, тому і веде себе інакше.
|
Якщо порівняти карнтинки нижче, то гемометрія майже однакова, окрім плеча обаката, так як в таврії на 20 хвилин стійка має менший нахил і колеса меншого діаметру. Але знову ж таки, є велика різниця в куті продольного нахилу осі, в ВАЗ 30+30 хв, в таврії 15 градусів. Тому в ВАЗ при вивороті руля в сторону колеса вивалюються на зовні як на тракторі, а в таврії внутрішнє падає назовні, а зовнішнє навпаки до двигуна.
Де взялось 15 градусів і скільки тоді у ВАЗ ?
Цитата:
Сообщение от кук
Де взялось 15 градусів
|
"Фучаджи К. С. ЗАЗ-1102 Устройство и ТО Альбом 1993г" сторінка 85.
Тут таки вибачаюсь, напевне тупанув, для таврославути 3 градуси, 15 градусів то цапфа, але де його там міряють то я не уявляю.
Техническая характеристика рулевого управления
Передаточное отношение рулевого управления . . . 17,42:1
Диаметр рулевого колеса, мм 330
Число оборотов рулевого колеса между крайними
положениями 3,17
Максимальный угол поворота управляемых колес,
град:
внутреннее колесо 36
наружное колесо 29, 30
Минимальный диаметр поворота, м 9,7
Угол продольного наклона поворотной стойки, град 3
Угол наклона поворотной цапфы, град 15
Развал колеса, град 0±20'
Расхождение колес (впереди больше, чем сзади), мм 1...3
Цитата:
Сообщение от кук
і скільки тоді у ВАЗ ?
|
http://car-exotic.com/vaz-cars/vaz-2...n-front-9.html також з подібного альбома передерно.
развал...................................... ............0°±30'
схождение................................ ..........(0+1) мм
угол продольного наклона оси поворота.................................. ..........ГЗО'+ЗО'
А що таке 13 гр. 43 хв. у ВАЗ?
Цитата:
Сообщение от кук
А що таке 13 гр. 43 хв. у ВАЗ?
|
Поперечний кут нахилу осі обертання поворотної стойки.
Цікаво як міняється сходження коліс в залежності від нагрузки? Можливо в таврославут така ідеальна підвіска що на пустій машині сходження в плюсі, а на завантаженій тікає в мінус, тому і пишуть в книжках, що сходження -8--20" під нагрузкою.
Треба просто глянути спереду на будь-яке авто, у якого зморились пружини, а розвал робили в молодості- колеса завжди завалені всередину вгорі. А коли з нормальними пружинами, тоді і розвал в нормі. Це неважко по схемі підвіски прикинути.
До того ж- нормальні розвали робляться з навантаженням стандартним для кожної моделі, якщо є така інформація. Але і про це вже теж було.
Цитата:
Сообщение от кук
Треба просто глянути спереду на будь-яке авто, у якого зморились пружини, а розвал робили в молодості- колеса завжди завалені всередину вгорі. А коли з нормальними пружинами, тоді і розвал в нормі. Це неважко по схемі підвіски прикинути.
До того ж- нормальні розвали робляться з навантаженням стандартним для кожної моделі, якщо є така інформація. Але і про це вже теж було.
|
Я в попередньому пості запитував про
сходження, а не про розвал, з розвалом все зрозуміло.
Проворонив, пардон.
по идее схождение увеличивается при большей загрузке. Тоесть колеса при нагрузке больше смотрят внутрь, себе "на нос"
А смысл всех этих прений какой? Есть реальные возможности изменить что-то?
Цитата:
Сообщение от soladko
по идее схождение увеличивается при большей загрузке. Тоесть колеса при нагрузке больше смотрят внутрь, себе "на нос"
|
Не факт, тут все залежить від того наскільки точно розрахували підвіску (див.мал. для прикладу, клікнути для перегляду).
Цитата:
Сообщение от кук
А смысл всех этих прений какой? Есть реальные возможности изменить что-то?
|
Просто цікаво чому зробили сходження розмір якого не піддається логіці.
Все просто, стаба нет, рычаги простые, как палка, сайленты играют. При движении колеса тянут авто за собой и немного сходятся, для этого и РАСхождение небольшое, чтоб при движении колеса ставали паралельными (скождение в 0)
Я так думаю-)
колеса тянут и сходятся по другой причине, в нашей подвеске это зависит от места расположения нижней шаровой относительно центра шины, ведь колесо толкает машину именно через эту точку опоры. Шаровая находтся ближе к двигетлю относительно центра, потому и сходятся колеса при нагрузке. По этой же причине схождение другое будет, если тюнингуют авто более широкими дисками от других авто и прочее, так как этот размер(процент расстояния от центра колеса относительно ширины резины) будет уже другим.
Цитата:
Сообщение от Василий_7
Все просто, стаба нет, рычаги простые, как палка, сайленты играют. При движении колеса тянут авто за собой и немного сходятся, для этого и РАСхождение небольшое, чтоб при движении колеса ставали паралельными (скождение в 0)
Я так думаю-)
|
При чем тут стаб? Он что, намертво связан с рычагами, или таки через с/блоки и яйца? Да и стаб черех с/блоки с кузовом связан, или подрамником.
Тема от ремонта ушла в дебри теорий-...что будет, если...
Если так все интересно, давайте отделимся от ремонта, желающие пусть намалюют схему подвески со всеми возможными перемещениями и влияниями стоек, тяг и проч. в статике с разными положениями, потом куда-нибудь пристрою.
Цитата:
Сообщение от Василий_7
Все просто, стаба нет, рычаги простые, как палка, сайленты играют.
|
Тут навпаки сайленти меньше грають ніж зі стабом, так як нагрузок меньше.
Цитата:
Сообщение от Василий_7
При движении колеса тянут авто за собой и немного сходятся, для этого и РАСхождение небольшое, чтоб при движении колеса ставали паралельными (скождение в 0)
Я так думаю-)
|
В таврославутах від"ємне плече обкатки, тому коли колеса тягнуть, то вони стараються розітись, так як з внутрішної сторони більша частина шини відносно осі повороту.
Цитата:
Сообщение от soladko
колеса тянут и сходятся по другой причине, в нашей подвеске это зависит от места расположения нижней шаровой относительно центра шины, ведь колесо толкает машину именно через эту точку опоры. Шаровая находтся ближе к двигетлю относительно центра, потому и сходятся колеса при нагрузке. По этой же причине схождение другое будет, если тюнингуют авто более широкими дисками от других авто и прочее, так как этот размер(процент расстояния от центра колеса относительно ширины резины) будет уже другим.
|
Яка різниця на якій висоті знаходиться шарова, що в ВАЗ що в ЗАЗ шарова знаходиться на осі обертання стойки, в яку сторону буде тягнути колесо при нагрузках залежить від плеча обкатки, а воно що в ВАЗ що в ЗАЗ від"ємне.
Деякі джерела пояснюють причиною того що має бути сходження коліс тим, що коли колеса мають позитивний розвал, то вони як конічні ролики будуть котитись не прямо, а по кругу, тому колеса з переду зводять трохи до середини щоби це компенсувати. Це як при їзді на двоколісному транспотрі, коли заходячи в поворот нахиляємо корпус, але руль при цьому повертається на дуже малий кут.
Так як на наших машинах розвал міняється в залежності від нагрузки, то логічно припустити що разом з розвалом повинно мінятись і сходження коліс, на мінімальних нагрузках іти в плюс, а на максимальних в мінус. Якщо в конструкції авто це враховано, то думаю при позитивному розвалі, треба ставити сходження близьке до нуля, чи в плюс. Зі свого досвіду скажу що при розвалі +13" і сходженні -25" резину жере і досить таки інтенсивно, і зимою буксує, при сходженні 0" вже машина не буксувала, про знос резини зможу сказати коли буду перезуватись на зимову.
Цитата:
Сообщение от кук
Если так все интересно, давайте отделимся от ремонта, желающие пусть намалюют схему подвески со всеми возможными перемещениями и влияниями стоек, тяг и проч. в статике с разными положениями, потом куда-нибудь пристрою.
|
Ну якщо є ризик того що тему прикриють, то можна відділити.
Ризику нема, поки що, просто треба мух вуд котлет відділити.
А оце- спірне: Тут навпаки сайленти меньше грають ніж зі стабом, так як нагрузок меньше.