Вход

Просмотр полной версии : Аккумулятор

Страницы : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16]

кук
26.11.2019, 14:41
то-то меня в этих буквах настораживает:
... До последнего времени область применения свинцово-кислотных аккумуляторов ограничивалась:
а) неработоспособность при рабочих температурах ниже 0 и выше 40OC;
б) негерметичностью из-за высокой текучести электролита и сильного газовыделения(с)

О каком "последнем времени речь"?
А как же на северах они работают?
Нешто щелочной эл/лит не такой текучий? Или меньше газует?
А остальное, извините- словеса и не более. Даже нормальный, но без мозга РН генератора знает, что чем выше температура среды, тем меньше напряжение заряда он выдает, и есть там термокомпенсация от 3 до 10 мВ/градус С(примерно) со знаком минус, т.е. с прогревом электростанции напряжение на клеммах АКБ падает и это нетрудно заметить.
И последнее- что общего у АВТОАКБ с АКБ для ЭЛЕКТРОСВЯЗИ, работающих в стационарных условиях? Ну, разве что общие принципы и содержимое.

soladko
26.11.2019, 14:54
Єто чем именно штатный рр меряет температуру аккумулятора? Мой самодельный имеет выносной датчик, на рядовых иномарках не видел такого. А так да, в зависимости от погоды на марсе спустя небольшое время рр заводские иномарочные снижают напряжение, шо летом, шо зимой снижают, возможно зависит от того, с какой стороны ветер подует в подкапотку на корпус рр. Для частых поездок хорошо контролировать температуру именно акб, для редких лучше отталкиваться от температуры за бортом. Но этим не заморачиваются

кук
26.11.2019, 15:27
Приехали. Чем?, а посмотрите схему и ее функционирование. Заодно почитайте, например, на сайте ВТН о таком параметре, как " Термокомпенсация Uрег, мВ/°С" который указан для всех РН. У некоторых эти -3 мВ/грС, у некоторых 7 и т.п.
В старых вибрационных РР этим заведовали другие элементы, но ТКН была всегда и будет, иначе ваша АКБ сдохнет под капотом от перегрева, если на выходе генератора будет неизменных 14,2В.
А тут- http://www.autoscience.ru/blog/sovremennye_reguljatory_naprjazhenija/2013-05-06-10 типовая характеристика генератора.
В конце-концов, подключите м/метр к АКБ, сначала холодной, потом прогретой и увидите. Но при условии, что РН нормальный.
Чем? Подсказывать не буду.

Володимир
26.11.2019, 18:18
13 вольт и гараж это только водичка будет испаряться, если будет. Он на холоде заряд брать не хочет. Рекомендую провести експеримент. Снимите аккум при минусовой температуре и внесите в дом. Померьте эдс. Отогрейте его до комнатной температуры и снова померьте, удивитесь, так как после отогревания эдс осень сильно упадет. При этом если морозный аккум начнете заряжать при 14 вольтах он быстро выйдет на режим потребления тока на уровне 1А плюс минус, а если отогреете начнет брать даже несколько ампер. Но с подзарядкой зимой лучше чем без нее, делайте конечно, но хотя бы 13.5. Почитайте о стендбай режиме для аккумов, 13 это точно мало, а он у нас кальциевый.

Можливо акумулятор дуже часто перезаряджався, десь в неті була описана хімія акумулятора, і там писали, що якщо повністю зараджений акумулятор продовжувати заряджати, то намастка на пластинах буде розчинятись в електроліті.

В гарантийном талоне указано, что в гарантии откажут, если на пробках темнокоричневый налет или в електролите темнокоричневый осадок, что говорит о перезаряде. У меня пробки чистые.При 13-ти вольтах він кипіти не буде, 13в буде полюбому білше ніж напруга ЭДС, тому якісь міліампери буде хавати, головне щоби сульфат не осідав на пластинах.

http://e34.od.ua/2019/02/05/sulfatatsiya-akumulyatora-shho-tse-take/
Під час зарядки сірчанокислий свинець практично не утворюється, оскільки сполуки, які потрібні для синтезу цієї солі, не зустрічаються при подачі заряджаючого напруги вони збираються поблизу пластин з різною полярністю. При відключенні зарядного струму стартує процес розряду, і починається взаємодія зазначених сполук з утворенням сульфату свинцю і його осадженням на пластини. І чим глибше розряджається акумулятор, тим більше утворюється PbSO4, наслідком чого є сильна сульфатація.

soladko
26.11.2019, 20:24
Кук, я знаю о том, что за отрицательный ткн может отвечать либо терморезистор либо несколько обычных диодов, но ведь они в корпусе рр находятся! А температура корпуса рр не имеет никакого отношения к корпусу аккума, и в пробке зимой ваш рр будет плюс 60, а аккум будет минус 10, потому что 10 минут назад вы со стоянки выехали когда было минус 20.

кук
26.11.2019, 20:41
Ну не поленитесь и измерьте тестером с термопарой температуру под капотом. Не думаю, что там отличия будут большие. Генератор сам себя греет, АКБ сама себя греет за счет беготни электронов, двигатель их подогревает.
Заодно и напряжения все таки отследите- сразу после пуска и с прогревом.

Michurin
26.11.2019, 23:41
"Вот, Штірліц, ви і попалісь!" ;) В АКБ електрони не бігають - там бігають йони :)

кук
27.11.2019, 08:17
А ти їх бачив хоч раз? Руками сЧупав?

soladko
27.11.2019, 11:37
Не надо йона щупать, форум могут читать дети. Под капотом может быть 60-80 градусов через 5-10 минут от заводки. Попробуйте себе ответить на вопрос за сколько времени аккум весом 12+ кг поогреется до плюсовой температуры, если минус 20 было. Теплоемкость то на уровне воды....а пластиковый корпус через контакт с воздухом ой как долго будет греть електролит. И еще. Аккум сам себя не греет током, за исключением конца заряда если при 15 вольтах ожидаем падения тока до уровня как по книжке, тогда идет ощутимый нагрев. А при 14 вольтах ограничении сверху аккум никогда не греется, тоесть в исправном авто аккум с незакорочеными банками при 14 никогда сам себя греть не будет в сколь-либо малых но ощутимых масштабах. Не более чем миллиомы внутреннего сопротивления умноженные на квадрат тока, а это мизер.

Теплый аккум крутил мотор температурой +2 при напряжении 11-11.5(у меня линейка светодиодов по полвольта на каждый, почти осцыллограф). Потом я включил свет на 15 минут. Потом через неделю при минус два заводил понятное дело холодным аккумрм и чуть светом накануне присаженным -крутил моргая 10.5-11в. Старый и близко так не мог. Новое есть новое, а свежий когда крутит при 11.5 то почтии хх получается. Из минусов дешевого вижу пока только хлюпенькую боковую стенку, или придираюсь.

Володимир
16.12.2019, 18:02
Как правильно зарядить необслуживаемый кальциевый аккумулятор (АКБ). Согластно ГОСТу
https://www.youtube.com/watch?v=mqqwp3av-LE

Как зарядить АКБ полностью. Расслоение электролита АКБ.
https://www.youtube.com/watch?v=aiDqxQsu9h0

кук
16.12.2019, 19:37
На який ГОСТ посилання? Яке відношення має п. 8.2.2. якогось нормативного документа для заряду відкритих батарей? Це які?

Storag
17.12.2019, 18:08
Відкриті - це такі, що у скляних "акваріумах", наприклад для живлення АТС при пропаданні напруги від електромережі. Там кожна банка зверху відкрита, контролювати рівень електроліту потрібно майже кожен день :)
До авто відношення ніякого не мають.

кук
17.12.2019, 18:42
Неа! Читай ГОСТ Р МЭК 61427-2-2016 Аккумуляторы и ...\ Головне там не те, що в кіно від х/з кого, а в тексті- там- де на екрані п. 8.2.2. написано, треба читати цей розділ, а там- "методы испытаний", а не "гостовского заряду" в штатному режимі!!! Про експлуатацію там ні слова. Там же і про "Відкритий акумулятор" є. Тобто- цв'ях не до тієї стіни.

mackz
18.12.2019, 13:40
всем добрый вечер. Ремонт macbook (https://isupport.kz/) скажите на mini cooprt по умолчанию стоит аккум геливый, ссылка (https://mac-club.kz/) он дорогой такой, если поставлю простой то чем грозит? посоветуйте тут (https://i-help.kz/) .

soladko
18.12.2019, 13:45
Ничем. Ставьтк шо угодно лишь бы влезло, норм крепилось и хорошо крутило стартер да патифон.

mackz
18.12.2019, 13:46
Ничем. Ставьтк шо угодно лишь бы влезло, норм крепилось и хорошо крутило стартер да патифон.
спасибо. тогда будем ставить)

Володимир
08.01.2020, 11:13
Пробував ставити свій акумулятор на постійну зарядку. Взяв мікросхему 7812 і між другою ногою та землею підлючив послідовно два діоди, на виході вийшло 13,4в. Вихід в прикурювач, так мережа авто підживлювалась від додаткового блока живлення. В перші дні було все добре, стартер почав шустріше крутити двигуна, але з моїми не частими виїздами з гаража, тижні через три стартер почав крутити двигун повільно, хоча перед запуском напруга на клемах була 12,84в. Коли відкрив пробки, то плюсові пластини були знову білі від сульфату.

Замічено що якщо перед десульфацією на клеми акумулятора дати багато ампер щоби всі банки кілька хвилин покипіли (в моєму випадку було порядка 8А), то процес десульфації проходить швидше, через кілька годин десульфації на клемах напруга піднялась до 15,4в, а вже наступного дня плюсові пластини зверху вже відсотків на 50 без нальоту.

Michurin
08.01.2020, 11:23
Я вже дуже давно читав, що постійно підзаряджати акумулятор малими струмами шкідливо. Краще раз на місяць кілька годин, але нормальним зардним струмом. Я теж їжджу небагато і не постійно, тому десь раз на місяць ставлю на зарядку і доганяю десь до 15В при струмі порядка 0,5А.

Buzyan
08.01.2020, 11:33
Амперметраж да есть возможность дать больше/меньше. Притащу домой подключу на подзаряд и промеряю. Вольтметра на зарядном нет. Промеряю тестером.

soladko
08.01.2020, 12:23
А я раз в две нед4ли-месяц приношу литиевую сборку сборку аккумов на пару амперчасов и оставляю на полдня-день. Крутит шустрее после таконо. Но сча новый аккум, его не трогал еще. Кстати если интересно, разряжал свою старую 9летнюю весту на 60ватт лампочку, тоесть 5 ампер. Итого емкость 7 амперчасов, до 10.8 разряжал. Я его пока на цветмет не сдал. Еще зам4тил, что если например было 0 градусов, а потом стало резко минус 10, то заряд кудато девался и мог плохо крутить, но если морозный аккум прям в авто подзарядить то будет крутить, и через пару дней будет крутить. Но если опять будет потепление и сновая резкое похолодание - крутибельность упадет. Новому аккуму все пофиг, это за старую вемту говорю когда ей было 7 и 8 лет

Володимир
08.01.2020, 12:59
Я вже дуже давно читав, що постійно підзаряджати акумулятор малими струмами шкідливо. Краще раз на місяць кілька годин, але нормальним зардним струмом. Я теж їжджу небагато і не постійно, тому десь раз на місяць ставлю на зарядку і доганяю десь до 15В при струмі порядка 0,5А.Я просто на якомусь інетресурсі читав, що якщо в АКБ електрони бігають в правильному напрямку, то сульфат на пластини не осідає, а тут враження що в який момент процес пришвидшився, бо стартер на цьому акумуляторі так повільно за плюсових температур в мене ще не крутив.

Storag
08.01.2020, 15:46
Новому аккуму все пофиг, это за старую вемту говорю когда ей было 7 и 8 лет

:D
Ну ты что, хочешь от старого аккума идеальной работы? Они от силы на 2-3 года рассчитаны, но чтобы нормально служили 7 лет, то с новья нужно соблюдать кучу условий. Не оставлять на ночь недозаряженным - это приводит к постепенной сульфатации. Раз в месяц проверять плотность электролита, раз в сезон делать полный контрольный разряд-заряд. Будешь после каждой поездки (особенно зимней) подзаряжать до полного? Если зимой не ездишь, то акк нужно хранить дома в тепле, есть место для его хранения? Если да, то лет 15 протянет, а мож и больше. Есть примеры, когда при таком уходе акки советских времен по 25 лет нормально крутили стартер.

soladko
08.01.2020, 17:13
9 лет проработал же, очень даже хорошо. 25 лет? Покажите пример. За такой срок оно рассыпаться должно. У меня новые csb были, так без использования 13 лет и полный утиль.

кук
08.01.2020, 17:30
...прут немецких тыща танков!
-тыща танков?, ну, брат, врешь!...(с)

Storag
08.01.2020, 20:20
9 лет проработал же, очень даже хорошо. 25 лет? Покажите пример. За такой срок оно рассыпаться должно. У меня новые csb были, так без использования 13 лет и полный утиль.

Дядька покойный 25 лет на запоре акк эксплуатировал. Лет через 15 он заменил 1 банку, еще лет через 5 вторую. Акк был родной на запоре, примерно 78 года выпуска - точно не помню, в таком черном корпусе и залитый сверху смолой, все межбаночные соединения сверху были. Он приехал в село - акк на зарядку. Вернулся в город - акк в гараже на зарядку. Зимой в квартиру забирал. Постоянный контроль плотности электролита. Я ему сделал регулятор напряжения с контролем температуры батареи, шоб летом не было перезаряда и не выкипал электролит. Потом ему в бочину какой-то придурок вломил со второстепенной дороги, запор в утиль. Поменял на шоху, последние годы жизни на шохе ездил.

rexfex
08.01.2020, 23:22
Сегодня первый раз не завелся. ВАРТА родная 12 лет. Завтра поеду покупать такой же (сегодня прикурили, как завтра, хз)https://www.caddy-club.ru/attachments/29000d1380644062-snyatie-ustanovka-akkumulyatora-i-8.jpg
правда такой же я хрен где куплю , нашел просто варту.

п.с. снял сегодня занес домой, отмыл. Из не обслуживаемого легко превратился в обслуживаемый. Долил воды в две крайние банки до уровня остальных (там конкретно не хватало), поставил заряжать.
5 ампер 15,6 вольт. Заряжается, булькает. Фонариком светил, пластины красивые, серенькие. Попробую оживить.. По-ходу меня Кварц покусал.
В магазине самое недорогое из брендовых - 2500. Жаба запротестовала.

п.с.с. Вроде зарядился. 12,7. По банкам ровно. Электролит практически чистый. Расчетная плотность 1,27. Поставил обратно, посмотрим.. Если не оживет, то буду промывать, десульфатировать. Закупился уже дистиллятом и свежим элетролитом.

ЕвгенийВан
10.01.2020, 20:22
Да и моему почти 5, и все в порядке с зарядом- 14.1В, и нагрузок лишних нет, и стартер бодренько крутит после переборки и замены втулки и роликового подш., и осенний тренинг провожу регулярно, а достаточно гамнитоле поработать на стоянке полчасика, при запуске провал до ее перезапуска, чего со свежим- пара лет езды, не случалось никогда. И гамнитола не жреть амперы, а всего 0,5 А на малой громкости.
Вилка, нормальная, с толстыми проводами и нагрузкой показывает менее 50% емкости за 5 секунд.

Емкость могла упасть из-за сульфатации пластин. Собрал на ардуине приставку десульфатор - акум заражает, потом через лампочку заряжает. Заряд - разряд токами по 2. Гонял с неделю. Емкость выросла более чем в два раза (сужу по времени разряда лампочки)

rexfex
10.01.2020, 22:50
https://www.youtube.com/watch?v=oJD_VuTuRxg&list=PL75s_6QnQf39eqpu7dW4NLvJ6O9m71Laq&index=2

Я вот этого дядьку наслушался. Вроде дело говорит.

masster
10.01.2020, 22:52
https://www.youtube.com/watch?v=bhec4BWw6PQ
https://www.youtube.com/watch?v=MI_EVKcIATg

rexfex
10.01.2020, 23:09
Мне историю рассказывал водитель с работы. Я, говорит, 30 лет за рулем, я этих аккумов назаряжал еще в детстве с батей... Я и знаю всё и понимаю, но нет же БЛЯДЬ, подсветил заряжающему аккуму зажигалкой в гараже зажигалкой. Кипит или не кипит.. :)

masster
11.01.2020, 00:05
В мене нещодавно вибухнув акум, я писав в БЖ. Добре що все обійшлося.

Michurin
11.01.2020, 02:02
Взірвете у себе під ногами 240 Ампергодин, нахилившись над ним, тоді поговоримо ;-)

Buzyan
19.01.2020, 22:06
Поехал на дачу взял свое простое зу постоянного тока поставил в17.00 на ночь ниразу с покупки не заряжал
Амперметр стрелочка взяло 2А через 15 минут колышется возле нуля забулькал. Прикинул тестером 16.5
v такк и додавил до 11.00 следующего дня.

kipa192
19.01.2020, 22:36
Мне историю рассказывал водитель с работы. Я, говорит, 30 лет за рулем, я этих аккумов назаряжал еще в детстве с батей... Я и знаю всё и понимаю, но нет же БЛЯДЬ, подсветил заряжающему аккуму зажигалкой в гараже зажигалкой. Кипит или не кипит.. :)

Подстанция . Электрик получил наряд на работу в одной из ячеек или как там они называются . Стаж у него был большой . С головы упал берет в соседнюю ячейку...ну он и поднял его , вернее сказать попытался ......

Buzyan
19.01.2020, 22:42
В СССР водитель принес в аккумуляторную удареный АКБ и он протекал и поставил на скамейку. Не успели вытереть зашёл другой спл на мокрое место. Забрал свой акум поставил на машину и уехал на работу. Вернулся голожепый трусы со штанами прогорели.

Володимир
29.01.2020, 18:32
Как ПРАВИЛЬНО зарядить АКБ? 14.4 или 16.2? Что из этого ПОЛЕЗНО? Не ошибитесь !
https://www.youtube.com/watch?v=VVMdDwnqSRk

Greep
29.01.2020, 21:00
Как ПРАВИЛЬНО зарядить АКБ? 14.4 или 16.2? Что из этого ПОЛЕЗНО? Не ошибитесь !
https://www.youtube.com/watch?v=VVMdDwnqSRk

ЧАС ВИДОСА? Пощади. Резюмируй.

кук
30.01.2020, 10:03
Много слов, однако... А в итоге-...грамотно эксплуатируйте, грамотно заряжайте!...(с) Придется принять к сведению.

Володимир
30.01.2020, 10:37
ЧАС ВИДОСА? Пощади. Резюмируй.Якщо в двох словах, то автор хоче донести думку, що кальцієві акумулятори відрізняються від сурмянистих тільки складом самої решітки, на якій тримається намастка, і процес зарядки у них такий самий як і в сурмянистих, напругу на клемах під час зарядки більше 14.4 в давати не можна. Твердження що для заряду кальцієвих акумуляторів треба 16 в це міф, і така напруга шкодить акумулятору, в цьому короткому відео він це показує на новому ще не юзаному акумуляторі https://www.youtube.com/watch?v=iAitAdV8SL4&feature=youtu.be

Ще він пояснює причину зниження щільності в кальцієвих акумуляторах. Так як під час заряду кальцієвих акумуляторів напругою 14.4 в газовиділення нема зовсім, то електроліт не перемішується і відбувається його розслоєння, на дні щільність велика, а зверху навіть на повністю зарядженому акумуляторі може бути 1,2. Якщо ж в такій ситуації свіжозаряджений акумулятор потрясти щоби електролір перемішався, то щільність піднімається.

soladko
30.01.2020, 11:19
При 14 вольтах обычный аккум берет больше тока раньше кипит и раньше становится заряженым. Кальциевому надо больше. 15 -15.5 с головой хватит при заряде. Если на авто -зимой хватит 14.8 а летом ему хватит и 14 стандартных. Для обычного аккума летом 13.6 хорошо, а щимой 14.4 норм. Все конечно плюс минус десятка другая. Плюс при длительных поездках напряжение в сети можно меньше держать, а при коротких лучше больше, чтоб успевал заряжаться. Это чтоб совсем было хорошо. Из провереного -езда на кальцие при 13.8 14.2 зимой ведет к снижению плотности к весне до 1.21. Если держать 14.4 -14.8 - плотность к весне не снижалась. Были у меня года, когда это проверял на почве лени носить подзаряжать раз в месяц.

Все умные совкокниги пишут, что критерием заряженнлсти аккума есть обильное газовыделение на протяжении сколько-то там времени.

А вот если електролит не перемешался'не довели до кипения'- эдс на пластинах снизу отличается от эдс сверху, и будет ток протекать пока не уравняется. В итоге часть заряда снизу уйдет на дозаряд сверху, что в сумме уменьшит общий заряд аккума.

Володимир
30.01.2020, 13:14
За рахунок чого на кальцієвих АКБ треба більше напруги заряду, коли а словами автора змінився тільки склад решітки, а сама намастка в пластинах хімсладу не змінила?

кук
30.01.2020, 14:06
Автор- абсолютний авторитет, чи один з багатьох, у якого своє бачення?

predsedatel
30.01.2020, 14:25
Если аккумулятор не снимать, не подзаряжать, а просто ездить с исправньім генай , електрикой, на сколько меньше дней , часов, лет прослужит один и тот же аккумулятор?

yur1
30.01.2020, 14:41
Не снимаю, зимой не езжу и не подзаряжаю, гена неисправный (выдает 15.5В), массу на стоянке вырубаю (чтобы не заморачиваться с неисправной электрикой), 7 лет, полет нормальный. Может прослужит на год меньше или больше. Наверное, еще зависит от количества пусков стартера, при большом количестве долго не прослужит. За правильной зарядкой без кипячения к Сороке. Он их даже под капот делал под заказ.

кук
30.01.2020, 14:57
Про не "перемішується електроліт"- у нас базар про стаціонарні АКБ, наприклад- телефонних станцій, де тільки землетрус може розхитати його, чи про авто, яке деколи має звичку їхати по кривих дорогах???

soladko
30.01.2020, 17:10
Как это химсостав не изменился? Кальций же. Вот отсюда и чуть другое конечное напряжение, и более высокое напряжение начала кипения електролита.

Володимир
30.01.2020, 18:23
Змінився тільки склад свинцевої решітки, а у неї контакт з електролітом відосотків 10 максимум, склад активної маси не змінився.

Активними речовинами зарядженого свинцевого акумулятора, які беруть участь у струмоутворювальному процесі, є: на позитивному електроді — діоксид (перекис) свинцю PbO2 (темно-коричневого кольору); на негативному електроді — губчастий свинець Pb (сірого кольору); електроліт — водний розчин сірчаної кислоти H2SO4.
Не вникаючи в хімію, внаслідок розряду акумулятора, активні речовини позитивного й негативного електродів перетворюються в сульфат свинцю PbSO4. Під час утворення сульфату свинцю витрачається сірчана кислота й утворюється вода, що призводить до зниження крутості електроліту в момент його розрядження.
Під час зарядження акумулятора під впливом напруги джерела постійного струму в зовнішньому ланцюгу встановлюється напрям руху електронів до виводу “–” акумулятора. Як наслідок, на негативному електроді утворюється (відновлюється) губчастий свинець, на позитивному електроді утворюється діоксид свинцю — при цьому утворюється сірчана кислота, внаслідок чого крутість електроліту підвищується

©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/starterni-akumulyatorni-batareyi-chi-vse-mi-pro-nih-znaiemo

soladko
30.01.2020, 18:42
Во первых сами пишете 10 процентов проходит через намазку к свинцу, с точки щрения химии это много. А отрицательные пластины, которые чистый свинец с легирующими добавками, в том числе Са? Тут все 100% кислоты. А потенциал между електпрдами и свойства такой гальванической пары зависят от состава обеих електродов.

кук
30.01.2020, 19:20
Пора для свирепых аккумуляторщиков отводить отдельный раздел "АКБ, разговор о высоких материях" или подобный...

soladko
31.01.2020, 00:48
многие иномарки с завода держат 14.5-14.8 вольт. Например шевролет лачетти.

VirF
31.01.2020, 04:54
Такой вот гениальный вопрос - на каком токе свинец должен показать свою емкость?
То есть для лития насколько знаю паспортная емкость измеряется на токе 1С (например 1С для акб на 2Ah = 2А)
А тут отдали слегка контуженный свинец для тестов и вот задумался а на каком же токе его тестить?

VirF
31.01.2020, 05:35
Сайт что то залагал... то не все сообщения видны, то в обще сервер 5...

yur1
31.01.2020, 09:20
Такой вот гениальный вопрос - на каком токе свинец должен показать свою емкость?
То есть для лития насколько знаю паспортная емкость измеряется на токе 1С (например 1С для акб на 2Ah = 2А)
А тут отдали слегка контуженный свинец для тестов и вот задумался а на каком же токе его тестить?0,1С.

кук
31.01.2020, 09:48
VirF ну пусть сайт залагал, в интернет тоже нет доступа? Там полно и ГОСТов и проч. по испытаниям

predsedatel
31.01.2020, 10:51
Тема похожа на "как изобрести велосипед"

soladko
31.01.2020, 11:24
Обычно емкость указывается для 0.05С. Но вы можете ориентироваться/только ориентироваться/ на любой даташитный график или табличку с сайта csb для любого аккумулятора. Например гляньте на пдфку здесь http://www.csb-battery.com/english/01_product/02_detail.php?fid=5&pid=11

кук
31.01.2020, 11:31
А ничего, что это не про стартерные батареи? Этого http://docs.cntd.ru/document/gost-959-91 мало?

Володимир
31.01.2020, 11:51
З кип"ятінням не зрозуміло, одні кажуть треба, інші кажуть категорично ні. Тут ще одне відео про ввід в експлуатацію нових АКБ.

#Аккумулятор. Начало эксплуатации. Нужно ли делать первый заряд. Как правильно обслужить.
https://www.youtube.com/watch?v=W5AdDNQsTik

кук
31.01.2020, 12:05
Хлопці, а давайте, я всі ці кіна та інше перенесу в ЧаВо?

soladko
31.01.2020, 12:10
Кук, какая разница, если речь илет о примерной ориентировке как меняется емкость от тока? Стартерный? По ссылке аккум емкостью 8 дает ток 130А. А стартерный при емкости 50 дает 400-600, тоесть в первом случае более 15С, а во втором около 10С. Не тот аккум стартерным назвали)))

soladko
31.01.2020, 12:13
Володимир, абсолютно все учебники старой закалки требуют кипячения, но немного. Если не вскипятить я выше писал - будет разность потенциалов между верхом пластины и низом. Сами понимаете это хуже, чем если ее не будет. Потому електролит надо чтоб перемешался.

кук
31.01.2020, 12:55
Кук, какая разница, если речь илет о примерной ориентировке как меняется емкость от тока? Стартерный? По ссылке аккум емкостью 8 дает ток 130А. А стартерный при емкости 50 дает 400-600, тоесть в первом случае более 15С, а во втором около 10С. Не тот аккум стартерным назвали)))

Это у гаранта без разницы, в электрике немного не так, иначе бы не изобретали лисапет в образе тяговых и стартерных АКБ.

Basic
10.03.2020, 20:40
Если аккумулятор не снимать, не подзаряжать, а просто ездить с исправньім генай , електрикой, на сколько меньше дней , часов, лет прослужит один и тот же аккумулятор?

На этот вопрос, точного ответа нет. Есть факт, что подзаряжать аккумулятор полезно. Если заряд аккумулятора постоянно в норме, то здесь скорее другой момент. Я ставлю авто на стоянку, в 15 минутах ходьбы от дома. Тягать аккумулятор, туда и обратно, для профилактики, особо не хочется. Если бы машина стояла в электрифицированном гараже, ставил бы аккумулятор на зарядку, на ночь, каждые 6 месяцев. Хуже, точно-бы не стало.

rexfex
20.04.2020, 17:58
Зиму моя ВАРТА пережила и дотянула таки до 12 лет!
В принципе можно еще с ней по-колдовать, но таки решил отправить на пенсию.
Купил сегодня ВЕСТУ (вернее VEGA) новая модель по EFB технолигии под старт-стоп. 750А 78АЧ. За 2000 грн. Посмотрим сколько протянет.
Поставил заряжать по методике https://www.youtube.com/watch?v=W5AdDNQsTik

soladko
20.04.2020, 18:01
какой смысл в начале лета брать аккум?

rexfex
20.04.2020, 18:19
какой смысл в начале лета брать аккум?

Тоже думал брать перед зимой, был такой план, когда понял, что эту зиму протянул :). Но начал плохо заводить с утра. Страшно на рыбалке искать донора прикурить. Тем более сейчас редко езжу (карантин) и он собака не успевает заряжаться, а за 2 дня высаживается.
Новый аккум 11 неделя этого года, имхо норм.

Buzyan
21.04.2020, 06:46
Зиму моя ВАРТА пережила и дотянула таки до 12 лет!
В принципе можно еще с ней по-колдовать, но таки решил отправить на пенсию.
Купил сегодня ВЕСТУ (вернее VEGA) новая модель по EFB технолигии под старт-стоп. 750А 78АЧ. За 2000 грн. Посмотрим сколько протянет.
Поставил заряжать по методике https://www.youtube.com/watch?v=W5AdDNQsTik
А какая наработка твоего АКБ.? Сколько он проработал км?

кук
21.04.2020, 07:49
Мое мнение- слепо следовать киносоветам не всегда стоит. Для начала, если по-взрослому, заряд надо контролировать и по току, и по напряжению, и по температуре, и по газовыделению. Так же по-взрослому, надо делать тренировочный цикл. Все и всегда так делают? Все АКБ имеют открытые и доступные банки и там можно и уровень видеть, и пузырьки? И есчо- а тот, 12-тилетний проходил тренинг перед установкой?

soladko
21.04.2020, 11:29
Ктц для автошного аккума на кальцие лучше не проводить. Были случаи после которых аккум всутиль. Там аккум был мелкий для литрового муцутыкла, стартерный ток подупал и все.

rexfex
21.04.2020, 12:23
А какая наработка твоего АКБ.? Сколько он проработал км?

130 т. Но имхо мерять надо не в км, а в пусках и зимах.

rexfex
21.04.2020, 12:25
И есчо- а тот, 12-тилетний проходил тренинг перед установкой?

Был родной с завода. Не трогал его ни разу до нынешней зимы. Долил воды в две крайние банки, зарядил.

кук
21.04.2020, 12:42
130 т. Но имхо мерять надо не в км, а в пусках и зимах.

Пуркуа??? Все нормы в первую очередь упирались в пробег или количество моточасов, если смотреть справочники по АКБ. А то, что ваша АКБ столько протянула- скорее везение, чем всякие нормы.
У приятеля Мутлу на Масквиче, безо всякого ухода протянул 13 лет, но пробега там кот наплакал по селу пару раз в неделю и не далее 50 км. за этот срок.
Как говорил товарищ Сухов-...аккумулятор- дело тонкое...

rexfex
21.04.2020, 12:50
Пуркуа??? Все нормы в первую очередь упирались в пробег или количество моточасов, если смотреть справочники по АКБ. А то, что ваша АКБ столько протянула- скорее везение, чем всякие нормы.
У приятеля Мутлу на Масквиче, безо всякого ухода протянул 13 лет, но пробега там кот наплакал по селу пару раз в неделю и не далее 50 км. за этот срок.
Как говорил товарищ Сухов-...аккумулятор- дело тонкое...

У жены в рено МУТЛА 9 лет, 100т. пробега тоже пока всё норм. Мы наверно везучие :) Скорее всего это из-за того, что авто хоть и не много, но ездят каждый день. п.с. мутлу, кстати, отличный аккум.

кук
21.04.2020, 13:06
Боюсь, что это уже относится к категории БЫЛИ... Сравните массы старых и новых АКБ

rexfex
21.04.2020, 13:16
Да, новый вроде полегче. Но я когда менять буду, взвешу оба. Новый по паспорту 19.5 кг.

кук
21.04.2020, 13:32
А раньше 6СТ-55 столько весил, совковый, а буржуйские и 21, и 24 кг тянули.

rexfex
21.04.2020, 15:37
гы-гы взвесил новый - 17.5 :)

soladko
21.04.2020, 18:17
Моя веста 50 весила 12.5. Новый аккум тоже 12.5

skipper
21.04.2020, 18:52
Вместо 45-ятки VARTA BLACK Dynamic (с ноября 2012 года на машине), месяца два назад взял Start Energy 6ТС-50 типа итальянский производства Vipiemme из Бергамо :)
Пока работает, дальше будет видно, но вряд ли столько же протянет, как и предыдущая VARTA.

rexfex
21.04.2020, 19:06
Сниму варту, попробую промыть-десульфатировать. Будет зимой на всякий случай на прикурить. Сдать на лом всегда успею.
Купил дистиллята две больших баклуши, новый электролит.. Единственное нужно в подвале стол-верстак доделать, а то дома мыть-сливать-заряжать, жена бурчит.

soladko
21.04.2020, 19:11
Переворачивать будете? Если да, то мусор замкнет пластины 100%. Если чистый електролит то мыть не надо, просто на десульфатацию, если там еще целое все.

rexfex
21.04.2020, 20:33
Электролит там прозрачный, но с хлопьями.
Алгоритм такой:
-заряжаем, что бы пластины перестали быть хрупкими
-откручиваем крышки и переворачиваем, если пластины осыпались, значит и не судьба ему быть здоровым - у утиль.
-несколько раз моем дистиллятом.
-заливаем чистый дистиллят и заряжаем малым током 2-3 дня. До плотности 1.1 (сульфат превращается в кислоту)
-сливаем, заливаем новый электролит (ну или корректируем кислотой до 1.28), наслаждаемся.

soladko
21.04.2020, 20:54
Не имею под рукой своей умной старой книги, а по памяти не помню. Надеюсь последовательность работ не с ютуба брали, а с норм книженции. Чистый но с хлопьями это неплохо. Плохо - когда коричневый. Я б не мыл такой аккум по вашему описанию. Дело в том, что вы можете иметь почти целые и рабочие пластины, но на дне точно есть мусор, и при переворачивании застрянет между пластин образуя токовый мостик. В итоге после первых пары зарядок и некоторого времени отстоя несколько или все банки быстро саморазрядятся. Но у вас же руки чешутся....тоже понимаю ))) может не выливайте вверх ногами, а грушей с надетой трубкой попробуйте с дна отсосать, а? Бувает можно пролезть. Тонкую трубку можно сделать с пвх изоляции подходящего провода.....для начала на несколько суток просто на заряд малым током поставьте, возможно этой десульфатации вам хватит.

rexfex
21.04.2020, 21:41
...для начала на несколько суток просто на заряд малым током поставьте, возможно этой десульфатации вам хватит.

неа. пробовал уже, помогло на 3 месяца. Сульфат при плотности выше 1.1 не растворяется, нужно именно воду залить.
п.с. с ютуба, но с книжки. :)

Buzyan
21.04.2020, 22:53
https://youtu.be/PRu4U-WkXsA
Интересное содержательное видео

soladko
22.04.2020, 08:16
Так 3 месяца это о***ный результат! Если он столько после заряда малым током держался норм на иашине - то просто потом еще повторять через 3 и все. Сульфат растворяется и выше, но медленно. При этом растет плотность до нормальных 1.27 и даже 1.29. Схема десульфатации импульсами больших токов как у Владимира в бортовике ускоряет ппоцесс. Я пробовал позожую схемку таки быстрее.

rexfex
22.04.2020, 11:25
Что бы вытащить аккум из каддика, нужны гнутые руки и хитрые длинные головки. Заниматься этим каждые три месяца - реальный мазохизм.

soladko
22.04.2020, 14:47
за каддик не помню уже, редко под капот смотрели. Я прям на машине заряжаю 4-мя банками от батареи ноутбука через лампу на 21 ватт. Собрал батарею, подкинул под капотом и ушел на сутки, а аккум с батареи мелким током посасывает в удовольствие, да и все. Как-то рассказывал уже. 4 банки самое то. ну или если не лень, то тоже носил домой, но в таврии тоже не сильно удобно аккум снимать. я ж к чему - никакими промывками 12летний аккум лучше не сделаете, 3 месяца и так для моего имхо просто офигенный срок.

shapvlovalekseik@gmail.co
23.05.2020, 11:45
А помните был такой нормальный советский Витязь акк? Им еще кто-то пользуется?

Yurasvs
11.10.2020, 17:03
Космические технологии восстановления:
https://youtu.be/l665eovBlEk

soladko
12.10.2020, 12:58
качество зависит напрямую от погоды. Ветром пыли занесет или больше, или меньше на пластины. Ну и в бочку с кислотой может попасть

Buzyan
12.10.2020, 14:14
А я покупаю самый дешовый свинцовый акум обрабатываю присадкой.... В декабре будет пять лет. Машинка имеет один выходной в неделю и то не всегда.

Yurasvs
12.10.2020, 15:21
Это как раз самый правильный режим эксплуатации АКБ. Гораздо хуже, когда машина стоит по две недели, а потом ездит.

soladko
12.10.2020, 15:23
Рехфекс, как там аккум? Сдали на свинец или сдали на свинец? )

Саныч
12.10.2020, 16:06
Это как раз самый правильный режим эксплуатации АКБ. Гораздо хуже, когда машина стоит по две недели, а потом ездит.

на жигуле ездящем только по выходным аккумы по 5 лет без проблем работают без всяких присадок. при том что и высаживали в ноль и из обслуживания только доливка воды и зарядка только когда совсем сел, а если каждый день ездить и норм обслуживать то думаю побольше проживут

soladko
12.10.2020, 16:11
Весту (10лет)вот тольок сдал, еще до сих пор ездил весну лето а новій на полку поставил. по 4грн сдал, 200грн а новый зимой прошлой купил за 1050грн кажется. RedHorse, это тот же наш вестовский завод. Мог и еще ездить на весте, на там 5ачасов, это включил зажигание, свет и через 5-10 минут ты уже не заведешься.

кук
12.10.2020, 18:24
Господа, тут уже алхимией пахнет!

rexfex
13.10.2020, 21:35
Рехфекс, как там аккум? Сдали на свинец или сдали на свинец? )

Снял, поставил новый.
Старый зарядил, стоит ждет натхнення.

Storag
15.10.2020, 12:37
Космические технологии восстановления:
https://youtu.be/l665eovBlEk

А есть еще и супер космические, со времен СССР :D

Storag
15.10.2020, 12:46
А я покупаю самый дешовый свинцовый акум обрабатываю присадкой.... В декабре будет пять лет.

У меня без всяких присадок не менее 5 лет работают акки. Обычно лет 7.

Володимир
10.12.2020, 11:40
Раз в рік своєму акумулятору перед зимою проводжу десульфацію, перед десульфацією щільність у банках 1,21-1,22 а після може бути 1,30. Як думаєте залишати таку високу щільність, чи долити трохи води?

soladko
10.12.2020, 13:56
1.3 много. Но она сама упадет быстро. А воды должно быть столько, сколько должно. По меткам. У весты вроде было описание где-то сколько должно быть воды

кук
10.12.2020, 14:40
Не води, а електроліту. А серед причин славнозвісної сульфатації висока концентрація кислоти теж є.
Ну були б тут полярні широти, а для наших зим завжди 1,24...1,25...1,27 були нормою.

vovan1710
10.12.2020, 14:41
Раз в рік своєму акумулятору перед зимою проводжу десульфацію, перед десульфацією щільність у банках 1,21-1,22 а після може бути 1,30. Як думаєте залишати таку високу щільність, чи долити трохи води?

чим проводите десульфацію?

Володимир
10.12.2020, 17:22
чим проводите десульфацію?Щось типу такого. https://electrotransport.ru/ussr/index.php?PHPSESSID=l0polmk87end7s3k3d1h6h8ec2&topic=20405.0#topmsg
https://electrotransport.ru/ussr/index.php?action=dlattach;topic=20405.0;attach=187 378;image

Зроблено по цій схемі.
https://electrotransport.ru/ussr/index.php?action=dlattach;topic=20405.0;attach=187 380;image

кук
10.12.2020, 17:43
За таке треба пальці автора совати в розетку поки не посиніє. Не простіше і безпечніше це все через трансформатор зробити, чи себе та інших не жаль?

romuald
10.12.2020, 18:39
За таке треба пальці автора совати в розетку поки не посиніє. Не простіше і безпечніше це все через трансформатор зробити, чи себе та інших не жаль?

То ж мабуть схема ще совкова. При совковому дефіциті не тільки палці в розетку сОвали...В наявності в бумажняному вигляді книжка для "автолюбітєля"..десь в гаражі до сих пір лежить..в якій схема зарядного складалась з лампи накалювання 60 W і послідовно увімкненого діодного моста з 4-х діодів типу Д7Ж. Таку схему зібрав, ще будучи у 8-му класі ЗОСШ, коли ще у батька була ВАЗ2111. Десь та конструкція на гвоздику до цих пір висить...правда без лампи..

soladko
10.12.2020, 19:11
Кук. За все время жизни аккума если вы кислоту из него не выливали - доливать кислоту нельзя. Маоенткая плотность? Держать слабым током пока не вырастет, или как Владимир

кук
10.12.2020, 19:59
А где я писал, что надо лить кислоту, а???
И какой по счету оборот вокруг пальца делает эта тема?

Володимир
11.12.2020, 09:55
За таке треба пальці автора совати в розетку поки не посиніє. Не простіше і безпечніше це все через трансформатор зробити, чи себе та інших не жаль?Тут погоджуюсь, аналогічна мисля днями в голові проскакувала за трансформатор.

vovan1710
11.12.2020, 10:09
Намалюйте мені схему на трансформатор....може я шось хоть спробую зваяти

отаке надибав https://www.youtube.com/watch?v=2YlCGkXB6ok&list=PLIGm508yZhHFQYmdf8vbUc3cPOilURkuv&index=28

кук
11.12.2020, 10:42
Шукайте в Гуглику "заряд асимметричным током" там такого...

Yurasvs
11.12.2020, 13:02
Тут погоджуюсь, аналогічна мисля днями в голові проскакувала за трансформатор.
Для этой схемы выгодней какой-нибудь DC-DC обратноходовый со стабилизацией тока, галогенку тогда выкинуть. И КПД выше, и нагрева нет, и электричества меньше жрать будет.

soladko
11.12.2020, 13:03
это не ассиметричный, это ударными импульсами. У меня 50 вольт через полевики разряжаются на аккум, кондеры полиетилентерефталатные, "коричневые" скачков на клеммах на осциллографе выше 20вольт не заметил. Еффект есть, но меньше чем у Владимира, а мощное делать не захотел. Сча у меня новый аккум, ему нравится литийионная батарейка, которую можно принести в машину и подзарядить если долго не ездил.

кук
11.12.2020, 13:16
Уже писал- очень даже удобно заряжать АКБ от ЗУ ш/верта с напряжением 14 В и выше, он как раз источник тока и есть.
А что ударный, что асимметричный- один фик.

soladko
11.12.2020, 13:21
нет. Ударным я трое суток поднимал плотность, даже моим слабым ударным, а обычным 5 дней не меньше. Потому верю, что мощные разряды как у Владимира быстрее делают дело, тем более статистика у него уже не один год. Владимир, проверьте свой аккум на емкость, врядли он вам нужен, если емкость у него 5 амперчасов, как у меня. Чуть что не так и все. Но если вы олько по городу ездите то норм конечно, сбегаете если шо. я свой сдал на цветмет на 9 году только, ибо магнитола за три часа садила до невозможности заводки, с таким запасом емкости ездить ненадежно.

Michurin
11.12.2020, 17:36
З усіх зарядних мені найбільше сподобалося зроблений Елтека - 0-30В, до 30А, стабілізація напруги, купа захистів, професійна високонадійна схема. За 700-800грн виходить бомбезний апарат. 2шт таких зробив, а сам харяджаю простим трансформаторним. Десульфатацією займатися нема ніякого бажання.

soladko
11.12.2020, 17:41
Кук сори. Ваш 3853 не так прочел/понял.

Yurasvs
11.12.2020, 17:50
З усіх зарядних мені найбільше сподобалося зроблений Елтека - 0-30В, до 30А, стабілізація напруги, купа захистів, професійна високонадійна схема. За 700-800грн виходить бомбезний апарат. 2шт таких зробив, а сам харяджаю простим трансформаторним. Десульфатацією займатися нема ніякого бажання.
Прицепите к нему реле поворотов с лампочкой, будет Вам десульфатация. Элтек да, вещь.

soladko
11.12.2020, 17:57
Я ранее уже писал, но вот еще и фото покажу, чтоб нагляднее. А то даже если все у кого-то есть даром дома в тумбочке, то пока не разжуешь преимущества руки к паяльнику и синей изоленте не протянет. На фото моя сборочка 4*4 банки лития, итого 16.8 ЄДС, емкость около 5амперчасов. Два провода, два крокодила, лампочка 12/21 от поворота. Заряжаю, потом несу к машине и забираю на вторые сутки, или через часов 8, если аккум давно не заряжал(выжрет тогда все, а напряжение на клемах выше 13 не будет). Вот только что забрал с авто, прикола ради так как давно не ездил завел, завелась на газу почти с полтыка, стартер крутил при напряжении 10,5-11, не успел даже заметить(сейчас 8,5 мороза). Удобно, если машина на стоянке, ездите редко. Перед выездом в мороз можно "отнести" вашему подуставшему от сигналки аккуму целых 5амперчасов(батарейку переносную можно от мороза утеплить, чтоб первые пару часов держала плюсовую температуру) Вобщем не обязательно 5, даже 2 амперчаса если "принести" аккуму на стоянке - ой как резвее крутить будет, прошлой зимой эта батарейка только с тех красных 4 банок состояла, это вот только в этом году еще 8 зеленых подкинул..аккуму уже 7+ лет, у Владимира аналогичный с форума, веста са/са, даже года те же.Лампочка для ограничения тока заряда, больше 1 ампера не будет в первые минуты включения..
Так...думаю напомню, вдруг кому интересно
https://tavria.org.ua/forum/attachment.php?attachmentid=91405&d=1515961152

vovan1710
14.12.2020, 13:17
Так...думаю напомню, вдруг кому интересно
https://tavria.org.ua/forum/attachment.php?attachmentid=91405&d=1515961152

юзаю так Imax B6 на вхід акб від УПСа ( аймакс працює від 12 вольт иережевого БП ) режим Pb 6 банок і струм 0,5А наприклад і все чотко...але ваш спосіб дешевший ..особливо якщо юзати спижжені акб 18650

soladko
14.12.2020, 13:55
Чому спіжжені. Час від часу якийсь ноут виходить з ладу по батареї. А ще можна на радіоринку дешево знайти, якщо Київ. А ще олх. Якщо 4 банки то ніяких до речі сталізіторів не треба зовсім. Ще зауважу, якщо ви навіть принесете до аккумулятора всього одну! ампергодину - він вже буде крутити жвавіше, якщо добре підсажений внаслідок простою. Я це все під капот несу, вважаю через прикурювач в салоні більш небезпечним таким користуватись, хоча ці елементи надійні та до пожежі привести не можуть на перший погляд.

primuss
16.12.2020, 11:21
Ровно два года с покупки EuroCar. Похолодало, стал слабее крутить. Ну думаю надо водички чуть-чуть долить.
Ага, долил чуть-чуть. На дне плескается серная кислота )) В итоге во все 8 банок вошло грамм 950 воды, чуток только осталось в литровой бутылке.
Хороший аккумулятор, сухозаряженный а крутит как новый. И после доливки воды от сетевого ЗУ брал только 1.5 А при напряжении 14.6В ;-)
Сейчас крутит как новый. Думаю, если не забуду - нужно перед следующим НГ еще долить.

кук
16.12.2020, 11:31
Теперь есть полное право начать с ноля "про десульфатацию"...
Интересно, весь мир страдает таким недомоганием, или только эхСССР?

primuss
16.12.2020, 11:38
Васильич, я уже для себя решил, что раз в 3-4 года вместо покупки дорогущих зарядных с этими всеми функциями лично для меня проще поехать, отдать старый по цене 6 грн за ампер (у меня 52А), и добавив штуку, купить новый.

Ну а то, что забываю долить в него воду - каюсь, грешен, каждый раз проезжая мимо автомагазина, говорю себе - блин, проехал, в следующий раз нужно заехать купить дистиллят :)

кук
16.12.2020, 11:44
Слава богу, хоть один нашелся...

primuss
16.12.2020, 11:53
Вы не поверите, но лет 15-17 назад, когда я был бедный и жадный, я собирал схемы десульфатации из инета. Даже радиантное зарядное (http://www.fuel-economy.com.ua/?p=921) тестил, хотя изначально и понимал, что это все дохлый номер, но для общего развития.

А сейчас ленивый стал. Или мудрый. Или похуист. Называйте как хотите, но мне проще поехать и купить ))

кук
16.12.2020, 12:33
Поверю, мы с приятелем этим переболели лет 30...35 назад- у него 2106, у меня служебная 2138. Даже автомат слепили со всеми наворотами. Ну тогда, при дифсите, это было простительно- хрен АКБ вот так купишь. Через короткое время попал этот автомат приятелю на полку в сарае...

Buzyan
16.12.2020, 13:46
Купил акум поставил на прогон под один ампер. Плотность не подняла ь так и осталась 1.25.
Через неделю повторил. Плотность поднялась к 1.27
На следующую неделю повтор. Поднялось до 1.29
На следующий приезд на дачу ещё раз. И наберёт акум свою ёмкость.

soladko
16.12.2020, 16:31
Примус, если с оголенеными сильно пластинами ездили, то после доливки ждите *** ца. Но это не точно.

primuss
17.12.2020, 14:12
Ну значит я стану обладателем нового аккума )))

soladko
17.12.2020, 15:08
У меня у знакомого так было, чуть хуже стал крутить аккум. Он впервые полез к пробкам, а там 60 процентов оголенные пластины. Спросил меня что лелать, я интуитивно ответил, что заливкой он убъет его, а ездить так дальше тоже не серьезно. Прикола ради залил, даже на подзаряд поставил кажется, но через день другой аккум испустил кислотный дух. Но там и аккум староват был, так что ждемс вашу историю. Мне для статистики интересно.

Володимир
17.12.2020, 15:28
Моя сьогоднішня веста два рази була в такій ситуації коли електроліту зверху не було, долив води і далі їзджу.

soladko
17.12.2020, 15:31
Так у вас сверху. А тут было електррлита 5см от дна, мож больше. А по времени может год даже уровень падал, пластины сверху реально высохли...нехорошая ситуация как ни крути

primuss
17.12.2020, 16:03
ОК, обещаю отписаться. Пока крутит бодро, заводится машина каждый день по несколько раз в день.

Ну а вообще-то высохнуть не должны. Он же плескался там как-то, должен же был падлюка смачивать ;-)

soladko
17.12.2020, 16:16
Пластины там густо в банках торчат. Шевелиться електролит может сантиметр туда сюда, а плескаться никак

крокус
26.12.2020, 08:54
Ніколи не купуйте акб Westa.Нахабний обман(сучасний бізнес).

Володимир
29.12.2020, 09:27
Аккумулятор. Вся правда о том, почему осыпаются пластины. Что на это сильно влияет.
https://www.youtube.com/watch?v=hh5PI1AKk_Y

Storag
29.12.2020, 18:45
Ніколи не купуйте акб Westa.Нахабний обман(сучасний бізнес).

Westa - дочернее предприятие Ista. Предприятию лет 20 уже если не больше.

крокус
01.01.2021, 22:28
Минулого року купив Веста 60а/г(повівся на ціну800гр).Цієї зими простояв два дні на авто,та при-10гр редукторний стартер вже не крутив...
Перед додаванням модифікатора-викрутив пробки,з ліхтариком в глибині від половини висоти видно тонесенькі пластини.Після заправки модифікатором та заряду виявилось-ємність реальна-35-38Аг.Ніколи,б,не подумав,що таке буває.
Маючи досвід,скажу,що може прожити ще рік.

кук
02.01.2021, 09:31
А просто долити води і зарядити не краще було?

soladko
02.01.2021, 10:53
после весты купил их же завода редхорс. Вес тот же, но корпус тоньше, внутри геометрические особенности пластин и точек пайки один в один как у моей весты. Ожидаю что проживет те же 9-10 лет;-) . по акции около 1075грн, сейчас эта же модель около 1250. БазаАвтозвука.

Саныч
02.01.2021, 11:07
Та то за 800 полюбому левак был. Нормальная цена на них от 1200, ну может от 1100, но точно не 800.

soladko
02.01.2021, 11:11
в прошлом году свой когда планировал менять запомнил цену на весту 1260 минимальную. И даже взял бы, есл б не акция в магазе.

Володимир
16.01.2021, 16:18
Є вже якась статискика по якості таких АКБ?
https://vsedoavto.com.ua/m/goods/gl/5922.jpg

кук
16.01.2021, 17:01
Поки що не було такого тут.
А шо? Круто! Для чого така скромність- писали б зразу 50 + 15 = 65 А*г, і що значить прфессіонал? Зроблено для профі, чи профі зробили?
Шо не кажи, а реклама- тонка матерія і двигун.

soladko
17.01.2021, 00:15
В мене саме такий. Куплений за 1000-1100 можливо 1065грн, вже забув, по акції свіжого виробництва в Автобазі 13 місяців тому, в грудні 2019 тобто. В мінус 18 крутив сьогодні, але нижче 10.5 напруга була(нижче вольтметр не показує) та і я не підзаряжав давно, плюс авто майже тиждень не їздило, а це мінус майже 5ампергодин на стоянці, в мене 25-30мА бере при простої. До того виключно поїздки по 2-3км були, тобто типова така собі ситуація яка аккумам не подобається. На звук крутив досить бодро як для такого морозу, плюс я трішки в кнопках запутався і довго пускав двигун. 3-4 спроба - крутив швидше ніж перша та друга. Всередині на вигляд копія Вести як у нас з вами, вага теж така сама, я зважував обидва коли купив. Із мінусів - тонка бокова стінка. Літо-весну він в мене просто простояв, доїзжував Весту, поки стояв то саморозряду зовсім не помітив. Завод наш, що робить Весту. В магазині коли купував при мені купували якийсь іменитий бренд на 65ач, так от нагрузочна вилка на моєму редхорсі 50ач показувала на піввольта більшу напругу чим той на 65. Можливо то був Fiamm... десь писав про це в якійсь гілці на форумі, не пам'ятаю. Завтра при мінус 17 теж буду їхати вранці, але зараз на капоті пару бушлатів лежить, тому підкапотка вщент таки не вихолоне і тест не зовсім чесний буде. Якщо дуже хочете стану звичайним мультиметром глянути як крутить, при якій напрузі. А то таких морозів більше і не буде мабуть. Сьогодні дві години поїздка була, нічим не підзаряжав і поки не планую.

кук
17.01.2021, 10:39
Все таки- шо значить ПРОФЕССИОНАЛ і звідки оті +30% беруться?

soladko
17.01.2021, 10:46
Той що Веста, завод Дніпра здається. Перед очима нема книжки. Якщо треба можу подивитись ввечері.
До сраки ті бушлати, коли мова про 12 годин, вихололо вщент на дотик рукою. В 5 годин ранку мінус 18.5, в 8 годин ранку мінус 16 на вулиці було. Крутив теж досить жваво, так як вчора на звук при мінус 17. Тестер показував при цьому 9.9 -10.15. Це те що встигав роздивлятись.

кук
17.01.2021, 10:52
Були в роботі і Центра, і ДжіПард з Поляндії, хороші АКБ, служили довго, але там не писали нічого про профі та +ХХ А*г

Володимир
17.01.2021, 15:05
Поки що не було такого тут.
А шо? Круто! Для чого така скромність- писали б зразу 50 + 15 = 65 А*г, і що значить прфессіонал? Зроблено для профі, чи профі зробили?
Шо не кажи, а реклама- тонка матерія і двигун.Вони ще є в чорному кольрі і трохи дорожчі, +30℅ це непевне означає що в корпус 45-ки засунули 50 аг.

soladko
17.01.2021, 19:57
Кук, видно вони змушені таке писати, бо народу подобається. Всі інші читають відгуки, беруть вагу в магазин, просят вилкою перевірити та інше.

Володимир
18.01.2021, 09:53
Як правильно заряджати акумулятор - Поради від виробника
http://ista.com.ua/faq/obshie-voprosy

кук
18.01.2021, 10:13
...шо, опять???...(с)
Оце- ...Полностью зарядить разряженную батарею в течение 20-24 часов можно при напряжении зарядного устройства 16,3-16,4 В...(с) для яких АКБ???

Володимир
18.01.2021, 16:50
...шо, опять???...(с)
Оце- ...Полностью зарядить разряженную батарею в течение 20-24 часов можно при напряжении зарядного устройства 16,3-16,4 В...(с) для яких АКБ???Так пише виробник АКБ іста, із статті я зрозумів що це для кальцієвих.

Storag
05.02.2021, 16:58
Не больше 15 вольт для кальция. И то надо на температуру смотреть.

soladko
05.02.2021, 18:59
16.1 даже для обычных аккумов в совковой литературе указывается как максимальное. А для кальция и подавно.

Greep
05.02.2021, 19:09
Это для AGM не более 15v.

skipper
05.02.2021, 21:54
Согласно п.4.3.2. ГОСТ 959-91, который помнят многие: Батареи аккумуляторные свинцовые стартерные напряжением 12 В для автотракторной и мотоциклетной техники в процессе испытания батареи должны быть заряжены одним из двух способов:

при заряде током постоянной величины батареи заряжают током 0,1С20A до напряжения 14,4 В на выводах и затем тем же током в течение еще 5 ч. В случае заряда после испытания стартерным режимом разряда (п.4.3.5) время должно быть ограничено 3 ч вместо 5 ч;

при заряде при модифицированном постоянном напряжении батареи заряжают при напряжении 16,0 В за 24 ч максимальным током, ограниченным до 0,25С20A. В случае заряда после испытания стартерным режимом разряда (п.4.3.5) время заряда может быть ограничено до 16 ч.
http://docs.cntd.ru/document/gost-959-91
Здесь как бы всё понятно, но...
Напряжения заряда и токи для батарей с регулирующим клапаном можно посмотреть в обновлённом ГОСТ Р 53165-2008 (не знаю, есть ли украинский аналог), по факту:
8.2.3 Заряд батарей с регулирующим клапаном при постоянной величине тока (двухступенчатый метод)

Батарея должна заряжаться при постоянной величине тока 2І ном до достижения напряжения 14,40 В, затем - при постоянной величине тока Іном в течение 4 ч.

8.2.4 Заряд батарей с регулирующим клапаном при постоянном напряжении и постоянной величине тока (двухступенчатый метод)

Батарея должна заряжаться при постоянном напряжении (14,40±0,10) В в течение 20 ч с ограничением максимального тока 5І ном, затем - при постоянной величине тока 0,5І ном в течение 4 ч.
Где І ном А, ток, который батарея способна отдать во внешнюю цепь в течение 20 ч до падения напряжения на выводах U=10,50 В.
Выше есть пункт 8.2.2 для открытых батарей и напряжение заряда в соответствии с конструкторско-технологическим исполнением в зависимости от расхода воды :) в батарее и примечанием
Если отсутствуют полные сведения о конструкции батареи или отсутствует спецификация от изготовителя, то рекомендуется проводить заряд в соответствии с 8.2.2 при напряжении U=14,80 В :)
http://docs.cntd.ru/document/gost-r-53165-2008
Как-то так нынче с напряжениями :)

кук
06.02.2021, 08:27
Вы все правильно написали, почти.
...ГОСТ 959-91, который помнят многие...(с) вы забыли написать после слова "который" НЕ помят... И не знают, зачем, его знать, если Гугл знает все!
Это рас, фтарое, в том ГОСТе нет ни слова про Са+ или Са/Са АКБ по причине отсутствия тогда таковых, как и более продвинутых "гелиевых".
И ысчо, существенное, и это- массово- при разговорах о заряде АКБ сваливаются в одну кучу все технологии и начитавшись, не разобравшись, юзер начинает и обычные АКБ заряжать как кальциевые и наоборот.

primuss
30.06.2021, 17:53
ОК, обещаю отписаться. Пока крутит бодро, заводится машина каждый день по несколько раз в день.

Ну а вообще-то высохнуть не должны. Он же плескался там как-то, должен же был падлюка смачивать ;-)

В общем, аккумулятор сдох. Простоял с отключенными клеммами 2 месяца, и не смог завести.

Стал обладателем нового.

Напомню - аккум EuroCAR. Ну тут я сам виноват, не доливал вовремя дистиллят.

Но с другой стороны - на Джильке стоит Бош. Уже 3 года ему. Всю зиму простояла, месяцев 5 с отброшенной клеммой. Завелась с первого раза.

soladko
30.06.2021, 18:10
любой кальциевый аккум стоит полгода и бодро заводит авто. Лично пробовал дважды на 9летнем и годовалом. Потому предполагаю Бош у вас именно кальциевый. А вот под окном сча два резервных Варта стоит, для упса для холодильника - будь добр раз в месяц-два подзаряди, а они у меня обычные сурмянистые. Потому для редко выезжающих сурмянистый аккум - это как шуруповерт на никель-кадмие для обычного человека, как только раз в месяц он нужен - всегда разряжен.

primuss
30.06.2021, 18:28
блять, шуруповерт...

Storag
01.07.2021, 00:43
В общем, аккумулятор сдох. Простоял с отключенными клеммами 2 месяца, и не смог завести.

Помнится мне, по старым ГОСТам, ток саморазряда обычной стартерной батареи до 150 мА. За пару месяцев конечно разрядится дальше некуда. Хотя по тем старым нормам он вполне работоспособный...

кук
01.07.2021, 07:39
Три тысячи девятьсот четырнадцать постов и все мало...

Володимир
12.11.2021, 10:39
Зачем это вещество добавляют только в электролит Аккумуляторов Са/Са. И забудьте про сульфат кальция
https://www.youtube.com/watch?v=SR4hOi_cYHs

кук
12.11.2021, 13:12
Оцим припаркам місце в сайтах з анекдотами та байками, або отут: https://forum.tavria.org.ua/forumdisplay.php?f=67

Володимир
16.11.2021, 11:41
Оцим припаркам місце в сайтах з анекдотами та байками, або отут: https://forum.tavria.org.ua/forumdisplay.php?f=67Про наявність ортофосфорної кислоти в електроліті кальцієвого акумулятора читав ще 10 років тому на сайті вести, коли читав характеристики на АКБ веста преміум.

кук
16.11.2021, 13:55
А нащо там ортофосфорна? Скоро і розсіл почнуть лити.

soladko
16.11.2021, 14:26
Одне можу точно сказати. Мій батько все життя купував дешеві аккуми, абсолютно всі ппацювали 8-10 років крім першого, у якого перемичка обфрвалась між банками. Той 5 років. Він просто час від часу заряджав їх і не мав гавнітоли чи сигналки, яка садить аккум. Пробіги так, малі.

кук
16.11.2021, 19:22
Колись і глина була не така- на хліб можна було намазувати, і АКБ були масою біля 20 кг, а тепер- акселерати- по 13...15, так і служать.

soladko
16.11.2021, 19:46
Моя веста остання важила 12кг і пропрацювала чи то 9 чи то 10 років. Купив того ж заводу аккуму з назвою Червоний кінь, тільки англійською. Вага та сама, працює 2 рік ізюмітельно

Володимир
17.11.2021, 10:22
А нащо там ортофосфорна? Скоро і розсіл почнуть лити.Вибачаюсь опечатка, додають фосфорну кислоту, тому що в кальцієвих акумуляторах на границі переходу між пластиною і намасткою при розрядах утворюється сульфат кальцію, і звичайною зарадкою його вже позбутись неможливо, додавання фосфорної кислоти в електроліт в незначних кількостях якщо вірити автору відео вище вирішило цю проблему.
Моя веста остання важила 12кг і пропрацювала чи то 9 чи то 10 років.Моїй одинадцятий пішов, тільки кожного року перед зимою роблю йому десульфацію.

soladko
17.11.2021, 10:54
Моя їздила в попереднього власника з жрущою сигналкою і рр яке зимою недозаряжало. Може тому менше вашої. В неї ємності було 5-10ампергодин, тяжко заводила в мороз, а літом норм. Тобто здав я її в умовно робочому стані.

Storag
26.11.2021, 12:34
В неї ємності було 5-10ампергодин, тяжко заводила в мороз, а літом норм. Тобто здав я її в умовно робочому стані.
Тобто у батареї залишилося 10-15% ємності, а ти її називаєш робочою, хоч і умовно?

Basic
06.12.2021, 20:03
Достаточно плотно промониторил рынок аккумуляторов на сегодняшний день и пообщался со "знающими людьми".
В "нашем" типоразмере 207*175*190 с "левым" плюсом, массово на рынке представлена продукция трех производителей:
1.Westa (Украина)
50Ah пусковой ток 480А представлен торговыми марками Westa, Forse, Formula, Klema и т.д. Средняя цена вопроса 1250-1400 грн.
45Ah пусковой ток 330A представлен торговыми марками Nord, Uno и т.д.
Средняя цена вопроса чуть более 1000 грн.
2. Иста (Украина)
50Ah пусковой ток 480А представлен торговой маркой Forse original
50Ah пусковой ток 420А представлен торговыми марками Ista standart, Feon, Plazma, Oberon
3.Сlarios (Завод в Чехии)
В нашей полярности "левый плюс" производятся только в "эконом" серии
45Ah пусковой ток 400А представлен торговыми марками Varta, Bosch, Energizer
Средняя цена вопроса 1300-1500 грн.
Остановил свой выбор на VARTA Black Dinamic.
http://hkar.ru/14UBw
Чем руководствовался: 2 года гарантии, свежая дата выпуска октябрь 2021, хорошие отзывы, Varta самый крупный производитель аккумуляторов в мире.
Покупал аккумулятор в https://akb.kharkov.ua/akkumulyatory/varta/ за 1384 грн
Чем руководствовался: доставка 50 грн (в моем случае, не заводится авто, очень удобно), оценили старый аккумулятор 50Ah в 250грн, бесплатно замена, бесплатно диагностика стартера и генератора, бесплатно диагностика тестером старого и нового аккумулятора (новая VARTA показала 380Ah вместо 400Ah, но для -5 сказали нормально), бесплатно проверили ток утечки 0,05А.
В общем с новым аккумулятором))

кук
06.12.2021, 20:09
...новая VARTA показала 380Ah вместо 400Ah...(с)- ??? може, просто ампер?

Basic
06.12.2021, 20:25
Сорри, тупнул, конечно Ампер. Аh это емкость))

Володимир
27.02.2024, 10:52
Сьогодні померла моя веста преміум 50 куплена осінню 2011 року, до літа 2022 року постійно їздила на славуті, потім періодично на різних авто. Після простою через зиму вирішив підзарядити, то після зарядки напевне замкнула одна банка бо напруга на клемах стала 10.8 в.

soladko
27.02.2024, 11:58
Мій red horse що є аналогом вести, той же завод ті ж пластини на вигляд з середини, тільки корпус червоний продовжує крутити після такої ж вести вже 4 рік славуту. Гарантійний талон виписаний від Вести. Вже йому 4 роки та 3 місяці. Суттєвих змін в тому як крутить не бачу. Не лінуюсь підзяряджати десь раз в два місяці від літієвих батарейок і раз в рік від зарядного щоб перед зимою густину вивести до норми. В 2019 році віддав за нього 1118грн

кук
27.02.2024, 14:58
11 років для сучасної АКБ- диво дивне. Скільки було, максимум 5 років. Рекорд, який зустрічав- 13 років Мутлу на Іжику товариша, в селі, яка не бачила ніякої обслуги, хіба вода доливалась.
Антирекорд- трохи більше 2-х років ПоверБокс у дочки на Хуньці при тому, шо генератор в нормі, споживання при викл. ЗЗ- пара десятків міліампер...
ПиСи- відносно отих псевдопускових струмів- одне діло написати, друге- перевірити. Як правило, при цьому геть забувають умови, при яких цей параметр перевіряють і повинні.

soladko
27.02.2024, 15:19
Інжи акку у тата і у знайомого по 9 та 10років. Взагалі, багато знайомих юзали аккуми по 8 плюс. Але там догляд по воді та підзарядка були. А один кореш доїздився не памятаю скільки років до того, що води була всього третина в аакумі, казав погано крутить і поліз глянути. Долив, на наступний день чи щось таке не завівся)))

Володимир
27.02.2024, 15:54
Мій red horse що є аналогом вести, той же завод ті ж пластини на вигляд з середини, тільки корпус червоний продовжує крутити після такої ж вести вже 4 рік славуту. Гарантійний талон виписаний від Вести. Вже йому 4 роки та 3 місяці. Суттєвих змін в тому як крутить не бачу. Не лінуюсь підзяряджати десь раз в два місяці від літієвих батарейок і раз в рік від зарядного щоб перед зимою густину вивести до норми. В 2019 році віддав за нього 1118грнСкільки пластин в середині, бо форсе також 1:1 з вестою, але в банці 9 пластин, а в весті що в старій що в новій по 10 пластин, але на корпусі малюють харектиристики однакові.

кук
27.02.2024, 16:14
Коли індійська АКБ Бхарат мала масу 24 кг. при 60 А*г, ті, шо мали 55 а*г 15 з гаком кг, а тепер- 13 кг максимум і гар. термін аж 24 міс і не часто. То про шо говорити? Бачив японця 54 А*г, так там ціна під 4000 грн і три роки гарантії.
Нікому зараз не потрібна вічна голка для примуса, давно сказано.

soladko
27.02.2024, 16:50
Число не памятаю, але все точно як в старій весті, я їх поряд ставив і ліхтариком через отвори порівнював. Ну і блекаути показали мінус всіх автошних аккумів з кальцієм. Якщо хоча б два рази їх розрядити до дозволеного нуля, то ємності за першим разом ви знімете справді оті 60ампергодин, а з третього разу починаючи вже буде максимум 15-20. І хоч гопки скачи більше не буде. При цьому стартер крутитиме як новий. Тому найкраща альтернатива (крім спец упсових аккумів) це бу літієві ячейки, найдешевше це ніссан ліф, але вони 2s2p всередині, що не зручно, а от ідеально і дешево lg e63 ячейки. Супер ціна, ємність буде 55+, три пакети заведуть авто за потреби без проблем, зарядити від автогенератора ці три пакети теж не складно за потреби

soladko
27.02.2025, 14:54
З огляду на вищесказане хто знає, як зараз маркують некальцієві аккуми? Хочеться їздити і мати в запасі справді заявлену ємність, а не можливість один раз скористатись нею, а потім тільки третину мати в запасі

Yurasvs
27.02.2025, 16:31
Число не памятаю, але все точно як в старій весті, я їх поряд ставив і ліхтариком через отвори порівнював. Ну і блекаути показали мінус всіх автошних аккумів з кальцієм. Якщо хоча б два рази їх розрядити до дозволеного нуля, то ємності за першим разом ви знімете справді оті 60ампергодин, а з третього разу починаючи вже буде максимум 15-20. І хоч гопки скачи більше не буде. При цьому стартер крутитиме як новий. Тому найкраща альтернатива (крім спец упсових аккумів) це бу літієві ячейки, найдешевше це ніссан ліф, але вони 2s2p всередині, що не зручно, а от ідеально і дешево lg e63 ячейки. Супер ціна, ємність буде 55+, три пакети заведуть авто за потреби без проблем, зарядити від автогенератора ці три пакети теж не складно за потреби
Заряжать напрямую от автомобильного генератора 3S литийионок не получится, можно только литийжелезофосфатные 4S. Мы выпускаем один аппарат военного назначения, там питание от литийионок 3S. Для универсальности поставил туда в качестве зарядника преобразователь Sepic (повышающе-понижающий), обратную связь сделал двухпетлевую для формирования характеристики CC-CV. Работает в диапазоне входных напряжений 10...35В, то есть можно заряжать от любого сетевого БП, например ноутбучного, от прикуривателя легковой машины, от КАМАЗа, танка, чего угодно, без всяких переключений. На выходе зарядника независимо от источника всегда формируется стабильное напряжение и стабильный ток.

soladko
27.02.2025, 17:01
Я від славутівського заряджав генератору. Пару метрів кинув провода як резистор, щоб генератор на саоїх 55ампер зміг вийти на 14вольт. Знадобилось один раз. Сидиш на хх і спостерігаєш за напругою. Якщо не часто то норм дешевий варіант. Це я так в блекаут батареї заряджав коли довго світла не було. Зараз же хочу звичацний безкальцієвий свинець. Ліфер 4банки то теж можна, але то зайве як на мене

Yurasvs
27.02.2025, 20:59
На мой вгляд сейчас покупать свинец для автономного электроснабжения - выброшенные деньги. Лифер дороже, но в разы долговечнее.

soladko
27.02.2025, 21:32
Та ні. Для авто кислотний умовно влітку братиму. Сорян що трохи не так виразивсь. Безкальцієвий хочу. Бо автошні кальцієві після пари розрядів(фари, музика, тощо) втрачають 70відсгтків ємності. Перевірено на різних брендах дешевого сегменту. Тому хочеться звичайний свинцево-сурмяний, чи як там зазвичай називають їх

Володимир
28.02.2025, 13:22
Та ні. Для авто кислотний умовно влітку братиму. Сорян що трохи не так виразивсь. Безкальцієвий хочу. Бо автошні кальцієві після пари розрядів(фари, музика, тощо) втрачають 70відсгтків ємності. Перевірено на різних брендах дешевого сегменту. Тому хочеться звичайний свинцево-сурмяний, чи як там зазвичай називають їхПам"ятаю колись на сайті заводу в описі до вести преміум писали що має якісь добавки в електроліті що не боїться глибоких розрядів, та й десульфацію ніхто не відміняв.

За 12 років експлуатації кальцієвої вести, жодного разу не було щоби кальцієва веста не запустила авто, і як включив стартер, то крутила довго і нудно. З звичайними так не проходило, новий рідний віват на першому році експлуатації, був випадок що навіть літом на гарячому двигуні після кількох повторних запусків помирав, на таврії колись стояв новий звичайний акумулятор на 55А, то також не завжди запускав.

soladko
28.02.2025, 16:42
Але повірте на слово, що ви їздили з залишковою ємністю близько 15ампергодин після першої ж зими. В мене зараз інші вимоги, стартерний ток умовно відсутній, треба клацнути потужними контакторами і все. Тому хочеться мати оті всі ампергодини, що на етикетці, а не можливість крутнути стартером при зашишковій ємності 7ампергодин на 9 році життя. Колись інжі акку такі були, варта в мене ще старенька є коло упса. А нових моделей щось якось не бачу. Хіба що apc для упсів взяти оригінального, але то невиправдано дорого. Невже всі автошні зараз тільки кальцій і все, або взагалі без напису про тип і хз що там

кук
01.03.2025, 18:24
Шо таке "залишкова ємність"??? В чому проблема- недозаряди чи як? Це коли в пляшку 0,7 літра залили 0,7, а не 0,5? Чи навпаки- в чарку 100 мл. налили тільки 70? Отоді і непорядок... Потужності штатного генератора достатньо для заряду завжди, аби живий був.
ЗАЗ прекрасно себе почуває і при 44, і при 60 А*ч при умові НОРМАЛЬНОГО СТАНУ проводки, РН і т.д.
На Таврії за багато років проблем не було ні разу з усіма доступними АКБ. Не брав ні разу оті кальцієві і т.п.
На Славуті- жертві економії заводу на дротах , недовго- поки не замінив дріт від генератора до АКБ з х/з скількох мм.кв. до нормальних і зменшення падіння напруги на цьому дротику до мінімума завжди було 14 з хвостиком.
ПиСи- на Хвіяті, якому вже 19, штатна АКБ була 40 А*г з двигуном 80 ли.си, генераторі 80 ампер 40 після були і 50, і 64 і нічого, все живе.

soladko
01.03.2025, 20:44
Як показали блекаути це проблема всіх кальцієвих автошних. Всі ринулись упси до них вмикати. В тому числі провайдери. Скрізь ситуація однакова. Перший розряд аккум давав свої умовні 50ампергодин з етикетки, другий розряд не більше 25, до 5 циклу залишалось 20-30 відсотків. І хоч гопки скачи, заряджай його хоч до 17 вольт, хоч добу кип'яти - а ємності більш не отримаєш. Допустиму нижню межу ніхто не перетинав. Зараз для ліфа буду шукати, і зовсім не хочу після такого досвіду аккум, який має такі характеристики. Оригінальний не знаю як і де шукати, та й написів нема ніяких. Хочеться звичайний свинцево сурмянистий. Які фірми для авто їх ще роблять і є в нас на ринку хз. Перевірені були і веста, і іста, енерджайзер, варта, амега, може ще хто, не пам'ятаю вже. Всі втрачають ємність при глибоких розрядах. Упсові аккуми арс чи csb такого не показують, чесно віддають в циклі всю ємність і знову набирають . Але стартер крутити - та будьласка будьякий аккум з того списку.

Володимир
31.03.2025, 14:44
Як показали блекаути це проблема всіх кальцієвих автошних. Всі ринулись упси до них вмикати. В тому числі провайдери. Скрізь ситуація однакова. Перший розряд аккум давав свої умовні 50ампергодин з етикетки, другий розряд не більше 25, до 5 циклу залишалось 20-30 відсотків. І хоч гопки скачи, заряджай його хоч до 17 вольт, хоч добу кип'яти - а ємності більш не отримаєш. Допустиму нижню межу ніхто не перетинав. Зараз для ліфа буду шукати, і зовсім не хочу після такого досвіду аккум, який має такі характеристики. Оригінальний не знаю як і де шукати, та й написів нема ніяких. Хочеться звичайний свинцево сурмянистий. Які фірми для авто їх ще роблять і є в нас на ринку хз. Перевірені були і веста, і іста, енерджайзер, варта, амега, може ще хто, не пам'ятаю вже. Всі втрачають ємність при глибоких розрядах. Упсові аккуми арс чи csb такого не показують, чесно віддають в циклі всю ємність і знову набирають . Але стартер крутити - та будьласка будьякий аккум з того списку.Значить акумулятор засульфатувався, треба реанімовувати.

Я колись з славути зняв рідний не кальцієвий акумулятор "Віват" і на роботі підключив до упса. Упс коли є напруга в мережі тримав на клемах акумулятора постійну напругу 13,2 в. Десь через місяць вимкнули живлення, і упс навіть не спробував попрацювати від батареї. Коли відкрутив пробки, то електроліту не було видно, розлив по банках літрову плашку дистильованої води, то електроліт до верху так і не дійшов.

soladko
01.04.2025, 15:21
Некальцієві в мене он теж стоять. Без підключення. Воду раз в півроку треба доливати навіть якщо не користуєшся. А кальцієвому практично нічо в цьому плані. Стосовно відновлення кальцієвих - струм після зарядки і підняття густини однозначно більший дають. А от ємність ні, не відновлюється. В мене не на тиристорі було зарядне як ви користуєтесь, а менш потужне на польових транзюках з таким же ударним струмом, але меншим за ваш. Осцилографом бачив 'голки' десь вольт 30 на клемах....або вже забув і трохи збрехав.

Володимир
01.04.2025, 15:41
Я свою весту прибором на ємність не перевіряв, але до останнього дня двигун крутила стільки скільки треба без просідання частоти обертів. Коли міняв масло, педаль газу до упору, і крутив доки не погасне контрольна лампа тиску масла, оберти не падали.